[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 5. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


04. Jun 2000 15:08 (GMT+01:00)

Predrag Matvejević suviše lukav da bi ga iko upotrebio

U procepu između izdaje i uvrede

Azil neutralizuje vašu reč, a egzil je udaljuje od cilja. Iz bojazni da će neko nekom nešto uzeti, završili smo u najgorim tipovima provincijalizma

Paradoksalna sudbina bivše jugoslovenske državne zajednice izgleda da nije mogla da zaobiđe ni dr Predraga Matvejevića, autora knjige "Jugoslovenstvo danas", jer je na simpozijum "Pozorište i rat" održan u okviru Sterijinog pozorja i predavanje u beogrdskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, doputovao sa - italijanskim pasošem. Nakon dugogodišnje sorbonske profesure, Matvejević poslednjih nekoliko godina predaje slavistiku na rimskom fakultetu Sapienca.

Nezaobilazan deo istraživanja posvetili ste literaturi nastaloj u emigraciji, a tokom ove decenije i sami ste se našli u sličnom položaju.
- U specifičnom se položaju nađe čovek kad svojevoljno ode iz sopstvene zemlje. Pre svega, u procepu je između izdaje i uvrede. Svaka reč koju bi mogao napisati o Hrvatskoj je izdaja; a svaka reč koju bi mogao, i koju sam pisao o Srbiji, onakvoj kakva jeste danas, predstavlja uvredu. Tako mali prostor permanentno pritiska čoveka i jako mu je teško da govori. Uz to azil na neki način neutralizuje vašu reč, a egzil je udaljuje od cilja prema kome je upućena. Nema alternativa za pisca u emigraciji, pa ni za emigrante uopšte.

Srpsko-hrvatski antagonizmi su najčešće objašnjavani frojdističkom teorijom "narcizma malih razlika". Da li su kontinuiranim trudom svih nacionalnih opcija ove razlike temeljno produbljene?
- Vrednost nije u razlici nego u odnosu među razlikama. Nije svaka posebnost vrednost, već treba da se potvrdi kao vrednost. Mi smo, međutim, sve nacionalne posebnosti apriori proglašavali svetinjom. Kao da je u posebnosti što sam ja Hrvat, a vi Srbin već implicirana moja i vaša vrednost. Meni je nacionalnost uvek bila drugorazredna kategorija, daleko iza humaniteta. Razumem razvijanje želje za očuvanjem nacionalnog identiteta kod naroda koji su trpeli u istoriji, ali se iz toga po pravilu razvija jedna patološka čuvarnost, koja paralizuje oslobađanje unutrašnjih imanentnih procesa u nacionalnoj kulturi. Iz bojazni da će neko nekom nešto uzeti iz njegovog nacionalnog korpusa, završili smo u najgorim tipovima provincijalizma ili pak međusobnim obračunima.

Nakon prekrajanja granica srednje i istočne Evrope Rastko Močnik je upozoravao na opasnost od "fašizma niskog napona", koji se oslanja na liberalnu retoriku i taktiku.
- Taj tip fašizma vidimo u Srbiji, iako režim neće da ga prizna. Valjda je on već prošlost u Hrvatskoj, gde najbolji Tuđmanov ministar Gojko Šušak pozdravlja sa "Za dom spremni", tokom "Sinjske alke" koja je svojevremeno "plesala" za kralja Aleksandra i Josipa Broza, a nedavno pred Tuđmanom. Najveća je opasnost da veliki prostori nacionalne kulture postanu ideologija nacije, što se desilo i Srbima i Hrvatima. Prvi su se zaluđivali "ugroženim srpstvom", a ovi drugi hrvatskom državnošću.

Plašite li se da vaš boravak u Jugoslaviji može biti instrumentalizovan, jer ljudi iz kulture i sporta, kao svojevrsna prethodnica, uspostavljaju veze koje su pokidale političke elite?
- Moj duboko afektivni odnos prema srpskoj kulturi nikada nije dovođen u pitanje. Ja sam bio valjda jedini hrvatski intelektualac koji je išao na proteste u Avijano, odakle su američki bombarderi kretali ka Srbiji. Neka "veliki pravoslavci" znaju da su oko mene bili zajedno italijanski komunisti i katolici. Suviše sam lukav da bi me bilo ko mogao instrumentalizirati. Znao sam kako se kotira "Glas javnosti", ali sam se i raspitao da niste u međuvremenu promenili koncepciju. Znam za neke listove koji su u jednom času dostojni poštovanja, a već naredne nedelje - monstruozni.

Miško Lazović


vesti po rubrikama

^kultura

15:02h

Prolećna izložba ULUS-a u "Cvijeti Zuzorić"

15:08h

Predrag Matvejević suviše lukav da bi ga iko upotrebio

15:16h

U produkciji pozorišta iz Bugarske i Srbije

15:28h

U ponedeljak počinju 43. Zmajeve dečje igre

15:37h

Festival novih teatarskih formi Srbije

15:48h

Balašević održao koncert u Beču

15:51h

Dodeljene MTV filmske nagrade

16:04h

Na dečjem festivalu "Naša radost" nagrada Draganu Raduloviću

16:12h

Vesna Pećanac 1000. put u predstavi "O, kakav divan dan"

16:24h

Muzej odgovara Mitropoliji

16:31h

Literarni marš u Santjagu

   


     


FastCounter by LinkExchange