[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 1. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


31. May 2000 16:06 (GMT+01:00)

Četiri decenije uspona vršačkog "Hemofarma"

Novi svet zdravlja

Od "aminopirina" do 300 preparata. Kredit alžirsko-saudijske banke

BEOGRAD - "Novi svet zdravlja", slogan vršačkog farmaceutskog Koncerna "Hemofarm", po onome što se čulo na konferenciji za novinare povodom četiri decenije postojanja (navršava se u četvrtak), u potpunosti opravdava ovu krilaticu.

U prilog ovome govore podaci razvoja ove nekad minijaturne fabrike na samo 1.000 metara kvadratnih i 15 zaposlenih, da bi danas taj broj premašio 2.000 zaposlenih raspoređenih na 97.500 metara kvadratnih prostora...

Skinut s liste nepoželjnih

Upitan ko je zaslužan za brisanje njegovog imena s liste nepoželjnih za ulazak u zemlje Evropske unije, Miodrag Babić je rekao:
- Lično ništa nisam preduzimao. Iskreno, bio sam iznenađen da sam na tu listu uvršćen, iako među poslednjima, jer nisam znao u čemu je moja krivica. Nikakve upitnike nisam hteo da popunjavam, ali su zato moji poslovni partneri iz Nemačke, Engleske, Italije i Francuske reagovali kod svojih ministarstava spoljnih poslova. Cela stvar je posle toga preispitana, i moje ime je s liste uklonjeno.

- Kada je fabrika počela sa radom imala je samo jedan preparat - "aminopirin", istakao je predsednik Koncerna Miodrag Babić. Do kraja prve godine registrovano je još 26 preparata, da bi danas taj broj dostigao 300 preparata za humanu primenu iz reda antibiotika, kardiovaskularnih lekova i antiepileptika. Pre dve decenije "Hemofarm" je za godinu dana proizveo pet miliona pakovanja, deset godina kasnije 34, a prošle godine bez obzira na sve teškoće 70 miliona! Na taj način "Hemofarm" je postao lider u prodaji lekova na domaćem tržištu, gde od 20 najprodavanijih preparata šest proizvodi naša fabrika.

Babić je naglasio da od ukupne prodaje Koncerna 15 odsto predstavlja plasman na inostranom tržištu što nije zanemarljivo ako se zna da je vrednost svetskog farmaceutskog tržišta s moćnim proizvođačima 230 milijardi dolara.

Naglašavajući da je njihova kompanija inovativna, marketinški i tržišno orijentisana, Babić je istakao da je njihov glavni cilj da postanu multinacionalno i transnacionalno preduzeće...
- Da bi to postali u pravom smislu reči, neophodno je osvojiti nova tržišta, a to zahteva izuzetno ulaganje. Već su i prvi rezultati na vidiku. U Kini, u Đinanu sa 88 miliona stanovnika, 8. juna otvaramo fabriku infuzionih rastvora, prvu te vrste u Aziji. U alžirskom gradu Konstantinu gradimo fabriku šumećih tableta, vitamina i lekova "hemovitu", gde sa 60 odsto kapitala učestvuje Alžir, a preostalih 40 odsto je naše. Za ovu fabriku, prvu takvog tipa u Alžiru, dobijen je povoljan kredit alžirsko-saudijske banke. Planirano je da fabrika bude gotova do kraja iduće godine - rekao je Babić ističući da "Hemofarm" koncern pored postojećih tržišta osvaja i Irak, Libiju, Siriju, a u planu je posle Kine još i Vijetnam, Koreja...
- Izvoz je i podrška domaćem tržištu, s obzirom na nestašicu deviza, naglasio je Babić, podsećajući da je ova fabrika prošle godine u domaće zdravstvo bespovratno (ne svojom voljom) investirala 20 miliona maraka.

Njihova želja je i nadalje da povećaju proizvodnju i popune apoteke, da domaće stanovništvo ne bi trpelo.
- Ova industrija apsolutno zaslužuje uvažavanje od društva i kreativniji pristup u rešavanjima njenih problema. Već postoje nagoveštaji da Savezno ministarstvo za trgovinu pokušava da nađe prelazno rešenje u korekciji cena lekova. Rešenje naravno mora da prati logika ekonomskog položaja u datoj situaciji zemlje, a ne da nas vodi kapric. Osim toga, možda bi trebalo suziti i listu lekova koju plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje i približiti je listi Svetske zdravstvene organizacije - rekao je između ostalog Miodrag Babić.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:06h

Četiri decenije uspona vršačkog "Hemofarma"

16:46h

Proizvođači mleka čekuju dozvolu za povećanje cene

18:29h

Obnova ne poboljšava privredne rezultate, bez posla još 364 hiljade radnika?

19:04h

Obnova uspešna, finansijsko stanje privrede sve gore

23:02h

Struja od četvrtka skuplja 9,5 odsto

   


     


FastCounter by LinkExchange