[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 17:11 (GMT+01:00)

Još jedna generacija šabačkih maturanata položila "ispit zrelosti"

Zezanjem bežimo od ludila

Svi trljaju ruke - ugostitelji, fotografi, butikaši, a svršeni srednjoškolci pokušavaju da zaborave stvarnost

- Došlo je vreme da je lakše sina ispratiti u vojsku nego opremiti za maturu - kaže Živadin Erić (48) iz Šapca. - Vreme velikih svadbi i ispraćaja je prošlost, vreme velikih matura je sada došlo. Imam sina koji je upravo maturirao ovog proleća. Maturska ekskurzija u Grčkoj 5 dana odnela mi je 300 maraka, matursko veče sa odelom i ostalim đakonijama još 400 maraka. Imam i kćerku koja je druga godina i koja ima svoju ekskurziju od 150 maraka, za obilazak manastira i pećina istočne Srbije. E ljudi, ja sam sad ko crkveni miš...

Ovog proleća u Šapcu najbolje posluje industrija organizovanja matura. Turističke agencije zadovoljno trljaju ruke jer da nije đaka, nikad gosta ne bi ni videli, prosvetni radnici takođe zadovoljni, jer tu su dobri aranžmani sa agencijama. Šabački ugostitelji koji mesecima nisu videli gosta u svojim objektima, sad unose i baštenske garniture u sale restoranske. I fotografi oštre objektive svojih aparata i kamera. Hiljade fotografija, stotine kaseta, za dugo sećanje generacija.

I šabački butikaši zadovoljno trljaju ruke. Kad prođe juni svoje butike mogu zatvoriti, sve do septembra... A ovog juna, prava opsada butika. Duge haljine uz telo ala Elizabet Tejlor, stigle su pravo iz Rima i Londona u šabačke butike. Cene od 150 do 1000 maraka. I kupci se pronađu...

Milena S. vlasnica ekskluzivnog šabačkog butika u Glavnoj ulici kaže:

- Najvažnije je pogoditi modni trend i onda taj model prosuti po gradu. Niko te ne pita ni za sastav materijala ni koliko će to trajati. Važno je samo jedno veče da bude lepo, ono premijersko, maturantsko. Zato sam mesecima izučavala modne časopise i gledala izveštaje sa modnih pista. Dala sam nacrte mojim šnajderkama i ovde u dve-tri zakupljene garaže izlaze najnoviji modeli sa nalepnicama iz Rima i Pariza. Mladost nam je još jedina šansa da u ovom poslu preživimo. U vreme matura ostvarujem trećinu godišnjeg prometa - priča.

Poznati šabački ugostitelj javno se pre nekoliko dana preko lokalnih novina izvinio gostima koji su u njegovom lokalu proslavljali matursko veče zbog pohlepnosti konobara. Čovek je za to veče angažovao dosta konobara da bi i usluga bila brza. Veseli gazda restorana nije mogao ni pretpostaviti kolike račune su ti najmljeni konobari naplaćivali gostima. Mnogi od konobara su za jedno matursko veče uzimali celu platu, za ceo maturski juni, godišnju platu.

- Pa ne misli valjda moj direktor da ja sa njegovih 800 dinara ličnog dohotka mogu da hranim porodicu. Kad je vreme svetkovina od maja pa do oktobra, u vreme matura i svadbi, moje veče je 100 maraka. Koji bakšiš, koji rđav račun, koja redovna plata. Pa ja radim dok se oni iživljavaju izvoljevajući - kaže Bogdan Medić.

U jednoj šabačkoj srednjoj školi maturanti još uvek dolaze u učionice i zezaju se. Kažu da im je to najzanimljivije. I direktor je morao da interveniše i da kaže da je njihovo školovanje u ovoj školi završeno.

- Deda i baba sa sela su mi dali pare i za maturu i za ekskurziju, jer moji matorci su sirotinja radnička. Deda mi je obećao da će mi zakupiti i sobu u Beogradu ako upišem faks. Bog da poživi mog dedu Ljubomira i babu Tiosavu iz Metkovića - kaže maturant Branko Ljubanić.

Upis u srednje škole samo što nije počeo. Upis na fakultete još je obavijen visokim iznosima školarina.

- Najvažnije mi je da je matura dobro prošla, provod je bio lud. A šta ću sad raditi, baš mi je svejedno. Šta god da odaberem, isto mi je - izgubiću. Da lupam glavu na nekom fakultetu pet godina da bih dve hiljade i neke u ovoj Srbiji zarađivala 100 maraka, neću - kaže Jelena Divčić. - Najradije bi menjala boju pasoša, za neki zeleni ili crni koji mi otvara granice bez viza i skida etiketu Indijanca. Ili je dobra udaja rešenje svih dilema, videću - dodaje na kraju Jelena.

- Naši su roditelji smatrali da maturom polažu ispit zrelosti. Naša generacija je svesno da se samo zezanjem spasava od ludila ovog vremena - poručiše šabački maturanti Darko, Nemanja, Jelena i Siniša...

DRAGORAD V. MISOJČIĆ


vesti po rubrikama

^reportaža

16:37h

Šon Koneri nakon 45 godina odlučio da kupi kuću u rodnoj zemlji

16:56h

Tokom vikenda trajala neviđena potraga za malom kornjačom glumice Vesne Čipčić

17:07h

U Kremnima s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva (7): Proročanstvo u policijskom dosijeu

17:11h

Još jedna generacija šabačkih maturanata položila "ispit zrelosti"

17:55h

Novinarska škola "Foruma medijske inicijative" vežbala na Mirjani Karanović

     


     


FastCounter by LinkExchange