[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 1. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


31. May 2000 16:04 (GMT+01:00)

Visoki ruski zvaničnik poginuo u bombaškom napadu čečenskih pobunjenika

Automobilom pravo na minu

U vozilu pored Zvereva stradao i zamenik prvog čoveka Groznog. Gradonačelnik Mahčajev, za koga se veruje da je bio meta terorista, zadobio teške povrede glave, ali ostao živ. Tri verzije događaja

GROZNI - Zamenik ruskog civilnog administratora za Čečeniju Sergej Zverev i zamenik proruskog gradonačelnika Groznog Nusred Habusejev poginuli su u utorak uveče u bombaškom napadu pobunjenika u Černorečju, južnom predgrađu tog grada.

Tom prilikom, prenosi Rojters, teške povrede u predelu glave zadobio je i sam proruski gradonačelnik Groznog Supjan Mahčajev.

Trošev novi komandant

Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je general-pukovnika Genadija Troševa za komandanta Severokavkaskog vojnog okruga posle odlaska generala armije Viktora Kazanceva na dužnost opunomoćenog predstavnika u za severni Kavkaz.

Do ovog teškog incidenta došlo je pošto je automobil u kojem su bili zvaničnici prešao preko mine postavljene na putu koji je prolazio kroz Černorečje.

Međutim, kako prenosi Interfaks, ovo nije jedina verzija o načinu na koji je Zverev poginuo. Prema nekim izveštajima, automobil nije naleteo na minu već je na njega, iz jedne obližnje zgrade, navodno bila otvorena vatra. Na Zvereva i njegove pratioce pucala je, kako tvrde očevici, grupa čečenskih pobunjenika.

Treća verzija ovog događaja, kako javljaju neke zapadne agencije, sadrži oba prethodna elementa. Automobil je, naime, prvo prešao preko eksplozivne naprave posle čega su islamisti, u želji da dokrajče svoje žrtve, otvorili vatru na vozilo.

Ruske vlasti su napad okvalifikovale kao teroristički akt za koji se smatra da je najverovatnije bio upravljen protiv gradonačelnika Mahačova, jedinog koji ga je preživeo.

Prema tvrdnjama ruskih medija, koji se pozivaju na saopštenja policije, izgleda da Mahačov povrede nije zadobio u samoj eksploziji već je u glavu ranjen iz vatrenog oružja i to iz blizine. S obzirom da je predeo pored puta kojim su prolazili obrastao žbunjem, postoji mogućnost da je neki od tu sakrivenih pobunjenika pucao na gradonačelnika.

Poginuli ruski zvaničnik Zverev, koji je nedavno službeno doputovao u Grozni, zamenjivao je ovlašćenog predstavnika ruske vlade Nikolaja Košmana, koji se u vreme eksplozije nalazio u Moskvi. Košman se rano u sredu ujutro hitno vratio iz Moskve u Čečeniju. Iako je istraga još u toku, eksperti ruskog MUP već sada izjavljuju da nema nikakve sumnje da je u pitanju teroristički akt.

Zverev je u pratnji čečenskih zvaničnika u utorak uveče krenuo iz Groznog za Urus-Martan, mesto udaljeno oko 25 kilometara od čečenske prestonice. Pogibija Zvereva je prvo ubistvo jednog visokog ruskog predstavnika u Čečeniji od početka konflikta, 1. oktobra prošle godine.

PRIREDILA: S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^svet

16:04h

Visoki ruski zvaničnik poginuo u bombaškom napadu čečenskih pobunjenika

16:28h

Vođa pučista na Fidžiju sprečio izbor privremenog premijera

17:14h

Klinton tokom posete Moskvi odseda u istom hotelu kao i 1998.

17:41h

Eksplozija mine u južnom ruskom gradu Volgogradu

18:08h

Širak predlaže formiranje dodatnih trupa za sukobe na jugu Evrope

     


     


FastCounter by LinkExchange