[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 16:37 (GMT+01:00)

Šon Koneri nakon 45 godina odlučio da kupi kuću u rodnoj zemlji

Škotska i dijamanti zauvek

Bivši Džejms Bond osokoljen dobijanjem nacionalne nezavisnosti

Najtalentovaniji izgubljeni sin Škotske vratiće se kući, verovatno na jednu od najekskluzivnijih adresa. Osokoljen samostalnošću za koju se Škotska izborila, ser Šon Koneri - poznati pristalica škotske nacionalne nezavisnosti - odlučio je da kupi svoju prvu kuću u domovini, 45 godina nakon što je dobrovoljno otišao u emigraciju.

Ova odluka je poslužila kao povod za nagađanja da bi glumac mogao da se aktivnije angažuje u lokalnoj politici. Koneri je odabrao jednu od najprestižnijih kuća - vilu sa šest spavaćih soba na imanju na kojem se nalazi glumčev omiljeni hotel "Glenigls" u kojem uvek odseda. Zbog predivnog krajolika i osamljenosti imanja, bivši Džejms Bond i strastveni ljubitelj golfa hoće da kupi kuću blizu terena za golf koji su u sklopu hotela.

Šezdesetdevetogodišnji Koneri, koji sa suprugom Mišlin ima kuće na Bahamima i u Los Anđelesu, nedavno je i sam govorio o svojoj želji da se vrati u Škotsku: "Tražimo kuću ili stan gde bismo mogli da provedemo dva-tri meseca godišnje. Onima koji misle da bi trebalo da ostanem duže, želim da kažem da često mogu više da učinim za svoju zemlju izvan nje - da kontaktiram s ljudima, zalažem se za njene interese na globalnoj sceni."

Dosadašnje posete Škotskoj značile su unajmljivanje hotelskog apartmana. To će se promeniti ako glumac kupi jednu od tri kuće koje se grade na imanju Glenigls - svaka na placu od jednog jutra i sa pogledom na šumu.

Koneri nikada nije krio ljubav prema svojoj domovini - čak na desnoj ruci ima tetovažu "Škotska zauvek". On je ujedno i najslavnije ime među pobornicima Škotske nacionalne partije (SNP). Uprkos tome što je otišao iz Edinburga tokom pedesetih, Škotska je ostala u Konerijevim mislima.

Godine 1969. osnovao je Škotski internacionalni obrazovni trust, uloživši 800.000 funti koje je kao honorar dobio za ulogu Bonda u filmu "Dijamanti su zauvek". Iz ovog trusta se dodeljuju stipendije mladim ljudima i finansira dramski odsek na univerzitetu u Glazgovu. Pre dve godine Koneri je upotrebio svoj uticaj kako bi izdejstvovao da ključne scene filma "Zamka" (u kojem mu je partnerka Velšanka Ketrin Zita-Džons) budu snimane na ostrvu Mul.

Takođe je insistirao na tome da britanska premijera filma bude održana u njegovom rodnom Edinburgu, gde je nekada radio kao raznosač mleka. Pored toga, Koneri stoji iza planova da se kod Edinburga podigne internacionalni filmski studio.

Njegova ljubav prema domovini nije uvek bila uzvraćena istom merom. Škoti su se često izrugivali njegovim naporima da utiče na škotsku politiku dok istovremeno živi u inostranstvu, pa je zato i prozvan "poslanik za Bahame".

Koneri godišnje prilaže oko 40.000 funti Škotskoj nacionalnoj partiji i pojavljuje se u političkim emisijama. Prošle godine lično se pojavio u kampanji ove partije za izbor poslanika u škotski parlament.

Koneri kaže da ne želi da njegov povratak bude prikazan kao "emigrant se vraća kući". "Jedini način na koji ću se vratiti jeste onaj pod mojim uslovima".

Koneri od 1973. godine, kada se preselio u Španiju, nema prijavljeno boravište u Britaniji. Međutim, plaća porez na sav novac zarađen u Britaniji, kao što je honorar za film "Zamka" koji je većim delom sniman u Škotskoj. Ako Koneri bude provodio više od 90 dana godišnje u Britaniji, biće smatran državljaninom sa boravištem i moraće da plaća britanski porez na svu zaradu bez obzira na to gde je u svetu ostvari.

PRIREDILA: J. PEJČINOVIĆ


vesti po rubrikama

^reportaža

16:37h

Šon Koneri nakon 45 godina odlučio da kupi kuću u rodnoj zemlji

16:56h

Tokom vikenda trajala neviđena potraga za malom kornjačom glumice Vesne Čipčić

17:07h

U Kremnima s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva (7): Proročanstvo u policijskom dosijeu

17:11h

Još jedna generacija šabačkih maturanata položila "ispit zrelosti"

17:55h

Novinarska škola "Foruma medijske inicijative" vežbala na Mirjani Karanović

     


     


FastCounter by LinkExchange