[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 16:28 (GMT+01:00)

Pravoslavno blago iz Hrvatske u Riznici Mitropolijskog dvora

Tapije prognanog naroda

Stotinu četrdeset za ovu priliku odabranih eksponata samo je delić spasenog blaga

SREMSKI KARLOVCI - U skladu sa pravoslavnim kanonom da razorene crkve i manastiri ne umiru, već samo čekaju - nekada i po više vekova - bolja vremena, priredio je mr Slobodan Mileusnić u Riznici Mitropolijskog dvora u Sremskim Karlovcima postavku crkvenih dragocenosti iz pravoslavnih hramova eparhija sa teritorije Hrvatske: Dalmatinske, Slavonske, Osječkopoljske i baranjske i delom Sremske.

"Verujem da im je stanište u ovom istorijskom prostoru ipak samo privremeno; kada se stvore uslovi da se na svoja vekovna ognjišta vrati prognani narod, ta "živa Crkva", vratiti će se sa njima i ove liturgijske utvare i istorijske tapije tog mučeničkog naroda", napisao je, između ostalog u predgovoru za katalog izložbe upravnik Muzeja SPC.

Mada je prošlo gotovo pet postdejtonskih godina još uvek nije potpun spisak od 797 crkava, manastira, kapela i parohijskih dvora, porušenih i oštećenih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a 140 za ovu priliku odabranih eksponata samo je delić spasenog blaga.

Dalmatinski Srbi graničari su istrajavajući na nemanjićkoj tradiciji najčešće podizali, po formi svedene, jednobrodne hramove, ali sa autentičnim ikonopisnim radovi, kakav je "Hrist u grobu" iz crkve posvećene Knezu Lazaru na Dalmatinskom Kosovu, drniški "Strašni sud" verovatno delo grčkog živopisca Đorđa Klocnasa ili srebrom okovane ikone sa ikonostasa manastira Dragović. Afirmišući nacionalne kultove živopisci su, recimo, u Lazarici oslikali ikonu "Deizisa" sa srpskim svetiteljima Savom i Simeonom.

Među, u vitrinama izloženim, knjigama verovatno su najvredniji "Oktoih Božidara Vukovića" (1532), "Beogradsko četvoroknjižje" (1552), te ruski "Skrižal", pravi biseri srednjevekovnog štamparstva. Okovani krstovi, kao i predmeti za bogosluženje (putiri, panagije, petohljebnice, diskosi…), filigranski izrađeni od plemenitih metala i ukrašeni poludragim kamenjem, pak, predstavljaju vrhunac zanatske veština uporedive sa dometima svetogorskog duboreza .

Pored ikona, postavka obuhvata i portrete znamenitih mitropolita i patrijarha Arsenija Šakabente, Stefana Stratimirovića, Josifa Rajažića, Georgija Brankovića, Pavla Nenadovića, Mojseja Putnika, Germana Anđelića, većinom radovi nepoznatih autora, mada se pojedini po "rukopisu" pripisuju Teodoru Kračunu.

M. Lazović


vesti po rubrikama

^kultura

16:28h

Pravoslavno blago iz Hrvatske u Riznici Mitropolijskog dvora

16:44h

Tirnanićev "Bosanski bluz"

17:03h

Jovan Bijelić u Jugoslovenskoj galeriji umetničkih dela

17:38h

O Ljubi Popoviću iz pera Novice Milića i Jovice Aćina

17:52h

Dan Jugoslovenske kinoteke u znaku velikih teškoća

18:01h

Art finale Akademije lepih umetnosti Braća Karić

18:13h

Novi festival filma u Klubu Doma omladine

18:42h

Heseov muzej u Južnoj Koreji

19:03h

Katarina Jovanović, laureat konkursa Monserat Kabalje

19:14h

Vršac: Pesnik i prozaista Zdravko Kecman kod Sterije

19:22h

Ženeva: "Deep purple" na festivalu u Montreu

   


     


FastCounter by LinkExchange