[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 9. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. Jun 2000 18:19 (GMT+01:00)

Mauzer izrešetan u džipu

U trenutku kad je komandant brigade "Panteri" stao da primi stoperku, dvojica napadača iz crvene "tojote" zapucali iz automatskog oružja

BIJELJINA - U sredu uveče u Bijeljini ubijen je Ljubiša Savić Mauzer, bivši načelnik Uprave policije MUP Republike Srpske i ratni komandant bijeljinske brigade Vojske Republike Srpske, poznate pod nazivom "Panteri" saopštio je MUP RS.

Prema šturom saopštenju Centra javne bezbednosti Bijeljina, Mauzer je ubijen oko 21 sat, u Ulici Raje Baničića. Na njega su, iz putničkog automobila, automatskim oružjem, pucala, za sada dvojica nepoznatih napadača.

Oduzet sertifikat

Kratkotrajnu policijsku karijeru Ljubiše Savića Mauzera okončao je 15. septembra 1998. godine komesar Međunarodnih policijskih snaga BiH Ričard Monk. On je Mauzeru oduzeo sertifikat i zabranio mu rad u policiji na teritoriji BiH. Monk je svoju odluku obrazložio zloupotrebama koje je Mauzer napravio vodeći istragu o ubistvu zamenika načelnika Centra javne bezbednosti Srpsko Sarajevo Srđana Kneževića. Mauzer je tada bio načelnik Uprave policije MUP RS.

Istrčali iz "tojote"?

U četvrtak nije bilo zvaničnog odgovora na pitanje: da li su ubice pucale na Mauzera iz automobila ili su, ako što navode očevici, istrčale iz svog vozila, ubile žrtvu i onda se vratile u "tojotu", posle čega su pobegle? U interesu istrage krije se vrsta naoružanja kojim su ubili Mauzera.

"Glas" nezvanično saznaje da se Mauzer nalazio u džipu "opel frontera", vlasništvu njegovog prijatelja, kojim se kretao prema selu Crnjelovu. U trenutku kada je stao da poveze ženu, koja je stopirala, napadači su otvorili vatru.

Ubice su pucale iz crvene"tojote" registarskih oznaka 099 -J-206 za koje je utvrđeno da ne pripadaju vozilu. Posle ubistva, pobegli su u pravcu Ugljevika. Takođe nezvanično saznajemo, da je automobil ubica pronađen kod sela Hase, na putu Bijeljina - Ugljevik - Tuzla.

Izvor "Glasa" blizak MUP RS, kaže da su ubice u Hasama promenile vozilo - ostavile su"tojotu" i prešle u crni "golf". U ostavljenom automobilu pronađene su, navodno, dve automatske puške i rukavice.

Zamenu automobila, navodi sagovornik "Glasa", primetili su meštani, među kojima je bio i jedan rođak ubijenog Mauzera. Policija i istražni sudija Božo Peranović, odbili su da saopšte bilo koji detalj do kojeg su došli u dosadašnjoj istrazi.

Kako "Glas" saznaje policija je pronašla i privela ženu, koja je stopirala Ljubišu Savića Mauzera. Ona je, posle informativnog razgovora, puštena, jer je nesumnjivo utvrđeno da nije ni u kakvoj vezi sa ubistvom.

Na Mauzera je pokušan atentat 9. jula 1998. godine. Po zvaničnoj verziji, u pokušaju da ubiju tadašnjeg načelnika Uprave policije, poginuli su Stojan Maksimović i Vladimir Neretljak, jer su prerano aktivirali eksploziv koji su postavljali pod Mauzerov automobil.

Na početku rata u BiH, Mauzer je sarađivao sa komandantom Srpske dobrovoljačke garde Željkom Ražnatovićem Arkanom. Iz rata je izašao kao komandant brigade i činom rezervnog majora VRS. Pre rata bio je socijalni radnik.

Ljubiša Savić Mauzer, bio je osnivač i predsednik IO DS RS. U leto 1997. godine, kad se tadašnji predsednik RS Biljana Plavšić razišla sa Srpskom demokratskom strankom, Mauzer je stao na njenu stranu.

Stranke osudile ubistvo

Parlamentarne partije iz RS u četvrtak su oštro osudile ubistvo Ljubiše Savića Mauzera, zahtevajući brzo otkrivanje i hapšenje njegovih ubica. Na istovetan način reagovao je i član Predsedništva BiH iz RS Živko Radišića.

Upozorenje

Prema nezvaničnim informacijama, Ljubiši Saviću - Mauzeru - dan pre ubistva - stiglo je upozorenje da se čuva, jer se priprema njegova likvidacija. Navodno, jedan muškarac je - odbijajući da se predstavi - zvao Demokratsku stranku RS i preneo upozorenje opasnosti koja preti Mauzeru.


B. Marić


vesti po rubrikama

^hronika

18:12h U Beogradu opljačkano predstavništvo avio-kompanije "Alitalija"
18:19h U Bijeljini ubijen Ljubiša Savić, bivši načelnik Uprave policije MUP-a RS
18:34h Porodična tragedija u selu Česti kod Aleksinca: Sin ubio oca
19:15h

Niš: Suđenje novinaru Filipoviću

   


     


FastCounter by LinkExchange