[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 1. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


31. May 2000 16:52 (GMT+01:00)

U Šapcu otvoren "Centar za mlade" u organizaciji britanskog fonda "Spasimo decu"

Humane pričaonice i žvrljaonice

U projekat uloženo pola miliona evra, a do kraja godine obećano još toliko

- Ja došla samo da proverim je l' to stvarno džabe. Ko' velim, kod nas ovde danas ništa nema besplatno. Al' opet, na plakatu piše da se ne plaća... priča više za sebe baka Danica uvodeći pre neki dan u tek otvoreni šabački "Centrić za mlade" dvoje mališana koji su tako postali i njegovi prvi posetioci.

Tu, u jednoj adaptiranoj, sveže okrečenoj kućici u centru grada, zavučenoj u dvorište sive i oronule višespratnice, njeni unučići će moći s ostalom šabačkom decom slobodno i besplatno da se igraju, crtaju, gledaju filmove, uče engleski, da koriste kompjutere... Biće tu "Biblioteka igračaka", pa "Žvrljaonica" i "Pričaonica", pa radionica "Svet u boji", pa "Porodični klub" i još mnogo toga.

Centar za decu i mlade u Šapcu zauzima samo sedamdesetak kvadrata i jedan je od pet takvih koji je, uz pomoć ugledne britanske humanitarne organizacije "Spasimo decu" (postoji osamdeset godina), ovih dana otvoren u pet gradova u Srbiji - Užicu, Kragujevcu, Bačkoj Palanci, Kraljevu i sad u Šapcu.

Ugroženih mnogo više

Niko, izgleda, nema tačne podatke o tome koliko je dece u Srbiji socijalno i na drugi način zaista ugroženo, koliko ih je u izbeglištvu, koliko opet u "kategoriji" raseljeni, a ponajmanje se zna koliko mališana živi u nehumanim uslovima, kao što su čerge, kartonske straćare...
- Računamo da će preko našeg programa u pet gradova Srbije biti obuhvaćeno između 30 i 40 hiljada mališana, kaže Karlo Puškarica, direktor Fonda "Spasimo decu" u Beogradu, svestan da je ugroženih mnogo više. Do podataka o takvima dolazi se posredno, čak i preko evidencija o starima ili bolesnima.
- Naročito je ovo izraženo kod Roma, zatim dece oštećenog zdravlja, ali i kod ostalih, ističe Puškarica.

- Ovi centri su kruna našeg sedmogodišnjeg rada u Srbiji, koliko inače ovde postoji humanitarni fond "Spasimo decu", kaže Raša Sekulović, koordinator u pomenutoj organizaciji, koji je i osmislio ovaj projekat.

- Namera je bila da se, uz pomoć nevladinih organizacija na terenu, naprave centri za najmlađu i najugroženiju populaciju koja živi u "vanrednim okolnostima", onu koja mnogo trpi zbog bede, zbog bolesti, ili zbog života u izbeglištvu i rasejanju. Koristiće ih, međutim, sva deca, na desetine hiljada njih, od predškolskog uzrasta do 18 godina, s tim što su mlađima namenjeni nešto više igre i zabava, a starijima mogućnost učenja u raznovrsnim radionicama, kao što su novinarstvo ili fotoreporterska znanja, ili studijima gde će se upoznavati s pozorišnim znanjima.

Za projekte centara u Srbiji, Fond "Spasimo decu" dobio je za ovu godinu od Humanitarnog biroa Evropske unije pola miliona evra, što je oko milion maraka, a na otvaranju centra u Šapcu predstavnik te organizacije u Beogradu, Tanja Bakračić, "donela" je još jednu lepu vesta: - U planu budžeta do kraja godine našlo se, kako sam danas saznala iz Brisela, još oko 500.000 evra za otvaranje nekoliko novih dečijih centara u Srbiji.

Novac za rad ovih objekata, međutim, obezbeđen je samo za prvu godinu rada, a posle toga o njima treba da se staraju lokalne uprave ili domaći donatori. Za godinu dana, kako očekuju donatori, centri bi trebalo da "stanu na noge", a zatim sami sebe izdržavaju. Hoće li se u tome uspeti, pitanje je, jer neka iskustva "na lokalnom nivou" nisu ohrabrujuća. Šabačko je, recimo, jedno od takvih.

Aktivisti zaduženi za pronalazak prostora u gradu pričali su nam da su se dobro pomučili dok ga nisu našli . Jedni su im, na primer, za kiriju tražili toliko novca, koliko je bezmalo mogao da se kupi novi prostor, sve računajući "oni su strani humanitarci, oni imaju para".

Drugi opet, nisu "voleli decu", a treći su adaptaciju neke napuštene i zapuštene zgrade na periferiji cenili kao da se podiže zamak, a ne humanitarni objekat. Najzad, ni lokalna vlast, eto "nije imala prigodan kutak", iako mnogi privredni i drugi objekti u gradu bukvalno zvrje prazni.

Ipak, sve je to neka druga priča.

Za one koji rade na humanitarnim poslovima najvažnije je da će s decom raditi brižljivo odabrani, stručni ljudi, a da će sva ona, bez razlike, imati njihovu punu pažnju, bilo da je reč o mališanima iz centara za izbeglice i raseljene, obolele, za one iz raznih "geta", ili iz obližnjih škola i obdaništa. Zanimljivo je i da centri imaju tri pokretna,"terenska" tima, koji će obilaziti decu iz udaljenih ili zabačenih naselja.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^reportaža

16:14h

U Beogradu danas samo avanturisti računaju s gradskim prevozom

16:52h

U Šapcu otvoren "Centar za mlade" u organizaciji britanskog fonda "Spasimo decu"

17:12h

U Kremnama pod Tarom, sa Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva (1): Misterija flaše u kamenom zidu

17:33h

Holivudska filmska priča o Erin Brokovič prećutala istinu

18:41h

Na pivskoj olimpijadi u Frankfurtu točeno 400 vrsta blaženog napitka

     


     


FastCounter by LinkExchange