[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 16:56 (GMT+01:00)

Tokom vikenda trajala neviđena potraga za malom kornjačom glumice Vesne Čipčić

Vratio se Donatelo

Oglasi na banderama po Vračaru. Pojavio se iznenada u nedelju oko pola jedanaest

Oglas zalepljen na banderi na uglu Krunske i Beogradske ulice bio je potpuno neverovatan: "Ko vidi kornjaču, molimo da se javi na telefone...". Ispod, krupnim slovima sa znakom uzvika naglašeno: MOLIMO VAS!!!

Odmah smo pozvali. Telefoni zauzeti. Tek nakon sat vremena upornog zvanja javlja se, čini se, poznati ženski glas: "Našli smo je. Ovde glumica Vesna Čipčić".

- A da i vi niste jedan od onih neozbiljnih koji su nas zvali ovih dana - pitala je Vesna, za svaki slučaj. Neobičan oglas, ispostavilo se, zagolicao je sve lokalne šaljivdžije i manijake na Vračaru, iako je stvar bila sasvim simpatična i - na kraju - bezazlena.

Muško ili žensko

- Donatela smo pronašli prošle godine dok smo bili na letovanju u Crnoj Gori. Zatekli smo ga na putu u blizini Debelog brijega. Ivan mu je dao ime po svom omiljenom junaku iz crtanog filma "Nindža kornjače". Istog leta pronašli smo još jednu kornjaču kod Perasta. Nju smo nazvali Brižit i poklonili je jednom našem prijatelju. Mi u stvari još uvek ne znamo da li je Donatelo muško ili žensko. Ne znamo to ni za Brižit. Uskoro planiramo da ih odnesemo kod nekog stručnjaka koji će po kvadratima na oklopu utvrditi koji pol je u pitanju. Međutim, iako se ispostavi da je Donatelo žensko, ime mu nećemo menjati - objašnjava Vesna.

U prošlu subotu prepodne Vesna Čipčić vratila se s puta i kao što to uvek čini, prvo se pozdravila sa petogodišnjim sinom Markom i dvanaestogodišnjom ćerkom Anjom. Onda , po običaju, došao je na red Donatelo. To je mala kornjača, veličine dve šake, ljubimac familije, koja je pre godinu dana postala skoro ravnopravan član porodice.

- Donatela nigde nije bilo. Ni traga ni glasa. Prvo smo pomislili da se negde sakrio u bašti. Ranije je to često činio. Proverili smo sva mesta gde je mogao da se pritaji - žardinjere, cveće, drveće... U rupi koju je sam sebi iskopao u zemlji, gde spava, takođe nije bio. Onda smo ga tražili po kući, pa ispred ulazne kapije, pa ispod kola. Oko pola tri popodne, nakon intenzivne potrage konstatovali smo da je Donatelo pobegao. Nastao je plač majke Božije. Žene su plakale a muškarci su ih tešili - priča Vesna Čipčić.

Istog dana "krizni štab" u kome je šefovala ćerka Anja, doneo je niz "mera i aktivnosti" koje su imale za cilj pronalaženje begunca. Anja je napisala oglas, umnožila ga u tridesetak primeraka i krenula da ih lepi na vidnim mestima po kraju. "Pokrila" je Krunsku, Beogradsku, deo Bulevara kralja Aleksandra, sve do Tašmajdana.

- Potom su počeli da se javljaju razni neozbiljni tipovi. Anja im se mahom javljala i procenjivala koliko su informacije ozbiljne. Neki su govorili - evo ga baš prelazi ulicu na raskrsnici, drugi - jedna kornjača stoji upravo ispod gume mog automobila. Svi su se trudili da glume ozbiljne ljude, mada nevešto. Ispalo je da nam je oglas više otežao stvar nego olakšao - priča Vesna.

Prespavao zimu

Celu zimu, skoro četiri meseca, Donatelo je prespavao u bašti. Napravio je sebi kućicu u zemlji, sam je obložio lišćem.
- Mi smo se uplašili da mu se nešto ne dogodi tokom zime jer je došao iz toplih krajeva. Međutim ne kaže se džaba da kad se pojave kornjače - neće biti mraza. I on se probudio nakon poslednjeg mraza. Inače, jede lišće, a počeo je i paradajz i jabuke, što je netipično za kornjače. Naučio je da jede Anji iz ruke - pričaju sagovornici.

U subotu uveče čekao se pravi nalazač i vršile se rekonstrukcije mogućeg bekstva Donatela.
- On vodi potpuno samostalan život, i vazda je pokušavao da se približi zelenoj kapiji koja izlazi na ulicu. Mnogo je znatiželjan. Bili smo ubeđeni da je Donatelo krišom izašao u trenutku kad je zazvonio poštar. Nismo verovali da je mogao neprimećeno pobeći - priča Anja. Do "inkriminisane" kapije vodi brisan prostor sa jednim ćoškom pa je to bila krajnja mogućnost.

Tek, te noći je malo ko čvrsto spavao u kući.
- Ja sam ustala u pola pet ujutru, i krenula da ga tražim. Prvo po ulici, pa onda po podrumima, u komšiluku od vrata do vrata. Vratila sam se nakon bezuspešnog traganja - priča Vesna.

Bila je nedelja oko pola jedanaest prepodne, kada su ukućani izgubili skoro svaku nadu. Baš negde u to vreme prolomio se vrisak.
- Evo ga - viknula je Anja. Na travnjaku bašte, ležerno se šetkao Donatelo žmirkajući.
- Sad gad pogledamo verovatno se sakrio ispod žardinjere, na mestu gde nam ne bi ni palo na pamet da ga tražimo - rekonstruišu priču Vesna i Anja. A petogodišnji Ivan u poverenju nam šapuće: Znate šta, ja mislim da se on sakrio ispod jelke. Ja sam to znao ali nisam hteo da im kažem - hvalio se.
- Samo nemojte da ovo ispadne ono: zaludan pop i jariće krsti - rekla nam je uz smeh na rastanku Vesna Čipčić, prethodno dobro osmotrivši gde je junak ove priče.

Donatelo je bio daleko od kapije. Sklupčao se ispod oklopa i "kulirao".

DRAGOLJUB PETROVIĆ


vesti po rubrikama

^reportaža

16:37h

Šon Koneri nakon 45 godina odlučio da kupi kuću u rodnoj zemlji

16:56h

Tokom vikenda trajala neviđena potraga za malom kornjačom glumice Vesne Čipčić

17:07h

U Kremnima s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva (7): Proročanstvo u policijskom dosijeu

17:11h

Još jedna generacija šabačkih maturanata položila "ispit zrelosti"

17:55h

Novinarska škola "Foruma medijske inicijative" vežbala na Mirjani Karanović

     


     


FastCounter by LinkExchange