[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 17:15 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Kako se vlast priprema da ostane da vlasti

Osvajanje neposlušnih

Ako je teško verovati u mogućnost saveznih izbora, kad im vreme jeste, možda su u toku pripreme za republičke, kad im vreme (redovno) nije

Ma kako to izgledalo neostvarivo, izbori (republički) će biti kad-tad održani. Izvesno je, takođe, da oni ne mogu biti redovni, pošto je stanje u državi već više meseci objektivno vanredno. Optimistički tonovi stižu jedino iz režimske propagandne kutije, ali ta okolnost ne menja suštinu stvari.

Srpska opozicija nije uspela da snažnu i grubu presiju vlasti na svoje neistomišljenike pretvori u presudnu prednost. Razlog za to, kako je ovde već bilo reči, nije samo u tinjajućem liderskom rascepu, već, pre svega, u očitom nedostatku opozicione kreativnosti. Opozicija se neprijatno dugo batrga u sopstvenoj nemoći, praktično ohrabrujući režim da čini šta mu je volja. I on to, angažujući svoje najekstremnije emisare, radi mnogo bezobzirnije nego što je to logično.

Logika presije, međutim, može biti jasnija ako se vreme u kome se sve odvija sagledava kao okvir za predizbornu kampanju. Vlast neće ništa prepustiti slučaju i učiniće sve što bude potrebno da se održi tamo gde jeste, sa izborima ili bez njih. Ali, da bi bili očuvani demokratski prividi koji uz vladajući agitprop dobijaju dimenzije slobodarske idile, smatra se da bi bilo najbolje nekako osigurati pobedu na izborima, i tako overiti sve druge pobede.

Ideju o mogućnostima izbora na saveznom nivou valja uzeti sa ozbiljnom rezervom. Doduše, neki analitičari su skloni da veruju kako Milo Đukanović neće dobiti "zeleno svetlo" da ignoriše federalne izbore i postojeći državni okvir. Podrazumeva se da bi "zeleno" mogao da upali samo Zapad. Ali, tek onda se javljaju sudnje muke: Đukanović bi morao da poštuje neke odluke, za njega nelegitimne savezne vlade, a Zapad bi, mimo sopstvenih principa, dao državničko-demokratski "ausvajs" Miloševiću.

Ako je, dakle, teško verovati u mogućnost saveznih izbora, kad im vreme jeste, možda se režim priprema za republičke, kad im vreme (redovno) nije. Ideja režima, koja se zasniva na terapiji bolnim koktelima, naizgled je sasvim jednostavna. Vlast se čuva na dva koloseka. Magistralni je svakako onaj na kome valja eliminisati sve "unutrašnje neprijatelje, NATO plaćenike, pripadnike Otpora i izdajničke opozicije". To će biti obavljeno pretnjama, hapšenjima, postojećim i novima zakonima, ili, jednostavno, diskretnom nasilničkom voljom moćnika. Takav vid presije i represije neke bi "prevaspitao", neke prestrašio i obeshrabrio za nove poduhvate, ali većinu onemogućio da o svojim mukama javno govori.

Drugi put nije alternativan, ali je nešto zaobilazniji, mada je, takođe posut represijom. Bez nje je, po saznanju njegovih graditelja, izgradnja nemoguća. Realizacija ovog projekta je već počela, i to od metropole. Beograd je idealno mesto za eksperimente takve vrste. Otet je Studio B, kao poslednje elektronsko glasilo sa drugačijim viđenjem stvari. Zatim je od grada oduzet i GSP, pre toga, zajedničkom akcijom svih koji su nečim vladali, doveden na granicu kliničke smrti.

Nema sumnje, ta dva prepada su najava prinudne uprave nad Beogradom.

Kad "padne" Beograd, odnosno kad režim proglasi da ga je oteo, te spasao glavni grad od "NATO plaćenika", eto pohoda na ostale gradove koji se, objektivno ne mogu odbraniti. Lako je predvidivo da bi prvo bili "oslobođeni" mediji, koji još prkose, a zatim i nepokorni gradovi. Misli se, pre svega na Novi Sad, Niš, Kragujevac i Čačak. U tom času sve televizije postaju RTS, i završna izborna kampanja može da počne.

Ekipa zadužena da dobije SPS-JUL-radikalske izbore, mora da veruje kako je dva-tri meseca euforične elektronske terapije dovoljno da srpska glasačka mašina dobije kolektivnu amneziju i glasa samo za one koji imaju monopol na sve, pre svega na informaciju, uz pogodnost da sami broje glasove. Osvajanje gradova uz postavljanje prinudnih gubernatora mogao bi da postane savršen model za ukidanje lokalnih izbora. Čemu, ako ih centralna republička vlast svakog časa može poništiti i postaviti svoje odane sreske kapetane.

Informativna presija, uz sve druge, veruje se u vrhovima vlasti, donela bi na republičkim izborima ubedljiv trijumf aktuelnim vlastodršcima. U principu, uz navedeni scenario, to zvuči prilično logično. No, u nedostatku medijskog prostora, opozicija je odlučila da krene biračima "na noge". Dakle, od sela do sela, pa dokle se stigne. Znači li to da opozicija, postepeno, sebe prepoznaje u sferi ilegale. Hoće li biti vremena da se pobornici pešačkog misionarstva nadmeću sa svedržavnim elektronskim medijima, i kako će izgledati izbori u kojima će na jednoj strani biti novi narodni heroji, a na drugoj "saradnici onih koje su oni pobedili"?

Ljubodrag Stojadinović


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Sjedinjene Američke Države osudile napade na kosovske Srbe

15:20h

Podgorica: Krivične prijave SNP - a

15:25h

Indipendent: Srbima sad gore nego Albancima pre rata

15:30h

U Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, odložen proces Vučkoviću

15:35h

U Kraljevu se osniva Savez prognanih sa Kosmeta

15:40h

Delegacija SNV otputovala u Njujork

15:45h

Dačić posle posete delegacije SPS-a Crnoj Gori

16:00h

Pančevački socijalisti žestoko optužili lokalni medij RTV Pančevo

16:10h

Potpredsednik dela SNS-a Biljane Plavšić najavio: Presuđuje OEBS

16:25h

Apel Nebojše Čovića, predsednik DA: Jedna lista jedina šansa

16:50h

Ko je ovaj čovek: Jagoš Purić

17:00h

Predstavnici opozicije i G-17+ na Konferenciji Pakta u Solunu

17:10h

Posle odluke da ne učestvuje na izborima, SPO odvojeno

17:15h

"Glas" istražuje: Kako se vlast priprema da ostane da vlasti

17:30h

Goran Matić otkrio detalje atentata na Gorana Žugića

18:10h

Novi ambasador Grčke Mihalis Spinelis neće kod Miloševića

18:40h

Od srede blokada puteva na Kosmetu

23:12h

Novi napad na Srbe u Gračanici: Dvoje teže povređeni

23:25h

Pismo podrške

00:28h

Milo Đukanović: Koalicija za...     


FastCounter by LinkExchange