[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 1. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


31. May 2000 17:00 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Marija Bogdanović

(Ognjena Marija)

Početak - rođena je 26. maja 1940. na Žabljaku. Nema podataka čime su se bavili njeni roditelji. Bila je mala kad su se preselili u Beograd.

Detinjstvo - znaju je kao snalažljivo i hrabro dete.

Nacionalnost - Srpkinja.

Verska opredeljenost - pravoslavna.

Obrazovanje - osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu. Studirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu, diplomirala 1963, magistrirala i doktorirala (1979) s tezom: "Razvoj, dometi i formalistička jednostranost kvantifikacije u sociološkim istraživanjima". Marija se na studijama zaljubila, udala, rodila kćer koju je njen otac čuvao i ona je u roku završila fakultet.

Karijera - bavila se uređivanjem časopisa "Sociologija" (1985-1987). Bila je upravnik Odeljenja za sociologiju i šef Katedre za sociologiju Filozofskog fakulteta (na ovom fakultetu bila je asistent 1964, a od 1993. je redovni profesor). Po pozivu je predavala i na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Potom je (1996) postala dekan na najstarijem beogradskom fakultetu - svom Filozofskom.

Zbog Zakona o univerzitetu podnela je neopozivu ostavku 1998. "Izgleda da je vlastodršcima najveće zadovoljstvo da udaraju baš na ljudsko dostojanstvo i čast. Profesor ne prenosi samo činjeničko znanje i teorijsko razmišljanje, već on na svoje studente deluje i kao moralno biće".

Prošle godine imenovana je za predsednika Upravnog odbora Alternativne akademske obrazovne mreže koja je formirana na inicijativu jednog broja univerzitetskih nastavnika i postojećih letnjih škola iz oblasti sociologije, političkih nauka, ekonomije i ženskih studija. Pored metodologije proučava i javno mnjenje i socijalne nauke, predsednik je Etičkog komiteta Sociološkog udruženja Srbije.

Stranački angažman - "Neosporno je da je osnovna funkcija univerziteta nastavno-naučna, ali on ne sme da postane geto inetelektualaca izolovanih od društvene stvarnosti... Obavezni smo da javno iznosimo kritičke i konstruktivne stavove, da nastojimo da ti stavovi budu uvaženi kako se hronični problemi od nacionalnog značaja ne bi rešavali arbitrarnom voljom vladajućeg političkog vrha... Nijedna vlast neće dozvoliti da se bilo koji univerzitet otrgne kontroli, jer je obrazovanje bazični način da se usvoje dominantne socijalne, političke i kulturne vrednosti".

Zanimljivosti - u Studentski to jest Građanski protest 1996/1997, pa u "bitku" zbog Zakona o univerzitetu, ušla je spontano, čistim srcem. "Mirna sam, ubeđena da je to što radim ispravno", navodi. Kad je 1997. bila kandidat za rektora BU, podržali su je dve trećine članova Univerzitetskog saveta i sve nezavisne studentske organizacije. Ali, pobedio je Dragan Kuburović, specijalista za bolesti zuba, koga su podržali vladini članovi Saveta. "Nisam bila iznenađena, ja sam moralni pobednik", objasnila je.

Studenti cene svoju profesorku koja je među prvima podržala njihove proteste zbog krađe na izborima. Ona i njenih 70 kolega s Filozofskog fakulteta nisu potpisali Ugovor o radu ( na osnovu sramnog člana 165 Zakona o univerzitetu). "Mi se apsolutno ne bavimo politikom, držimo redovno nastavu, bavimo se naukom. Slobodne smo ličnosti, imamo pravo da javno iskažemo kritiku. I to ova vlast mora da shvati i ako pipne ovo jezgro, jezgro otpora, u kome i jeste snaga ovog Fakulteta i njegova tradicija, mislim da bi bilo jako loše. I to pre svega po ovu vlast", upozorila je.

Rektor u vreme Studentskog protesta, socijalista Dragutin Veličković, tražio je da je smene s mesta dekana, uzvratila je da je Veličković "razbucao nekad jedinstveni Univerzitet". On je s funkcije otišao pod pritiskom studenata, ona sama - dosledno svojim stavovima. Kao vrsni socilog, i kako su je "krstili" žena čiste savesti, opisala je trenutnu situaciju: "Mi smo u stanju takozvane "umorne zajednice", gde nema nijednog pozitivnog otiska koji bi nas uveo u akciju da nešto krajnje konstruktivno i s precizno određenim ciljem uradimo...

Vlast se sve više izoluje, jednog dana i narod će joj biti višak. A nesrećni narod očekuje nešto razumno da se dogodi, s nadom u bolje vreme privikava se na sve gore i gore stanje. Tako je i ciga učio svog konja da gladuje dok on konačno nije crko".

Poslednjih dana, odana principima i studentima, prva je javno osudila dopis ministra Jevrema Janjića kojim se uvodi red na fakultetima. U znak protesta, najavila je bojkot junskog ispitnog roka i pokazala da je "tvrd orah voćka čudnovata...".

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Komandant NATO za Evropu Robertson: Nema uslova za povratak VJ

15:15h

Srbi traže kažnjavanje zločina i povratak VJ na Kosovo

15:20h

Regionalni odbor DSS optužuje: Za egzodus kriv Unmik

15:25h

Milo Đukanović nije prihvatio poziv na duel Predraga Bulatovića

15:35h

Uoči dolaska članova SPS-a u Crnu Goru, sastav delegacije socijalista tajna

15:45h

Mirovnjaci vole da žive u Leposaviću: Čist vazduh, ili nešto drugo

15:50h

"Glas" istražuje: Zašto srpska opozicija ne uspeva da preuzme odgovornost nad procesom demokratskih promena

16:00h

Drugi pišu: "Stratfor Institute" - Da li će studentski pokret "Otpor" ida ujedini opoziciju

16:10h

Opoziciji "istekao rok" da saopšti kako dalje, Otpor sam protiv svih ?!

16:25h

Upozorenje pančevačkog Kriznog štaba: RTV Pančevo uskoro bez kanala?

16:30h

Kopredsednik Koalicije DAN, Mihajlović: Novosadski most - Titovo delo

16:40h

Ruski i beloruski parlamentarci u Beogradu

16:45h

U petak sastanak opozicije

16:55h

Otpor najavio protestne akcije za ovu nedelju

17:00h

Ko je ovaj čovek: Marija Bogdanović

17:50h

Leskovac: Priveden i starac - otporovac

22:15h

Privođenje aktivista Otpora nastavlja se i dalje u Srbiji

22:32h

Potpredsednik SNP Crne Gore Predrag Bulatović: Beznačajni razgovori

22:49h

Jovanović u JAR-u

22:57h

Robertson se u Gračanici sastao sa vladikom Artemijem

23:18h

Povodom godišnjice prestanka NATO agresije: "Spomen i nada"

      


FastCounter by LinkExchange