[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 3. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. Jun 2000 17:23 (GMT+01:00)

U Kremnima s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva(3)

Doći će Car s Istoka

Srbi će se ujediniti, biće Mitrovska skupština, desiće se nešto strašno, a Srbi će uzeti što je njihovo

I, kako je rekao Mitar, tako je i bilo. Samo dan pošto je prorok pozvao kuma, protu Zaharija, da se oproste, i kada mu je "u nekoj dostojanstvenoj pozi tužnim i žalosnim glasom" rekao: "Kume, sad me vidiš, i više me nikad nećeš viđeti", do prote Zaharija i zaista je stigao glas da je Mitar umro.

I kao što je profesor Radovan Kazimirović u svojoj knjizi o Kremanskom proročanstvu zapisao da mu se "ježila koža na glavi dok je slušao kazivanje prote Zaharija o prorocima", tako i danas sedam-osam decenija kasnije, putnici namernici u zaseoku Tarabići, dok slušaju kazivanje Lazara ili Jova Tarabića, osete kako im se podiže kosa na glavi, dok slušaju sa kakvom su neverovatnom preciznošću Miloš i Mitar govorili o onom što će biti.

- Ko sad da gledam, čitao sam u staroj knjizi - rekli su proroci, dođi će crne guje pa će svu vodu sa izvora popiti. A narod nije verovao sve dok sa crnim debelim crevima nisu počeli da vodu sa izvora odvoze kućama - divili su se i onomad, stari Tarabići, proročanstvima svojih predaka.

- Rekli su, krenuće Drina uza stranu. I ko je znao šta će to biti i kako će izgledati, sve dok nisu počeli da grade reverzibilnu hidroelektranu i dok Drina kroz cevi stvarno nije krenula uzbrdo - priseća se Kremanac Mire Bešlić.

Ili, nastavlja priču stari Jovo Tarabić, 80-godišnjak, unuk Mitra Tarabića, ko je mogao vjerovati Milošu Tarabiću, kada je silnom Jovanu Mićiću, serdaru Rujanskom, "malom caru na Istoku" prorekao da će umreti od gladi. I - tako je i bilo - serdar Mićić umro je gladan u zatvoru.

Žale Kremanci više od svega za starim knjigama u kojima je naširoko pisano o Kremanskom proročanstvu, knjiga kojih više nema. Jovo Tarabić priseća se da je njegova knjiga, a nestala je, bila debela, crna, sa žutim, kao pozlaćenim slovima na koricama.

- Moja knjiga bila je žutih korica, boje kao sveća, pohabana prilično, od duge upotrebe. Slova su bila slična onim u crkvenim knjigama, po formatu bila je nešto veća od obične đačke sveske, ali mnogo deblja - priseća se Mire Bešlić.

Možda u Kremnima i dan-danas postoji neko starije izdanje neke knjige u kojoj se govori o Kremanskom proročanstvu, ali o tome se u Kremnima ne priča. Onaj ko ima knjigu - ćuti, i ko zna da li za to znaju i njegovi najbliži, kažu u Kremnima.

Izbije stranom, u kremansko popodne, iza brega, kroz "šljivovu bašču" i stari Stanimir Mirković, 70-godišnjak, oženjen iz kuće Tarabića, i pridruži se Tarabićima i gostima namernicima koji sede iznad kuće proroka.

- Pomaže Bog, ljudi, kaže.

Šajkaču Stanimir zabacio u nazad, skoro na potiljak, na nogama, preko vunenih čarapa, uredno zakopčani opanci "piroćani".

- Reći će vam đedo šta zna, a onda moram da žurim za govedima, vreme je da ih odbijem na pašu - kaže, dok se polako oslanjajući se na kvrgavu toljagu, spušta na zemlju da sedne.

Ali, ako se čovek u trenu i ponada da će Stanimir zasesti, pa satima pričati o onome što su proroci rekli, onda ta nada posle minut, dva, padne u potok, pod Tarabića kućom.

- Uzmite Kazimirovića knjigu pa čitajte. Do onih crtica, sve se ispunilo - kaže Stanimir.

Prozbori još reč-dve, pomene da možda u selu i ima neka stara knjiga, a onda skoči na noge ko mladić.

- Džaba, stoka čeka, vreme je za pašu, odoh ja. Bog vam sreću dao.

I zamakne za čas kroz "šljivovu bašču", stranom, za breg, tamo odakle je i došao. Posle desetak minuta, gore putem iznad Tarabića kuća, podigne se prašina, prođu Stanimirova goveda, i Stanimir za njima, oslanjajući se na tojagu.

Slegne se prašina brzo i sve se za čas umiri. U trenu nastane opšta tišina, zamiriše zovin cvet, odozgo iz potoka, ugreje sunce pravo u leđa.

A Kremanci kada i ovih dana uzmu u ruke neko novije, reprint izdanje profesora Radovana Kazimirovića, prvo traže mesto gde su - "crtice".

A to mesto u knjizi izgleda ovako:

- Posle rata Srbi će se ujediniti, ali će posle toga nastati mrazija u narodu. Pomenuo je i Mitrovsku skupštinu, u kojoj će se nešto strašno desiti. Srbija će biti veća, nego što je ikada bila: gde je srpska kuća, biće srpsko. Potom će se pojaviti "car na Istoku", koji će nas pozvati da uzmemo ono što je naše. Ove se reči, izgleda, odnose na Rusiju, jer i mi nismo sve završili. Posle ovih reči, koje je zabeležio profesor Kazimirović, i proročanstva Mitra Tarabića, zabeleženog, po kazivanju prote Zaharija, u knjizi sledi, umesto teksta - 12 redova crtica...

Mnogi su Kremanci godinama i godinama, sigurno, silne dane ostavili tumačeći ovo mesto i nagađajući šta je dalje moglo da piše u proročanstvu.

- Možda ono, što je sakriveno iza ovih crtica, piše u rukopisu, koji je zapečaćen u zejtinjavoj flaši, i sklonjen u zid Tarabića kuće - kažu u Kremnima.

Tekst i foto: Zoran Šaponjić

Sutra: Kad čovek bude verovao svom "sokoćalu"


vesti po rubrikama

^reportaža

16:11h

Najseksepilniji muškarci po izboru magazina "Kompani", prednjači neodoljivi Robi Vilijams

16:44h

U šta mladi Beograđani veruju danas i čemu se nadaju

17:09h

Učenici Desete beogradske gimnazije upriličili veličanstveni etno spektakl

17:23h

U Kremnima s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva(3): Doći će Car s Istoka

18:38h

Rumunske vlasti muku muče s Čaušeskuovom građevinom "Dom naroda"

     


     


FastCounter by LinkExchange