[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Jun 2000 18:18 (GMT+01:00)

Matematička gimnazija, škola za talentovane i darovite

Oksford i Kembridž u Beogradu

Za 34 godine postojanja gimnazija osvojila 169 nagrada na međunarodnim takmičenjima

BEOGRAD - Matematička gimnazija u Beogradu s pravom može da nosi epitet "naj" škole ne samo u jugoslovenskim, već i svetskim razmerama.

Za 34 godine njeni talentovani i daroviti đaci osvojili su 169 nagrada na međunarodnim takmičenjima i olimpijadama znanja, a ostala priznanja dobijena kod kuće ne mogu se ni prebrojati.

Đaci ove prestižne gimnazije poslednji uspeh zabeležili su u Poljskoj, gde su se na upravo završenom takmičenju iz fizike izborili za tri zlatne medalje.

Školarine i zarada

Učenici Matematičke gimnazije koji plaćaju školarine često preko leta idu na praksu u računarske centre firmi koje finansiraju njihovo školovanje. Na taj način oni "odrađuju" školarine, ali često i zarade mimo uloženog novca. Finansijeri tih đaka su obično preduzeća u kojima radi jedan od roditelja gimnazijalaca koji uče u mentorskim odeljenjima.

- Ono što smo postigli predstavlja jedinstven primer u svetu jer za godinu dana mi osvojimo više nagrada nego sve jugoslovenske škole u istoriji postojanja. Iz Kembridža su nas obavestili da razmišljaju da jedino učenike Matematičke gimnazije oslobode prijemnog ispita, a zna se da je san svakog Engleza da se školuje u toj prestižnoj ustanovi - priča za "Glas" Milan Raspopović, direktor Matematičke gimnazije.

Za đačku knjižicu ove škole tradicionalno vlada ogromno interesovanje, konkurencija je žestoka, a selekcija nemilosrdna jer se za jedno mesto bori tri, četiri ili čak pet kandidata, uglavnom sve samih odlikaša. Škole za talente primaju novu generaciju učenika skoro dve nedelje pre roka za "normalne" srednje škole.

Prijavljivanje u Matematičku gimnaziju počinje 14. juna i traje do 17. Poslednjeg dana rezervisanog za prijem dokumenata, u 13 sati, na prijemnom ispitu testiraće se znanje i talenat. Preliminarna rang lista biće objavljena oko 18 sati, prigovori će se primati u nedelju, 18. juna od 8 do 10 sati, a konačna rang lista znaće se u ponedeljak, 19. juna. Prema planu 80 učenika (četiri odeljenja) moći će da se školuje o državnom trošku, a 40 đaka (dva odeljenja) će postati učenici ove škole ako plate školarinu u ekvivalentnom iznosu od 3.000 nemačkih maraka.

- Sa učenicima koji plaćaju školarinu radi se po mentorskom principu - 50 odsto nastave iz matematike ili fizike... predaje se u grupi od tri do pet učenika. Dosadašnje trogodišnje iskustvo pokazalo je da polovina učenika koji plaćaju školarinu pronađu preduzeća ili firme koje sponzorišu njihovo školovanje. Usluge koje pružamo u mentorskim odeljenjima ne postoje nigde u svetu, a na Zapadu školovanje tog tipa košta 3.000 maraka mesečno, dok mi toliko naplaćujemo za godinu dana. Inače, praksa je već pokazala da su upravo ta odeljenja među najuspešnijima u našoj školi, jer sa tom decom rade najbolji profesori koje imamo - kaže direktor Raspopović.

On Matematičku gimnaziju poredi sa Oksfordom i Kembridžom i bez lažne skromnosti veruje da bi Amerikanci ili Japanci, na primer, mogli da se školuju u Beogradu podjednako uspešno kao i na tim prestižnim školama.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

18:18h

Matematička gimnazija u Beogradu, škola za talentovane i darovite

18:34h

Predstavljen "Program za spas Srbije"

19:04h

Prvi Čačanin u svetskoj naučnoj eliti profesor dr Dragutin Đukić

19:26h

Nestašica papira zbog gasa i drveta

19:35h

Demarš Makedonije Ambasadi SRJ

     


     


FastCounter by LinkExchange