[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 5. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


04. Jun 2000 16:22 (GMT+01:00)

Prvi zvaničan susret predsednika SAD i Rusije

Parafiran pakt o plutonijumu

Glavna tema razoružanje, ali i Balkan. Klinton i Putin se dogovorili da se obe zemlje "olakšaju" za po 34 tone A-oružja baziranog na tom radioaktivnom materijalu. Državnici prvo sat i po razgovarali "oči u oči", a potom im se pridružili i Ivanov i Olbrajtova

MOSKVA - U Kremlju je u nedelju počeo zvaničan sastanak predsednika SAD i Rusije, Bila Klintona i Vladimira Putina, prvi od kada je Putin došao na mesto šefa države, javlja Interfaks. Glavna tema razgovora, kako je ranije najavljeno, jeste pitanje razoružanja, posebno revizije Sporazuma o antibalističkim projektilima iz 1972, oko kojeg se Rusija i SAD ne slažu.

U skladu sa tom temom, najviši državnici SAD i Rusije u nedelju su se dogovorili da se unište kontigenti plutonijuma koji bi mogli biti iskorišćeni za izradu nuklearnog oružja.

Radio talasi "zatalasali"

Američki predsednik i njegov šef diplomatije razgnevili su juče svoje domaćine u Kremlju i Putinu zadali jaku glavobolju obelodanivši nameru da će uživo gostovati na dve tamošnje radio stanice.

Klinton se, kako javlja Rojters, u moskovskom etru pojavio kao gost nezavisnog i od vlasti progonjenog radija pod nazivom "Eho". On je u jednočasovnoj radio-emisiji odgovarao na pitanja svih zainteresovanih Moskovljana koji su se direktno uključivali u program. "Eho" je, inače, deo "Medija-mosta", ruskog medijskog giganta u privatnom vlasništvu koji je bio meta nedavnog upada ruskih federalnih vlasti i specijalne policije. Ta kuća je poznata i po oštrom i kritičkom stavu ne samo prema Putinu i njegovoj predsedničkoj politici već i radu celog Kremlja.

Olbrajtova je, pak, svoje jučerašnje jutro u Moskvi započela gostovanjem i posetom radio stanici pod nazivom "Sloboda" koja, inače, dobija značajne dotacije od vlasti SAD.

Pored toga, kako prenosi Rojters, dvojica predsednika su postigli sporazum i o "sistemu ranog upozorenja" koji podrazumeva saradnju na razvijanju i korišćenju tehnologija putem kojih je moguće, u okviru programa protivraketne zaštite, na vreme ući u trag nuklearnim projektilima.

Vest o tom sporazumu ozvaničena je na zajedničkoj konferenciji za štampu dvojice državnika, održanoj u Kremlju.

Od milja nazvan "pakt o plutonijumu"obavezuje obe zemlje da se "olakšaju" za po 34 tone teškog nuklearnog oružja baziranog na plutonijumu i obećaju da taj radioaktivni materijal više nikada neće preraditi i ponovo iskoristiti za izradu A-oružja.

Američke diplomate koje su u pratnji Bila Klintona doputovale na moskovski samit tvrde da postizanje sporazuma po pitanju drugih spornih A-tema neće ići tako glatko.

Zvanična runda pregovora u Kremlju započeta je razgovorom "oči u oči" dvojice predsednika koji trajao skoro sat i po. Pregovorima su se zatim pridružili ruski šef diplomatije Igor Ivanov i njegova koleginica Medlin Olbrajt, a potom i ostali članovi dveju delegacija. Za sve to vreme, dvadesetak aktivista međunarodne organizacije "Grinpis", protestovalo je ispred američke ambasade zbog namera SAD da izmeni Sporazum o antibalističkim projektilima iz 1972.

Američki predsednik je u Moskvu doputovao još prekjuče gde je iste večeri prisustvovao neformalnom prijemu i večeri, na kojoj su Putin i on razgovarali o kontroli naoružanja, regionalnim problemima, međunarodnoj trgovini kao i o situaciji na Balkanu i u Čečeniji, izjavio je savetnik Kremlja Sergej Prihodko.

Prema pisanju "Vašington posta", taj neformalni razgovor je trajao skoro tri sata, ton je bio poslovan, a konverzacija je tekla dosta glatko. Klinton je Kremlj napustio iza ponoći. Klinton prema planiranom rasporedu treba da se obrati i deputatima Dume, a potom nastavi svoju turneju odlaskom na razgovore u glavni grad Ukrajine Kijev. Klinton je juče pre podne, pre dolaska na zvanične razgovore u Kremlj, posetio novoizgrađenu i nedavno osvećenu crkvu u centru Moskve.

SĐP

 

Gost razočarao Ruse okraćalim pantalonama

U odsustvu značajnih i udarnih vesti sa samita dvojice predsednika, ruski mediji su juče bili prinuđeni da izveštavaju o mnogo banalnijim stvarima u vezi sa posetom šefa Bele kuće.

Tako je ruska agencija Itar-Tass kao jednu od udarnih informacija plasirala onu u kojoj se navodi da Klinton nije stigao da se prepusti svom obaveznom jutarnjem džogingu.

Državna TV je "primetila" da je Klinton prekršio jedno od svetih pravila protokola u posetama ovako visokog ranga. On, naime, nije na put poveo svoju prvu damu Hilari što je Ruse izuzetno pogodilo.

Kao uvredu naciji, Rusi su naveli i njegov nedostatak osećaja i ukusa u odevanju koji je neophodan u tako važnim prilikama kao što je poseta Kremlju. Klinton je, naime, juče obukao pantalone čije su nogavice bile mnogo kraće nego što to dobar ukus i moda nalažu, a neki ruski mediji su naveli da je najtužnije u stvari to bilo to što se "takav modni neukus i modni propust jednostavno nije mogao sakriti".


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange