[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jun 2000 18:00 (GMT+01:00)

Da li žene danas vladaju Srbijom?

Primena muškog modela

Malo predstavnica lepšeg pola postiglo je direktnu političku moć, ali je mnogo veći broj imao politički uticaj. Iako obrazovanije, manje su zastupljene u javnim delatnostima

Žena političar u Srbiji nikad nije bila u modi. Počelo je, u izvesnom smislu, od Proklete Jerine, pa preko Drage Mašin do današnjih dana. Jedini izuzetak bila je, valjda, carica Milica, koja je u narodnom sećanju ostala kao plemenita vladarka i stradalnica koja je izgubila muža, a za dobrobit zemlje "žrtvovala" i svoju decu - kćer koju je udala za turskog sultana i sina koji je postao vazal.

Uz šaljiviji pogled na našu tragičnu istoriju moglo bi se, dakle, doći do zaključka - ako hoćete da uspete u politici, eliminišite muža.

Kad se govori o ulozi žena u politici u 19. veku, važno je napraviti razliku između političke moći i političkog uticaja koje su žene imale na političkoj sceni. Vrlo malo žena postiglo je direktnu političku moć, ali je mnogo veći broj njih imalo politički uticaj. Žene su do takvog uticaja uglavnom dolazile zahvaljujući sklopljenom braku, prisustvom na dvoru koji je u to vreme bio centar političkog života, samom činjenicom da su bile udate za vladara ili kao članovi vladarske porodice.

Uopštavanje

Kad neka žena ima negativan stav prema, na primer, Slobodanu Miloševiću, nikad neće reći da su takvi svi muškarci. Ali, kad muškarac ima negativan stav prema nekoj ženi u politici, onda kažu: "Vidiš kakva je, ne trebaju nam žene u politici", objašnjava sociolog Milka Puzigaća.

Žene su više imale sveukupni društveni uticaj koji su širile kroz porodične odnose (preko svojih muževa i rođaka), taj uticaj vremenom je postajao sve veći, i nije bio zanemarljiv, objašnjava za "Glas" Ana Stolić iz Istorijskog instituta SANU.

Deo političke moći žene su dobijale u situacijama kad bi muškarac ostajao pasivan u datoj situaciji, što je evidentno kroz čitav 19. vek, mada je mešanje žena u politički posao bila zakulisna radnja i samo su retke uspevale na tom planu.

U parlamentu Kraljevine Jugoslavije nije bilo nijedne žene! Posle 1945. godine ravnopravnost polova ušla je i u Ustav i postala sastavni deo dnevne politike. Žene su, zaista, nešto smelije pokušale da "zagaze"u politiku.

Savka Dabčević-Kučar koja je bila predsednik CK Hrvatske, Latinka Perović, sekretar CK Srbije, Milka Planinc bila je jedno vreme predsednik SIV-a u bivšoj SFRJ, Radmila Anđelković, predsednik SSRN Srbije, Slobodanka Gruden, prva žena gradonačelnik Beograda... samo su neki od primera "političkih visina" do kojih su stizale drugarice u bivšoj Jugoslaviji.

Jugoslavija je danas, posle Moldavije i Turske, zemlja s najmanje žena u parlamentu. Najviše ih je u Švedskoj - 43 odsto, Danskoj - 37 odsto, Norveškoj i Holandiji po 36 odsto... u Jugoslaviji su žene u parlamentima zastupljene s 5,1 odsto, a slede Moldavija (4,8 odsto) i Turska (2,4 odsto).

U popisnoj, 1991. godini, gledajući samo populaciju koja je tad imala do 30 godina žene su dva puta više imale fakultetskih diploma. Ipak, iako imaju sve veće obrazovanje, žena je sve manje u javnim delatnostima.

Prema majskom istraživanju agencije SKAN, kojim je rukovodila sociolog Milka Puzigaća, kad je reč o zastupljenosti žena u politici, 47 odsto je reklo da ih je premalo, 26 odsto da ih ima u pravoj meri, a 16 odsto da ih je previše. Međutim, kad se radi samo o ženama, njih 58 odsto smatra da ih je premalo u politici, ali i 36 odsto muškaraca misli isto. Da je žena u politici u pravoj meri izjasnilo se 32 odsto muškaraca i 21 odsto žena, a da ih je previše - 23 odsto muškaraca i 10 odsto žena.

Od ukupnog broja ispitanika, 14 odsto smatra da žena treba da bude manje u politici. Manje i nešto manje nego sad misli 32 odsto, nešto više 37 odsto, a mnogo više 19,8 odsto. Kad se radi o rukovođenju, osam odsto smatra da treba da ih je mnogo manje, a nešto manje 20 odsto. Da nešto više žena treba da bude na rukovodećim mestim smatra 38 odsto ispitanika, a mnogo više - 23 odsto.

Muškarci su, inače, mišljenja da žena treba da bude mnogo više u humanitarnim organizacijama, dobrotvornom radu i medijima.

- Pustili bi da ih svuda bude više, samo ne u politici i rukovođenju - kaže Milka Puzigaća. - Razlika u raspoloženjima između muškaraca i žena je znatna. Muškarci su razočaraniji, a žene energičnije. Ženska apstinencija sad se svela na mušku. One su te koje hoće da izađu na izbore.

Čast žena u politici danas, pored ostalih, brane Mira Marković, Gorica Gajević, Bratislava Morina, Leposava Milićević, Margit Savović, Mirjana Đurović, Nada Popović-Perišić, Maja Gojković, Jorgovanka Tabaković, Radmila Višić, Zorica Brunclik, Vesna Pešić, Ljiljana Lučić, Nada Kolundžija, Ljiljana Nestorović, Rebeka Srbinović, Gordana Aničić, Milena Milošević...

Kako je danas biti žena političar u Srbiji za "Glas" govore one koje se njome bave.

- Biti žena u politici u Srbiji otprilike je kao crnac u Americi - kaže Gordana Čomić, funkcioner DS i članica Ženske političke mreže. - Svi se diče time da imate ista prava i, po zakonu, to tako i izgleda. Međutim, običajno pravo je iznad toga i, u suštini, vlada jedan konsenzus da žene nisu sposobne za politiku i mesta odlučivanja, do kojih i dolaze mnogo teže nego muškarci...

Gordana Čomić kategorički tvrdi da nema govora da žene vladaju Srbijom "ni iz pozadine ni na prednjem frontu".

- Može se govoriti samo o pojedinim ženama koje zloupotrebljavaju muški model. Ovo što imamo ipak je rezultat muške politike i nema veze sa ženskim interesom.

Rebeka Srbinović, potpredsednik DS, takođe se slaže da žene ne vladaju Srbijom i da je to "zabluda koja nam se potura već dugo godina".

- Slobodan Milošević, Vuk Drašković i svi drugi imaju svoju volju, sami odlučuju, i ne mogu se toga odreći. Na osnovu ličnog iskustva, ne mogu da kažem da je ženama loše u politici. Međutim, posle dugog bivstvovanja u ovom poslu i upoznavanja s drugim ženama koje se njime bave postala sam svesna da tu, ipak, postoji problem. Omalovažavanje, šikaniranje, zapostavljanje, samo su neke od stvari s kojima se žene svakodnevno sreću u politici. Ukoliko Srbija hoće da postane demokratska zemlja, moraće da prihvati da su deo opštih ljudskih prava istovremeno i ženska prava. Da žene vladaju Srbijom, rezultati ne bi bili ovako porazni - tvrdi Srbinović.

B. VOJNIĆ
N. MIJUŠKOVIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h Trajković uoči sednice SNV-a Kosmeta: Ostati u PAVK-u?
15:25h Vladika Artemije primio delegaciju Evropskog parlamenta: Evropa toleriše etničko čišćenje
16:00h Reakcija SMIP-a zbog posete Georgijevskog Prištini
16:20h Đukanović razgovarao sa Olbrajtovom u Berlinu
16:45h Aleksa Grgurević: Kako je propao Studentski pokret pre četiri godine
17:00h Ko je ovaj čovek: Zoran Živković
17:15h Koštunica, predsednik DSS: Njihova kritika dokaz našeg uspeha
17:05h Vukašin Petrović, aktivista Narodnog pokreta Otpor: Pokret ideja, a ne ljudi
17:30h Posle najave SPO da neće na izbore: Opozicija menja strategiju?
17:35h

U Podgorici i Herceg Novom odložen polazak u vojsku

17:45h Momir Bulatović u Ublima: Savezni izbori u 2000.
18:00h Da li žene danas vladaju Srbijom?
23:06h MUP podržava donošenje zakona protiv terorizma
23:08h Smenjena Plavšićka
23:10h Rusko Ministarstvo inostranih poslova: Tribunal je pristrastan
23:12h Radišić ponovo predsednik
23:14h Gradonačelnici protiv terora
     


     


FastCounter by LinkExchange