[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jun 2000 16:55 (GMT+01:00)

Uoči junsko-julskog upisnog roka za brucoše u Srbiji

Školarine u ratama

Pojedini fakulteti smanjili cenu studija za samo i sufinansirajuće studente

BEOGRAD - Kad je objavljeno koliko će ove godine iznositi školarine i protesta studenata sa pojedinih fakulteta - iz resornog ministarstva je poslato novo uputstvo sa objašnjenjem da su prvobitno date cene za sufinansirajuće i samofinansirajuće brucoše samo orijentacione u smislu limita, te da školarine mogu biti i niže od datih predloga.

Na pojedinim fakultetima cene su već korigovane i samo se čeka potvrda na upravnim odborima.

U grupi visokoškolskih ustanova koje su smanjile školarinu su i Filozofski i Filološki fakultet iz Beograda. Na Filozofskom studije za samofinansirajuće studente koštaju 15.000 umesto 20.000 dinara, sufinansirajući plaćaju 5.000, duplo manje od prvobitnog predloga, a ponovci će morati da izdvoje 2.500 dinara. Ove školarine mogu se platiti odjednom ili u dve rate, prilikom upisa zimskog i letnjeg semestra.

Donatorski status

Na Filološkom fakultetu očekuju i studente koji će plaćati ekonomsku cenu studija, jer su i prošle godine imali veliki pritisak neupisanih brucoša, ali i njihovih roditelja. Tako je oko 80 brucoša upisano u tzv. donatorskom statusu. Oni su indeks dobili posle uplate od 10.000 dinara.

Zaposleni na ovom fakultetu nezvanično govore da je pod znakom pitanja upis treće kategorije studenata s obzirom da veliko interesovanje kandidata vlada samo za upis na psihologiju i istoriju umetnosti, jer na ostalim smerovima nije tako velika konkurencija. To znači da neće biti mnogo "prekobrojnih" koji će biti prinuđeni da plaćaju ekonomsku cenu studija.

Slično razmišljaju i na mnogim fakultetima Beogradskog univerziteta koji ne spadaju u najpopularnije visokoškolske ustanove i koji mahom imaju dosta slobodnih mesta i u drugom upisnom roku- pa čak i posle završetka prijema nove generacije brucoša u septembarskom upisnom roku.

Prema usvojenom planu upisa šest univerziteta u Srbiji moći će da podeli 10.951 indeks za sufinansirajuće studente i 10.376 samofinansirajućih, a koliko će ta kvota biti popunjena, znaće se već posle prvog konkursnog roka.

I na Filološkom fakultetu su odlučili da snize školarine. Prema rečima dekana dr Radeta Božovića studenti koji plaćaju studije mogu to učiniti u tri rate. Umesto 20.000 dinara, kako je bilo prvobitno planirano, samofinansirajući brucoši na žiro račun Fakulteta treba da uplate 15.000 dinara. Sufinansirajući moraju da izdvoje 7.000, umesto 10.000 dinara, a ponovci 2.400 dinara.

Na pitanje kakva je atmosfera na Filološkom, dekan kaže da je "za sada sve mirno i da se gužva očekuje tek uoči upisa".
- Raduju nas kvalifikacioni ispiti jer su oni pravedniji i bolji za učesnike konkursa i pri tom smanjuju broj intervencija...- kaže dekan Filološkog - profesor Rade Božović.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:38h

Meteorolog Verica Gburčik o globalnoj promeni klime(2): Četvrtini sisara preti nestanak

16:55h

Uoči junsko-julskog upisnog roka za brucoše u Srbiji

17:21h

Uoči junskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji

18:13h

Kojadinović najavio povratak smenjene ekipe novinara

18:25h

Patrijarh Pavle u Hrvatskoj

18:35h

Republički Zakon o javnim preduzećima pod znakom pitanja

22:15h

Klis kod Novog Sada: Prve žene policajci

     


     


FastCounter by LinkExchange