[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jun 2000 17:21 (GMT+01:00)

Uoči junskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji

Uskladiti znanje i mogućnosti

Nerealna očekivanja se završavaju neuspehom

BEOGRAD - Budući srednjoškolci počeli su sa odbrojavanjem dana do upisa i za to vreme mogu još malo da razmisle za koje zanimanje da se opredele. Naravno, pravilo broj jedan uoči svakog konkursa glasi - uskladiti želje i mogućnosti, odnosno broj bodova i znanje, jer nerealna očekivanja neminovno donose ronjenje suza kao kiša, nerviranje i neuspeh u trci do nove đačke knjižice.

Atraktivne škole često zamagljuju pogodnosti koje nude "hramovi znanja" izvan spiska popularnih zanimanja. Zato prosvetne vlasti i profesori savetuju svim kandidatima da dobro prouče uslove konkursa i ponude škola za deficitarna ili neobična zanimanja koja neguju tradiciju starih zanata.

Zadaci preko radio talasa

Prema izjavi resornog ministra, dr Milivoje Simonovića, i ove godine će on ili njegov zamenik čitati kombinaciju ispitnih pitanja iz studija Radio Beograda, a da li će tako ostati i narednog juna, zavisiće od reformskih zahvata u osnovnom i srednjem obrazovanju, najavljenih za narednu školsku godinu.

Tako na primer, Tehnička škola za dizajn kože planira u narednu godinu da upiše i 64 buduća obućara. Za te đake Industrija obuće "Beograd" već ima ponudu o kojoj vredi razmisliti- zaposliće, naime, sve one koji se upišu na smer za obućarske radnike.

Nije mnogo poznato, ali Mašinska škola "Beograd" već nekoliko godina ima i smerove koji se vode kao "kultura i umetnost". Tu se obrazuju budući graveri umetničkih predmeta, juveliri i kujundžije i za njih je u novoj školskoj godini rezervisano ukupno 63 đačka mesta.

Svi "diplomirani" osnovci koji vole da jedu dobro i slatko - i pri tom se ne bune ako zbog pripremanja hrane ostaju dugo u kuhinji, mogu da se prijave u Ugostiteljsko-turističku školu koja obrazuje ljubitelje kulinarskih veština, kuvare, poslastičare i ugostiteljske tehničare. Poslednjih godina za ovu školu vlada veliko interesovanje, baš kao i za Školu za negu lepote, gde za ženske frizere već tradicionalno vlada žestoka konkurencija...

Svi kandidati koji žele da upišu četvorogodišnju srednju školu polažu prijemne ispite, na kojima će biti zadaci iz zbirki Ministarstva prosvete. Ostali potencijalni srednjoškolci upisuju se na zanate koji traju tri godine bez testiranja znanja, a rang lista primljenih i onih ispod crte sačiniće se na osnovu školskog uspeha u osnovnoj školi.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:38h

Meteorolog Verica Gburčik o globalnoj promeni klime(2): Četvrtini sisara preti nestanak

16:55h

Uoči junsko-julskog upisnog roka za brucoše u Srbiji

17:21h

Uoči junskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji

18:13h

Kojadinović najavio povratak smenjene ekipe novinara

18:25h

Patrijarh Pavle u Hrvatskoj

18:35h

Republički Zakon o javnim preduzećima pod znakom pitanja

22:15h

Klis kod Novog Sada: Prve žene policajci

     


     


FastCounter by LinkExchange