[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 5. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


04. Jun 2000 17:31 (GMT+01:00)

Žetva za 20 dana, a cena pšenice nepoznata

Kilogram najmanje četiri dinara

Ukupan rod od dva miliona tona manji za trećinu od planiranog

BEOGRAD - Ako država utvrdi cenu pšenice nižu od četiri dinara, biće to neozbiljna i neprihvatljiva ponuda. Proizvođači je u tom slučaju neće prodati i neće imati motiva za novu setvu. U situaciji punoj nepovoljnosti, ne bi trebalo da i cena bude neprimerena troškovima proizvodnje i jeftinija od kukuruza koji košta četiri dinara - kaže Miroslav Malešević iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Po njegovim rečima, ukupan rod pšenice će podbaciti za 25 do 30 odsto u odnosu na planirani. Prosečan prinos prema sadašnjim procenama iznosiće tri tone po hektaru pa se može očekivati ukupno oko dva miliona tona. To je skoro knap za domaće potrebe i preostaće male slobodne količine - konstatuje Malešević.

Zaharije Trnavčević, nekadašnji predsednik Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije, smatra da cena pšenice ne sme biti niža od četiri ili 4,50 dinara. To će pokriti samo ulaganja za skupo gorivo i đubrivo i neće preostati za akumulaciju.

- U svakoj organizovanoj državi cena pšenice se utvrđuje u jesen. Kod nas će za dvadeset dana početi žetva, a država još nije odredila njenu cenu. Ona zloupotrebljava slab položaj proizvođača i ne dozvoljava mu da napravi računicu da li mu se isplati da se bavi proizvodnjom pšenice, nego mu naknadno saopšti koliko to košta. Seljaku jedino preostaje da ne proda pšenicu već da njome raspolaže kako mu najviše odgovara - kaže Trnavčević.

Proizvođači tvrde da se na sastancima sa Nedeljkom Šipovcem, saveznim ministrom za poljoprivredu, gde se pominjala cena pšenice od pet dinara, on nije izjašnjavao, već je samo rekao da će cena pokrivati prosečne troškove. Reakcija Šipovca je, ipak, ukazivala da ne misli na cenu od četiri dinara. Inače, na Novosadskoj berzi cena pšenice koja se nudi u malim količinama kreće se od 3,70 do 3,80 dinara.

S.Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:31h

Žetva za 20 dana, cena pšenice nepoznata

17:45h

Turistički radnici nude 25.000 mesta na planinama u Srbiji

   


     


FastCounter by LinkExchange