[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 17:07 (GMT+01:00)

U Kremnima s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva (7)

Proročanstvo u policijskom dosijeu

Velika je misterija gde se nalazi originalan rukopis Kremanskog proročanstva

Ima jedna misterija možda veća i od samog Kremanskog proročanstva. To je odgovor na pitanje - gde je rukopis proročanstva, onaj istinski, jedini originalni zapis prote Zaharija Zaharića. Rukopis koji je prota tankim, sitnim slovima ispisivao posle razgovora s prorokom Mitrom Tarabićem.

Ova misterija živi u narodu koliko i samo proročanstvo, još joj nema razrešenja i ko zna hoće li ga ikada i biti.

Misterija je ova toliko mistična i misteriozna, da ni oni koji su godine i godine potrošili iščitavajući po stotinu puta sve što je o prorocima ispisano, što su o proročanstvu i knjige pisali, ne mogu sa sigurnošću reći gde je mogao da završi protin rukopis.

I oni koji su neke odgovore na ovo pitanje i ponudili samo su misteriju još više otvorili, produbili je, pa čovek sve što više čita u stvari sve manje zna.

Lazar Tarabić i Stanimir Mirković, stari Kremanci, koji su kraj kuće proroka i rođeni, i tu već ostarili, veruju da ispod zida kuće Tarabića, u samom temelju, postoji "zitinjava flaša" i u njoj Kremansko proročanstvo. I niko se još nije usudio da starim Kremancima kaže da to što govore možda i nije tako, da izrazi sumnju u ono što pričaju.

Milorad Iskrin, direktor Istorijskog arhiva u Užicu, ispričao nam je pre dan-dva priču koja sledi:

- Olga, supruga čuvenog užičkog profesora Dobre Ružića, krila je jedan svitak zapisa, Kremansko proročanstvo, pod tremom ispred kuće. Krajem prošlog veka u Srbiji pod Obrenovićima važio je zakon da sve što se nađe pod kućnim krovom, a može da bude kompromitujući materijal za Obrenoviće, može biti predmet krivičnog gonjenja. Ona je znala za to, pa je svitak držala pod tremom. Međutim, verovatno je zaključila da i trem spada pod kućni krov, pa je uzela taj svitak i zapalila - priča Iskrin priču koju je i sam čuo.

Ispriča direktor Istorijskog arhiva tako priču sve u nameri da pomogne, a onda nastavi kazivanje, i samo još više produbi misteriju.

- Ako je to bio unikat, znači uništen je! A šta ako nije bio unikat? Šta ako je postojao duplikat? Ako je postojao duplikat, onda je pitanje ko bi i zašto prepisivao proročanstvo, ili šta ako je profesor Ružić na osnovu razgovora s protom Zaharijem sam vodio neke spise i nešto zapisivao - pita Iskrin, a odgovora nema.

I profesor Kazimirović u svojoj knjizi o Kremanskom proročanstvu, to jest "Tajanstvenim pojavama u našem narodu", pominje i profesora Ružića i rukopis proročanstva i uz sve to - misteriju još više produbljuje.

Piše profesor:
- Dobra Ružić, bivši ministar prosvete i crkvenih poslova, bio je lični prijatelj pokojnog prote Zarije, te je on i njemu, kao i meni, sve to tako ispričao. Pokojni Ružić je rukopis bio šta više i dovršio i krio, jer je za vreme Obrenovića često bio vršen pretres i u njegovoj kući. Kao obeleženi karađorđevićevac, bio je dva puta osuđivan, bez ikakve stvarne krivice, a sve povodom toga što je išao na Cetinje, kod kneza, potonjeg kralja Petra.

Piše i Kazimirović da je rukopis skrivan pod strehom, ali je docnije spaljen.
- To je učinila gospođa Olga, njegova supruga, iz velike bojazni da ga protivnici njenog muža ipak ne pronađu. A to je velika šteta. Jer, po kazivanju Dobrinog brata Žarka Ružića, rukopis je savesno i marljivo napisan.

Dalja priča o sudbini rukopisa Kremanskog proročanstva, a znaju je mnogi i Kremanci i Užičani, nikako ne može da se nastavi a da nekako i sama po sebi ne postane deo štiva o međudinastičkim borbama, obračunima, spletkarenjima i nadgornjavanjima u Srbiji u drugoj polovini prošlog veka. A Miloš i Mitar Tarabić, čobani i mudraci iz Kremana, bili su u tim međudinastičkim sučeljavanjima i te kako težak kamen, argument koji je svojom silinom mogao vrlo lako da prevagne na ovu ili onu stranu.

Živi tako u Užicu i Kremnima priča i da je sam kralj Milan Obrenović, silne noće probdeo nad rukopisima posvećenim Kremanskom proročanstvu. Samo, u ovom slučaju, rukopisi su bili u fascikli ministra unutrašnjih dela.

A rukopis i proročanstvo bili su pod dinastijom Obrenovića, crnji da crnji ne mogu biti. Njihovu propast Miloš, stric Mitrov, prorekao je još 1854. godine.

- Ja sam čuo da je ovde, evo pred ovu kuću, kralj Milan dolazio obučen u seljačko odijelo, na noge Mitru Tarabiću. A Mitar, čim ga je video, prepozna ga, zausti da kaže - Vaše veličanstvo… Posle je kralj navalio na Mitra da mu kaže sudbinu, a Mitar sve okolišio, da ne kaže kralju kakva ih sudbina čeka - priča Stanimir Mirković dok sedi na skladu iznad Tarabića kuće.

Šta je dalje bilo s rukopisima koje je kralj Milan tako pažljivo čitao i "zelenom olovkom" provlačio, Bog sveti zna. Tek, profesor Kazimirović zapisao je da su rukopisi iz "fascikle ministra unutrašnjih dela nestale".

- Njih je verovatno uzeo kralj Milan i zadržao. Veruje se da je prepis uzeo Nikola Hristić, predsednik Ministarskog saveta Kraljevine Srbije, a kao posigurno mislim da u hartijama pok. Čedomilja Mijatovića, tadašnjeg ministra finansija, ima autentičnih podataka koji će u svoje vreme biti objavljeni - verovao je profesor Kazimirović.

U centru Užica, preko puta Zelene pijace, još stoji kuća građena pre stotinu trideset a možda i više godina. Kuća Alekse Popovića, prvog predsednika Narodne skupštine, obnovljene Kraljevine Srbije. Veruju neki da baš temelji te kuće kriju tajnu i rukopis, original Kremanskog proročanstva. Ušli smo ovih dana i u tu kuću i zabeležili priču, neobičnu i misterioznu, pomalo i nestvarnu…

Tekst i foto: Zoran Šaponjić

Sutra: Tajna napuklog zida


vesti po rubrikama

^reportaža

16:37h

Šon Koneri nakon 45 godina odlučio da kupi kuću u rodnoj zemlji

16:56h

Tokom vikenda trajala neviđena potraga za malom kornjačom glumice Vesne Čipčić

17:07h

U Kremnima s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva (7): Proročanstvo u policijskom dosijeu

17:11h

Još jedna generacija šabačkih maturanata položila "ispit zrelosti"

17:55h

Novinarska škola "Foruma medijske inicijative" vežbala na Mirjani Karanović

     


     


FastCounter by LinkExchange