[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 1. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


31. May 2000 16:54 (GMT+01:00)

Gabor Nađpal, glumac Ujvideki sinhaza, "pripitomljen" i na Pozorju

Na granici sagorevanja

Šta znači nositi na leđima predstavu. Pozorišta sve teže stižu jedna do drugih

Do pre nekoliko meseci Gabor Nađpal je bio verovatno "najproduktivniji" jugoslovenski glumac jer mu je jedan od najvećih problema predstavljalo da se seti naziva svih 13 predstava u kojima je igrao.

U ansamblu je predstave "Pripitomljavanja (stihove Janoša Siverija inscenirala je Kinga Mezei) kojom se posle sedmogodišnje pauze Ujvideki sinhaz vraća na Pozorje.

Sa tvojom generacijom i matično pozorište ti je ušlo u "modu".
- Temelj je, da se ipak ne igramo, ansambl koji je, iako mlad, sposoban da izvede dosta širok repertoar. No, prave rezultate očekujem tek za jedno dve sezone kad steknemo malo više iskustva, pa se umesto instinkta počnemo oslanjati na međusobnu "hemiju".

Glumci tvoje generacije po pravilu ne mogu da prežale svoje velike (naravno zaslužene) velike uloge, a ti pak ne možeš da ih preživiš.
- Na vreme sam osetio šta znači nositi na leđima celu predstavu, ali i kako od uloge tzv. vodonoše stvoriti relevantnu kreaciju. Volim da sve probam i budem spreman kada me za koju godinu, kao i sve glumce uostalom, budu razvrstavali po fahovima. No, imam isuviše mnogo energije, pa se uvek uplašim za svoje mentalno zdravlje kad me zapadne dve nedelje pauze. Jedino sam počeo da ozbiljno shvatam upozorenja kako sam na granici "sagorevanja" jer sam do sada odigrao gotovo 40 uloga. Ne mislim, naravno, da ću ikada otići u penziju. Stevan Šalajić je već punu deceniju i zvanično "umirovljen", a trenutno igra u sedam predstava.

Na Festivalu mađarskih pozorišta iz dijaspore u Kišvardi, uvršten si u "ol stars" ekipu. Laureat si Susreta vojvođanskih profesionalnih pozorišta. Po čemu je specifično glumište vojvođanskih Mađara u odnosu na maticu, ali i Jugoslaviju.
- Najkraća definicija je - izolacija. Sve teže pozorišta stižu jedna do drugih. Ako se ne računaju sporadični festivali, jednom godišnje nastupimo u Kišvardi, pa se ne vidimo narednih 12 meseci. Još je tužnije što poslednjih nekoliko godina, nijednom nismo nastupali u Beogradu, a "Atelje 212" je u Novom Sadu bio pre jedno tri godine… Crnogorsko pozorište sa "Oblomovim" video sam nedavno u SNP-u, a sasvim je drugo pitanje iz kojih sve ja razloga ne mogu da odem do Podgorice.

M. Lazović
foto: M. Čubranović


vesti po rubrikama

^kultura

16:49h

Nikita Mihalkov na "Zlatnom vitezu", jedinom festivalu na kome je odlučio da se takmiči

16:54h

Gabor Nađpal, glumac Ujvideki sinhaza, "pripitomljen" i na Pozorju

17:29h

U Ljubljani otvorena izložba Gorana Kosanovića pod nazivom "Maksi singl"

17:54h

Dragomiru Brajkoviću uručena nagrada "Dušan Kostić"

   


     


FastCounter by LinkExchange