[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09 Jun 2000 16:46 (GMT+01:00)

Na Odboru za poljoprivredu PK Srbije upozoreno

Žita samo za domaće potrebe

Privrednici predložili uvođenje premije za pšenicu

BEOGRAD - Članovi Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije bili su u petak i ljuti i razočarani zato što na njihov sastanak nije "imao vremena da dođe" resorni ministar Jovan Babović, koji je u isto vreme u susednoj sali primao poljoprivredne rekordere.

Kako su rekli, trebalo je bar da čuje s kakvim se problemima nosi proizvodnja čiji kombajni već za desetak dana treba da počnu žetvu, a još se ne zna da li će biti dovoljno goriva i rezervnih delova, niti pod kojim uslovima će se žito otkupljivati.

Inspektori "ušli" u maline

Rod ranog voća- malina, jagoda, višanja i kupina, ove godine je znatno podbacio, ali je voće boljeg kvaliteta nego lane, pa ima izgleda da se, ipak, izvozom zaradi planiranih 157 miliona dolara, smatra Žarko Obradović iz Poslovne zajednice voća. On, međutim, upozorava da su se pojavili nelegalni otkupljivači, među kojima ima čak i finansijskih i tržišnih inspektora, pošto se na prodaji tog voća može jako lepo zaraditi. Uostalom, kilogram maline neki su otkupljivali i po 45 dinara za kilogram.

Privrednici su očekivali da će Babović prvo njima saopštiti kolika je zaštitna cena pšenice ovogodišnjeg roda, pošto je ministar dan ranije obećao da će ta cena u petak biti objavljena. Umesto toga, poslao im je savetnika, a ovaj je pre kraja sednice napustio skup.

Od predstavnika države u petak su mogli čuti samo Ružicu Gutešu iz Ministarstva finansija, koja je rekla da će ove godine biti otkupljeni svi tržišni viškovi, a da se zaštitna cena u Vladi "još usaglašava".

Članovi Odbora smatraju da će zbog podbačaja roda pšenice, čiji se inače prosečan prinos različito procenjuje, od 3,14 do manje od 2,8 tona po hektaru, žita biti dovoljno tek za domaće potrebe. Na veći izvoz gotovo i ne treba računati.

Tvrde da ove godine treba pokupiti "svako zrno", a samu žetvu shvatiti kao nacionalno pitanje prvoga reda. Cena pšenice, međutim, ostaje gorući problem koji mora biti rešen tako da ne uništi proizvodnju, jer će dogodine morati da se uvozi po paprenim cenama. Sada žito na svetskoj berzi košta više od 100 dolara po toni, upozorili su u komori.

Pošto bi tržišna cena pšenice podigla cenu hleba na 16 do 18 dinara, što osiromašeno stanovništvo ne bi moglo podneti, predloženo je srednje rešenje - da se odredi prihvatljiva zaštitna cena kao i premija za pšenicu od dinar do dva, koja bi se namirila iz taksi na benzin, alkohol, cigarete... Privrednici zahtevaju i da se 70 odsto otkupljenog žita odmah plati, a da polovina sume bude isplaćena u repro materijalu i gorivu.

Cvijo Šarić, direktor "Zlatice" kod Zrenjanina, upozorava da je ponegde 60 odsto pšenice već unapred prodato "na zeleno", a ako za ostatak roda cena ne bude stimulativna, može se dogoditi da je seljaci daju u stočnu hranu jer je kukuruz skuplji i staje već oko 4-4,5 dinara za kilogram.

Živan Gavrilović, direktor "Bečeja" upozorava da može biti problema i s gorivom za žetvu, a Miloš Vučković, potpredsednik PK Vojvodine, da je paritet cena pšenice i goriva sada jedan prema deset, mada je uvek bio jedan prema 2,8, ili tri.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:46h

Na Odboru za poljoprivredu PK Srbije upozoreno: Žita samo za domaće potrebe

17:18h

Prema analizi NVO Međunarodne krizne grupe: Žito finansira srpski režim

19:05h

Roba iz Makedonije za Crnu Goru preko Kosmeta

   


     


FastCounter by LinkExchange