[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 9. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. Jun 2000 16:32 (GMT+01:00)

Nepoznati napadači ubili diplomatu Forin ofisa u Atini

Atentat na vojnog atašea Britanije

Motorciklisti pucali na beli "rover" u pokretu kojim je general-major Saunders išao na posao. Preminuo usled ranjavanja u predelu stomaka, glave i grudi. Policija tvrdi da napad nosi "zaštitni znak" urbane gerilske grupe "17. novembar"

ATINA (Beta-Rojters) - Vojni ataše britanske ambasade u Atini general-major Stiven Saunders preminuo je od povreda zadobijenih u atentatu koji su u četvrtak ujutro na njega izvršili nepoznati napadači, izjavio je predstavnik za štampu bolnice u koju je diplomata bio primljen.

Saunders je primljen u bolnicu s ozbiljnim povredama stomaka, ranama na glavi i u predelu grudi pošto što su dvojica napadača pucala na njega dok se u svom automobilu vozio na posao Kifisiasom, jednom od avenija koja vodi ka centru Atine, smeštenom u predgrađu Čalandri koje se nalazi u severnom delu grada.

Jedan zvaničnik bolnice je odmah posle napada Rojtersu rekao da je na Saundersa "pucano nekoliko puta" i da je on "u vrlo ozbiljnom stanju". Do napada je došlo oko 8 časova ujutro.

Po rečima očevidaca, teško ranjeni Sonders je uspeo da izađe iz automobila i zatraži pomoć od prisutnih građana, koji su pozvali hitnu pomoć. Uprkos brzoj intervenciji lekara, britanski vojni ataše izdahnuo je tri sata kasnije na operacionom stolu bolnice "Eritros stavros" (Crveni Krst).

Policija je saopštila da atentat ima "zaštitni znak" urbane gerilske grupe "17. novembar" koja je odgovorna za niz ubistava počinjenih počev od 1975. godine.

Šef grčke diplomatije Jorgos Papandreu osudio je atentat na britanskog diplomatu i obećao da će se njegova vlada bespoštedno boriti protiv terorizma.

"Želim da osudim taj teroristički akt. Taj čin osuđuje ne samo grčka vlada, već ceo grčki narod", rekao je Papandreu novinarima, pre nego što je objavljeno da je britanski diplomata preminuo.

Predstavnica za štampu Forin ofisa u Londonu u četvrtak ujutro je samo potvrdila da je vojni ataše bio umešan "u neki vid oružanog napada dok je išao na posao".

Iako se sumnja da su atentat izvršili pripadnici grupe "17. novembar" za sada još niko zvanično nije preuzeo odgovornost za taj napad.

"Novembarci" nedodirljivi

Grčka policija za čitavih 25 godina postojanja "17. novembra" nikada nije uspela da uđe u trag, uhvati, uhapsi, ubije, rani ili nanese bilo kakvu pa i najmanju povredu nijednom jedinom njihovom članu iako su u nekoliko navrata vlasti u Atini kao nagradu nudile basnoslovne sume novca za bilo kakvu infomaciju koja bi pomogla njihovom pronalaženju i hapšenju. Policija ne samo da do danas nije uspela da otkrije identitet nijednog pripadnika "17. novembra" već nema ni najmanji podatak ko je njihov vođa, ko planira napade i bira mete, koliko članova broji organizacija kao ni koji je njihov istinski cilj borbe.

S. Đ. P.

Kratka biografija: Šta se krije iza naziva "17. novembar"

Grčka gerilska grupa "17. novembar" započela je svoj javni "rad" još 1975. godine ubistvom Amerikanca Ričarda Velča, tadašnjeg šefa filijale CIA u Atini. Njihova karijera koja traje već 25 godina prepuna je atentata i bombaških napada na čijoj je meti osim stranaca bio i veliki broj Grka. Ukoliko budu preuzeli odgovornost za napad na brigadira Sandersa ili im ona, pak, bude bila pripisana, Britanac će biti njihova 23. žrtva. Ova organizacija, koja u Grčkoj važi za terorističku, dobila je naziv po datumu - 17. novembru 1973. - odnosno događaju koji se desio tog dana. Tada je, naime, ondašnja vladajuća vojna hunta u Grčkoj u krvi ugušila studentsku pobunu poslavši tenkove da sruše kapiju na ulazu u univerzitet u Atini. Tom prilikom poginula su 34 studenta, a skoro 800 ih je povređeno. Ciljevi ove grčke gerilske organizacije su rušenje kapitalističkog poretka i uspostavljanje radikalne diktature proletarijata. Stoga su na njihovoj meti uglavnom bili pripadnici američkog diplomatskog i vojnog osoblja, grčki političari i industrijalci kao i turske diplomate. Grupa "17. novembar"se, inače, protivi članstvu Grčke u EU i NATO, a kao najomraženije neprijatelje vidi Tursku i SAD, zbog njihovog neadekvatnog odnosa prema statusu Kipra.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange