[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 3. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. Jun 2000 18:38 (GMT+01:00)

Rumunske vlasti muku muče s Čaušeskuovom građevinom "Dom naroda"

Spomenik obesti i ludilu

Zgrada od 3.200 soba uglavnom zvrji prazna i proizvodi ogromne troškove za održavanje

Impozantna mermerna palata koja je Bukureštu "otela" megalomanski deo njegovog najužeg centra za prosečne Rumune ne predstavlja ništa drugo do trn u oku ili bolno sećanje na ludilo i obest nekadašnjeg diktatora Nikolae Čaušeskua.

Njenih 3.200 soba, od kojih skoro 90 odsto danas zvrji prazno, ministrima rumunske vlade stvaraju samo mučninu jer niti znaju šta da rade sa njima niti kome da ih prodaju.

Pokušavši da je makar kako iskoriste, aktuelne vlasti su tamo preselile nacionalni parlament, ali ni to nije bilo od velike pomoći. Koliko god bila nevoljna da otkrije kolika je cena njenog održavanja, rumunska vlada ipak ne može da sakrije da na njene prazne holove odlaze ogromne sume novca. Visina troškova se može samo zamisliti jer je u pitanju drugo po veličini zdanje na svetu, odmah posle američkog Pentagona.

Parking kao stadion

Samo na nacrtu Čaušeskuove mermerne palate učestvovalo je okruglo 700 arhitekata na čijem je čelu bila njegova 26-godišnja rođaka. U nju je ugrađeno više od 700 železničkih vagona najfinijeg transilvanijskog mermera i drvne građe zbog koje su stradale čitave hrastove i brestove šume. Na njenu izgradnju otišlo je više od pola miliona tona cementa, 3.500 tona kristala i kože, stotine hiljada kvadratnih metara tepiha, ogledala i stakala. Sa njenih tavanica visi ukupno 2.800 lustera, uključujući i centralni koji sam teži četiri i po tone, zamišljen da po obliku podseća na motor svemirske rakete. Ni podovi, ukrašeni mozaicima, nimalo ne zaostaju za tavanicama. Kilometrima dugi prozori su, takođe, ukrašeni "kilometarskim" zavesama različitih boja iznad kojih se prostiru garnišne od čistog srebra i zlata. Ispod njenih temelja proteže se parkiralište jednako površini olimpijskog stadiona, namenjeno čuvanju kolekcije od stotinak Čaušeskuovih automobila.

Koliki prostor zauzima svedoči i činjenica da je samo jedan od njenih 11 enormno velikih holova dovoljan da bez traga proguta celokupnu površinu britanskog "Vemblija".

Prenatrpana i nakićena gomilom stubova, balkona i usečenih terasa, Čaušeskuova zaostavština se najlakše može opisati kao monstruozna, impresivna i zgrada nedovršenog stila.

Bilo je, međutim, i onih koji su svojevremeno bili ozbiljno zainteresovani da postanu njeni vlasnici. Kao takvi pominjali su se i finansijski magnati velikog kalibra poput Donalda Trampa i Ruperta Mardoka.

Osećaj gađenja koji je ta građevina oduvek izazivala kod Rumuna poslednjih godina samo je pojačan činjenicom da im je i posle deset godina od krvave revolucije i pada Čaušeskuovih ulaz u nju i dalje zabranjen.

Među njenim najintrigantnijim delovima jesu podzemne prostorije u kojima je, kako se barem priča, Čaušesku izgradio železničku prugu koja izlazi pravo na jednu od pista bukureštanskog aerodroma, sklonište u kojem bi se sakrio od eventualnog nuklearnog napada i lavirint tunela iz kojih niko ko ih dobro ne poznaje ili nema odgovarajuću mapu ne bi ni u snu mogao da izađe živ. Palatu je, inače, gradilo 24.000 radnika u tri smene, celih pet godina i to bez prestanka - 24 časa dnevno. U "Dom naroda", kako ju je rumunski diktator od milja zvao, "ugrađena" je i vrtoglava suma od milijardu dolara.

Namena te palate nikada nije bila sasvim jasna iako se pretpostavljalo da je Čaušesku želeo da na jednom mestu okupi ne samo sve svoje pouzdane i verne pristalice i saradnike već i u jedno jedino zdanje smesti sve službenike i zvaničnike gigantskog aparata nekadašnje rumunske KP.

Nikolae i njegova supruga Elena su imali običaj da svakog dana prošetaju gradilištem i lično se uvere kako i kojim tempom napreduju radovi. Njihova luda želja da za sobom ostave jednu takvu zgradetinu nije ništa naspram ludosti koju su iskazivali tokom njene izgradnje. Jednom prilikom, tvrde očevici, Nikolae je naredio da se sruši već dovršeni mermerni stub visok 20 metara jer se Eleni nije dopadalo kako izgleda i jer, kako je i sama tada rekla, "to jednostavno nije to".

Diktatorski par nije imao mere ni kada je naredio da se sruši 15 okolnih naselja kako bi se stvorilo dovoljno mesta za njihovu zamisao koja, usput rečeno, zauzima površinu od skoro 300.000 kvadratnih i dostiže visinu od 95 metara.

Oni kojima se pružila prilika da prošetaju "Domom naroda" tvrde da je moguće prepešačiti čitave kilometre, a nikoga ne sresti. Pored toga što je bio megaloman, Čaušesku je bio i izraziti paranoik. Lično je zabranio ugradnju klima uređaja u svoju palatu jer ih je smatrao vrlo opasnim. Bio je ubeđen da bi neko od njegovih spoljnih ili unutrašnjih neprijatelja mogao lako da ga ubije ako bi u rashladni sistem ubacio neki otrovni gas. Umesto klime, Čaušesku je radnicima naredio da naprave poseban sistem "ventilacije", tačnije rupe u zidovima.

Bračni par Čaušesku nikada se nije uselio u svoj novi dom, niti je svoje podanke pozdravio sa grandioznog balkona koji krasi fasadu palate. Umesto njih, prvi i za sada jedini koji je u belim rukavicama i uzvikom "Volim te, Bukurešte" pozdravio Rumune s balkona zdanja je američki pop pevač Majkl Džekson.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:11h

Najseksepilniji muškarci po izboru magazina "Kompani", prednjači neodoljivi Robi Vilijams

16:44h

U šta mladi Beograđani veruju danas i čemu se nadaju

17:09h

Učenici Desete beogradske gimnazije upriličili veličanstveni etno spektakl

17:23h

U Kremnima s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva(3): Doći će Car s Istoka

18:38h

Rumunske vlasti muku muče s Čaušeskuovom građevinom "Dom naroda"

     


     


FastCounter by LinkExchange