[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 17:02 (GMT+01:00)

Svetlana Mladenov, selektor Bijenala 2000 - Relacije, izložbe koja je prodrmala Pančevo

Nezaustavljivi duh vremena

Nizak budžet, visok značaj. Umetnici u dijalogu s prostorom

Prošlog petka Pančevo je pulsiralo nekim čudno intenzivnim životom, ceo grad se otvorio ka velikoj duhovnoj provokaciji i pretvorio u izložbeni prostor za Bijenale skulpture 2000 - Relacije.

Atmosfera sa otvaranja bi i najvećeg skeptika razoružala od sumnje u opravdanost postojanja ove 19 godina stare manifestacije, koja je ove godine doživela i značajne preobražaje. Ne samo da je postala međunarodna, već i termin skulptura u njenom nazivu sada treba shvatati uslovno. Selekcija Svetlane Mladenov uzela je u obzir sve radove koji izlaze u "prošireno polje", koji uspostavljaju odnos s prostorom što ih okružuje, nezavisno od tehnike ili medije izvedbe.
- Godinama unazad na likovnoj sceni primećuje se tendencija proširivanja polja razmatranja i i kombinovanja raznih medija - govori Svetlana Mladenov. - Više ne funkcioniše onaj princip jasne razvrstanosti umetnika, između ostalog i po tome za šta su se školovali - vajarstvo, slikarstvo, grafiku... To je odraz duha vremena. Umetnik je mentalno slobodan, razvoj tehnike je fascinantan što je pomoglo umetnicima da ležerno šetaju i intervenišu po čitavoj istoriji umetnosti. Taj duh vremena oseća se i u našoj sredini, uprkos izolaciji u kojoj smo; nezaustavljivo se širi preko svih barijera.

Reklo bi se da se pančevački Bijenale izborio za ugled jedne od naših najznačajnijih likovnih manifestacija?
- Mi smo jedna niskobudžetna izložba. Nemamo podršku ni od Republičke ni od Savezne vlade. Ova manifestacija nije nijedan dinar dobila od države koja finansira bezbrojne kolonije i manifestacije koje po kvalitetu i po kulturološkom značaju ne mogu da se porede s Bijenalom.

Nadležno Ministarstvo udara pečat na neke estradne "umetnice"?
- Jasno je da ta "ekipa" ne može da razume ovo što mi radimo, ali iako ne razumeju morali bi da imaju dovoljno pameti da znaju da je to nešto što mora da se podrži. Imali smo podršku naše opštine i u skladu sa svojim nevelikima mogućnostima bila je naš glavni finansijer.

Koji je mogući zajednički imenitelj umetnika okupljenih ovom prilikom?
- Veći broj ovde okupljenih umetnika prvenstveno reaguje na prostor, okolinu u kojoj se nalazi. Vrlo im je značajno o kom je geografskom prostoru reč, da je to grad Pančevo, između dve reke, u ravnici, važno je šta u Pančevu postoji od materijala, šta od radnih prostora itd. Značajno je i prisustvo video-radova u ovoj selekciji. To su, naravno, video-radovi koji se uklapaju u naš koncept, koji razmišljaju o prostoru i relacijama unutar njega.

Koju naznaku u glavi već imate u vez s narednim Bijenalom?
- Želela bih da naredno Bijenale bude "pravo" međunarodno, odnosno da bude bar ravnopravna zastupljenost domaćih i svetskih umetnika, ako ne čak da dominiraju stranci a da s naše scene u selekciju uđu samo najbolji od najboljih.

Radovan Kupres


vesti po rubrikama

^intervju

17:02h

Svetlana Mladenov, selektor Bijenala 2000 - Relacije, izložbe koja je prodrmala Pančevo: Nezaustavljivi duh vremena

     


     


FastCounter by LinkExchange