[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 9. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. Jun 2000 16:13 (GMT+01:00)

Proglašen dobitnik nagrade za umetnost "Mića Popović"

Laureat Dušan Otašević

Priznanje će 12. juna u Galeriji "Haos" uručiti Predrag Koraksić Koraks

Slikar Dušan Otašević ovogodišnji je dobitnik nagrade za umetnost "Mića Popović". Odbor nagrade (Vida Ognjenović, Dušan Kovačević, Radoslav Petković, Božo Koprivica, Bata Stojković, Borka Božović, Ljilja Ćinkul, Jovan Despotović, Đorđe Milojević), dodelio je Otaševiću nagradu za izložbe "Arijadnin konac" u Galeriji "Haos" i Galeriji "Santa Marija" u Budvi (1999) i multimedijalni projekat u Galeriji "Olga Petrov" u Pančevu (2000), koju će umetnik do kraja godine prikazati i u Beogradu.

U obrazloženju Odbora, ističe se da je ovogodišnji laureat Dušan Otašević na pomenutim izložbama pokazao vrhunsku sposobnost za osmišljavanje objekata i instalacija kojima u prostoru galerije postiže ubedljiv scenografski efekat.

Na njegovim radovima očigledna je izražajnost - od crteža, preko opredmećene linije u prostoru, do skulpturalno oblikovanih predmeta, instalacija, objekata. Ističući svoj sentiment prema čistoti prirode i pijetet prema dubokoj prošlosti, Otašević je to lepo definisao u katalogu izložbe u Pančevu: "Izloženi radovi su posledica zagledanosti u jedno zrno žita".

U njegovom stvaralaštvu se oduvek može zapaziti angažovan odnos prema stvarnosti, bilo da je to suptilna, likovno ubedljiva i atraktivno realizovana aluzija ili, jednostavno, komentar okruženja, mitologije, događaja iz istorije ili pojmova iz kulture i umetnosti.

Na neformalnoj svečanosti proglašenja dobitnika nagrade "Mića Popović", u četvrtak u Galeriji "Haos" (nagradu će, 12. juna u 20 časova, zvanično uručiti prethodni dobitnik Predrag Koraksić Koraks) Dušan Otašević je za "Glas" izjavio:

- Naravno da sam se obradovao! Imam malo nagrada, ali sve su mi jako drage jer su mi ih uglavnom dodelili ljudi iz struke. Ova me je posebno obradovala jer sam Miću Popovića poznavao lično. Takođe mi je veliki kompliment jer ja nisam delovao u mnogim oblastima u kojima je Mića Popović bio veliki. Ipak, tu je ono što nas povezuje, a to je reagovanje umetnika na svakodnevicu, na stvarnost koja nas okružuje.

G. Jovanović
Foto: B. Pantelić


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h

Proglašen dobitnik nagrade za umetnost "Mića Popović"

16:31h Najavljen Sedmi međunarodni filmski festival Palić 2000
16:32h Vršac: "Petkom kod Sterije" uz sladoled knjiga
16:59h Gostovanje šabačkog pozorišta u Ateljeu 212
17:18h Humanitarni koncerti Stefana Milenkovića
17:38h Nova stalna postavka Muzeja savremene umetnosti
17:43h Izložba Zorana Vukovića u Galeriji 107
18:01h Laureati književnog priznanja "Ivan Radonjić"
   


     


FastCounter by LinkExchange