[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jun 2000 18:35 (GMT+01:00)

Republički Zakon o javnim preduzećima pod znakom pitanja

Vratiti Studio B zaposlenima

Savezni ustavni sud dao rok do 1. jula Skupštini Srbije da se izjasni o ovom propisu

BEOGRAD - Problemi nastali krajem 1994. kad je na osnovu republičkog Zakona o javnim preduzećima poništena vlasnička transformacija Studija B, mogu još biti rešeni njegovim vraćanjem radnicima i akcionarima zahvaljujući onome što je Savezni ustavni sud zaključio 17. maja ove godine, dakle samo dan posle preuzimanja Studija B od strane Republike Srbije.

O tome je obavešten Fond za razvoj demokratije, koji je pred istim sudom pre pet godina poveo postupak radi poništavanja pomenutog republičkog zakona, tvrdeći da ga je donela Skupština Srbije kao nenadležni organ (pošto je savezni parlament nadležan da uređuje organizaciju i rad preduzeća), kao i da je u suprotnosti sa Saveznim ustavom i saveznim Zakonom o preduzećima.

- Bez obzira na to, Studio B je pretvoren u javno preduzeće, a očekivalo se da će koalicija "Zajedno" po dolasku na vlast u glavnom gradu ispuniti svoja predizborna obećanja tako što će Studio B vratiti njegovim radnicima i akcionarima. Uvidevši blagodeti i koristi od televizije koju nije stvarala, a koju su plaćali svi građani Beograda, ona to nije učinila. I kada je 15. maja Republika Srbija preuzela Studio B, Gradska skupština je još mogla da donese odluku kojom bi poništila rešenje prethodne SPS skupštine o pretvaranju Studija B u javno preduzeće, jer je bila nezakonita. Tako bi ova lokalna tv stanica bila vraćena svojim pravim vlasnicima, podseća advokat Milenko Radić.

Po njegovim rečima, Fond za razvoj demokratije obavešten je pre dva dana da je Savezni ustavni sud konstatovao "da se osnovano postavlja pitanje da li je Zakon o javnim preduzećima saglasan sa važećim saveznim Zakonom o preduzećima", a Skupštini Srbije je ostavljen rok do 1. jula da se izjasni o predlogu Fonda za razvoj demokratije. Inače ovaj sporni zakon donet je još 1990. u tadašnjim specifičnim okolnostima, a danas se odnosi i na GSP i sva druga javna preduzeća.

Advokat Radić prognozira da bi Savezni ustavni sud mogao na jednoj od prvih jesenjih sednica doneti odluku kojom bi republički Zakon o javnim preduzećima proglasio nelegalnim. Postoji i mogućnost da Skupština Srbije pre tog roka donese novi propis, koji bi ovog puta morao da bude usaglašen sa saveznim. Za sada, ili dotle, Studio B obavlja svoju novu medijsku funkciju.

B. Jager


vesti po rubrikama

^društvo

16:38h

Meteorolog Verica Gburčik o globalnoj promeni klime(2): Četvrtini sisara preti nestanak

16:55h

Uoči junsko-julskog upisnog roka za brucoše u Srbiji

17:21h

Uoči junskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji

18:13h

Kojadinović najavio povratak smenjene ekipe novinara

18:25h

Patrijarh Pavle u Hrvatskoj

18:35h

Republički Zakon o javnim preduzećima pod znakom pitanja

22:15h

Klis kod Novog Sada: Prve žene policajci

     


     


FastCounter by LinkExchange