[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 16:50 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Jagoš Purić

("Oktroisani" rektor)

Početak - rođen je 1942. u selu Kovren, blizu Bijelog Polja u Crnoj Gori. U zvaničnoj biografiji nema podataka ko su bili roditelji rektora Purića.

Detinjstvo - seća se da ga je majka, iako nepismena žena, mnogo čemu u životu naučila. Zapamtio je, zahvaljujući njoj, neke večne istine, poput onih "u laži su kratke noge", "sedi krivo, zbori pravo"...

Nacionalnost - Srbin.

Verska opredeljenost - nije zabeležena.

Obrazovanje - posle osnovne i srednje škole koje je završio u rodnom mestu, Jagoš je došao u Beograd da studira na Prirodno-matematičkom fakultetu, Grupi za fiziku. Prijatelji iz studentskih dana sećaju ga se kao veoma "zakopčanog" i ćutljivog kolege koji je "dušu otvarao" isključivo u partijskim organizacijama (Univerzitetskom odboru Saveza studenta i Univerzitetskom komitetu SK).

Kažu da je uvek "govorio pravilno". Diplomirao je u 23. godini kao jedan od najboljih studenata BU. Poznavali su ga i ondašnji dekani i rektor, razgovarao je s njima i ne sluteći da će jednog dana on biti na njihovom mestu. Magistrirao je u 27, doktorirao u 30, a docent postao u 31. godini. Zvanje redovnog profesora stekao je u 42.

Karijera - po završetku fakulteta počeo je da predaje u gimnaziji, ali kao ambiciozan magistrant prešao je na beogradski PMF. Asistent je postao 1967. Usledila su zvanja docenta, vanrednog i redovnog profesora. Sve vreme je politički aktivan, bio je sekretar Opštinskog odbora SK, član Centralnog odbora Saveza studenata Jugoslavije, izvršni sekretar Predsedništva Univerzitetskog komiteta SK Beograda, član komisije za idejno delovanje SK u oblasti obrazovanja, nauke i kulture CK SK Srbije.

Vredan "k'o mrav", stigao je da napiše "Osnove fizike", "Fiziku", "Zbirku rešenih zadataka iz atomske fizike", i "Zbirku rešenih zadataka iz fizike".

U punom sjaju zablistao je pre Osme sednice CK SK Srbije. Upućeni znaju da je bio "udarna pesnica" takozvane univerzitetske grupe koja je imala važnu ulogu u dolasku Slobodana Miloševića na vlast. Purić, dugogodišnji drug drugarice Mirjane Marković s Radošem Smiljkovićem, sadašnjim ambasadorom SRJ u Sofiji, žestoko se obračunao s ondašnjim predsednikom Gradskog komiteta SK Beograd, Dragišom Bucom Pavlovićem. Zahvaljujući Televiziji Beograd koja je direktno prenosila sednicu GK SK Beograd, koja je, pak, bila uvertira u Osmu sednicu, i "ubrzanje istorije nebeskog naroda", Purić je postao mega zvezda. A rekao je samo: "Pravo na odbranu kućnog praga jače je od svih prava", misleći pri tom na progon Srba s Kosova i Metohije.

Međutim, dogodila mu se "neka greška u koracima", i za razliku od ostalih drugova koji su napravili karijere, njega dugo nije bilo "ni od korova". Nije očajavao, bavio se naukom, u javnosti je poznat kao začetnik istraživanja fenomena kontrolisane termonuklearne fuzije u plazmi.

Rektor BU postao je tek iz trećeg pokušaja, jer 1993. nije imao podršku "drugova iz politike", a 1997. kolega s matičnog fakulteta na PMF-u. Posrećilo mu se kad je Vlada Srbije uzela stvar u svoje ruke, pa su ga oni koji misle drugačije prozvali "oktroisanim rektorom". Ubeđen je:" Nije loše što naši studenti odlaze. To je znak da je škola dobra, i srećan sam kad ih sretnem u najsavremenijim laboratorijama sveta. Šteta je samo što se ne vraćaju!"

Stranački angažman - bio je član SK, sad je u JUL-u. S najmoćnijom i najpoznatijom porodicom u zemlji Jugoslaviji neguje prijateljske i kumovske veze, drugarica Mirjana Marković kuma je njegovoj kćerki Sanji i zetu Milanu Božiću.

Zanimljivosti - narod ga više zna kao "tvrdog partijskog radnika", nego naučnika. Prijatelji dodaju "i zadrtog", ali "s visokim moralnim načelima".

Oženjen je, supruga mu radi kao vaspitačica, imaju dvoje dece.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Sjedinjene Američke Države osudile napade na kosovske Srbe

15:20h

Podgorica: Krivične prijave SNP - a

15:25h

Indipendent: Srbima sad gore nego Albancima pre rata

15:30h

U Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, odložen proces Vučkoviću

15:35h

U Kraljevu se osniva Savez prognanih sa Kosmeta

15:40h

Delegacija SNV otputovala u Njujork

15:45h

Dačić posle posete delegacije SPS-a Crnoj Gori

16:00h

Pančevački socijalisti žestoko optužili lokalni medij RTV Pančevo

16:10h

Potpredsednik dela SNS-a Biljane Plavšić najavio: Presuđuje OEBS

16:25h

Apel Nebojše Čovića, predsednik DA: Jedna lista jedina šansa

16:50h

Ko je ovaj čovek: Jagoš Purić

17:00h

Predstavnici opozicije i G-17+ na Konferenciji Pakta u Solunu

17:10h

Posle odluke da ne učestvuje na izborima, SPO odvojeno

17:15h

"Glas" istražuje: Kako se vlast priprema da ostane da vlasti

17:30h

Goran Matić otkrio detalje atentata na Gorana Žugića

18:10h

Novi ambasador Grčke Mihalis Spinelis neće kod Miloševića

18:40h

Od srede blokada puteva na Kosmetu

23:12h

Novi napad na Srbe u Gračanici: Dvoje teže povređeni

23:25h

Pismo podrške

00:28h

Milo Đukanović: Koalicija za...     


FastCounter by LinkExchange