[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 9. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. Jun 2000 17:30 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Zorica Brunclik

(Drugaričina drugarica)

Početak - rođena je 1956. godine u Beogradu. Otac Andrej potomak je češke porodice koja je do Prvog svetskog rata u Češkoj imala fabrike čokolade, nekretnine... Zoricin deda ujahao je na belom konju u Beograd, s činom oficira i oženio Grkinju, ali ostali su u Beogradu. Andrej nije nasledio darovitost pretka, kćerka je ocenila da je njegov život "čist promašaj". Roditelji su joj se razveli kad je imala dve godine, seća se da je oca viđala retko i po pravilu u neprijatnim situacijama. Majku Zlatiju obožava.

Detinjstvo - bila je siromašna. "Pisala sam domaći na jednoj strani lista u svesci, školski na drugoj i uvek običnom olovkom kako bih to mogla da izbrišem i ponovo ispišem. Majka je kupovala onu veliku "Borbu" kako bi, za iste pare, imala više hartije u koju smo umotavali knjige i sveske... Otac me otimao od majke i vodio u Požarevac kod bake, do 14. sam se selila iz Smedereva do Požarevca", seća se.

Nacionalnost - Srpkinja.

Verska opredeljenost - pravoslavna. "Sećam se svih pravoslavnih praznika jer se u našoj kući tad najbolje jelo... Redovno postim. Volela bih da me lično patrijarh Pavle pričesti. Volela bih da ga upoznam, jer smatram da je živi svetac".

Obrazovanje - završila je osnovnu školu i kako nije bilo novca, prekinula školovanje. Potom se udavala nekoliko puta (četiri), pa nastavila, prvo je završila Aranžersku školu pri NU "Božidar Adžija", smer ikebana, pa Ekonomski fakultet, a trenutno studira i prava.

Karijera - "otkrio" ju je Bora Spužić Kvaka 1969. s čijom kćerkom je išla u školu. Počela je da peva po kafanama, potom u hotelu "Metalurg" u Zenici. Ubrzo je zaradila majčinih deset plata i kako je sve uplaćeno na njen račun, majka je zabezeknuto rekla: "Sad prvo idemo kod ginekologa pa u SUP, nisi ti mogla pošteno da zaradiš toliko para". Ipak, sve je bilo regularno. Usledila je karijera duga 25 godina. Pevala je i s orkestrom braće Karić.

Njene hitove mnogi su znali napamet, uvek su obeležavali festivale, ali nagrade su je mimoilazile u širokom luku, pa je govorila: "Ja sam maler pevačica, a ne festivalska". Ipak, poslednjih godina su je i nagrađivali i nagrđivali. Na jubilarnom koncertu "Moj zvezdani put", gost joj je bila i Mira Marković. Nedavno joj je ministar Željko Simić napisao "predgovor", za novu ploču: "Bila je i ostala uzor mladim stvaraocima da istraju u naporima da pronađu autentični izraz i opstanu na sceni koja ponekad liči na pravu arenu".

Stranački angažman - član je JUL-a, s ponosom ističe da ima člansku broj 38, bila je jedan od 250 osnivača. "Politika je jedino mesto gde možete da rešite svoje probleme bilo koje vrste", ubeđena je. Dodala je da, od kad je u JUL-u "može slobodno da vrisne svoje probleme jer zna da će je pažljivo saslušati" (obožava i stalno čita "Primalni krik").

Zanimljivosti - obožava Miru Marković. "Volim što razgovaraju dve žene, pri tom rođene smo u istom znaku i podznaku, pa kažem da između nas dve ima neka tajna veza". Godine 1997. neko joj je bacio kašikaru na bazen i kuću u Krnjači. Tada je obelodanila da su joj danima slali preteće poruke na pejdžer, pa se povukla u ilegalu. Optužila je Minimaksa da je prozivkom narodnjaka doprineo hajci. Izjadala se da ne ide na pijacu, da ne može da se cenjka, da joj frizerka dolazi kući, da je farba i raščešljava sedam sati.

Kad je (iste godine) dva meseca bezuspešno tražila kućnu pomoćnicu, gotovo je zaplakala. Voli pink i ljubičasto, "sok od đusa", a kad su je na početku karijere upitali sviđali joj se Čajkovski, odgovorila je: "Izvinite, nisam vas razumela… Ne razlikujem ih baš mnogo".

Više od njenih brakova i razvoda, ploča i hitova, članstva u JUL-u, narod je "prodrmala" najava da će postati ministar za kulturu. Gotovo do nije bilo dana da neko nije izneo argument više protiv ovog njenog angažmana. Branila se: "To što su neki kukuriknuli pre zore i videli mene kao potencijalnog ministra za kulturu, ne znaju da bih to prihvatila samo ako je zaista veliki interes mojoj partiji. Moja iskrena želja je briga o porodici". Kako napadi nisu prestajali, dodala je:"

"Izvinite što postojim. Želim vam svaku sreću, uz onu hrišćansku: Oprosti im Bože, ne znaju šta rade". Na pitanje šta misle kolege o njenom angažmanu, odgovara: "Verovatno su pomislili da je to jedan od hirova koje ja, kao pametna žena, mogu sebi da dozvolim".

Udata je za Miroljuba Aranđelovića Kemiša, ima tri kćerke i sina.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Gračanica: Kfor maltretirao ranjenog Srbina u bolnici
15:20h NATO traži odlučno subijanje nasilja na Kosovu
15:25h Novi štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici
15:30h Ivanov za strogo poštovanje Rezolucije SB na Kosovu
15:40h Solana: Albanci se obavezali na javnu osudu nasilja, Srbi moraju da se osećaju sigurno
15:50h "Komersant": Milošević priprema novi ustav, SRJ na osam kantona
16:00h Podgorica: Izborna tišina u Crnoj Gori
16:15h Simić i Đinđić o sastanku Pakta: Opozicija tražila ukidanje sankcija
16:30h

Ministar pravde Srbije Janković: Uskoro zakon protiv terorizma

16:40h Šainović, član IO GO SPS-a, o tvrdnjama "Komeseranta": Ne znam ništa o tome
17:10h DS: Uvod u diktaturu
17:30h Ko je ovaj čovek: Zorica Brunclik

18:00h

Prema odluci načelnika GŠ VJ: Vojnicima dva dana odsustva za glasanje

23:08h Zahtev poslanika kanadskog parlamenta: Klarka na sud
23:09h Ubijen Dževad Makoli, nekadašnji član obezbeđenja Ibrahima Rugove
23:11h Čestitka Miloševića
23:13h Milošević primio delegaciju "PTT Srbije"
   


     


FastCounter by LinkExchange