[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 1. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


31. May 2000 17:27 (GMT+01:00)

Privatni prevoznici i treći dan nastavili sa štrajkom

Šokirani potezima gradske vlasti

Privatnici žele pregovore s nadležnima kako bi nastavili prevoz putnika. "Ru-Ko" zaustavljen "ježevima"

BEOGRAD - Autobusi prevoznika u sredu su bili parkirani na Ušću, čime je štrajk privatnika koji traje već tri dana nastavljen, a građani prestonice ostavljeni na milost i nemilost malobrojnih vozila GSP i privatnika koji se nisu priključili protestu.

- Više nije pitanje samo cene, već i regulisanja našeg statusa. Sada jednostavno želimo da sa nadležnima počnemo pregovore, nakon čega bismo nastavili prevoz građana - kaže za "Glas" Marija Vukovljak-Šarić, član kriznog štaba privatnih prevoznika.

Prema njenim rečima, niko od nadležnih u Skupštini grada i Vladi Republike do sada nije želeo da razgovara sa njima.

- Stalno jedni drugima prebacuju odgovornost. Čekamo da se konačno pojavi neko ko će želeti da pregovora sa nama i preuzme odgovornost na sebe - reči su Marije Vukovljak-Šarić.

Miloš Paunković, predsednik kriznog štaba kaže da je šokiran obrtom koji se dogodio u Skupštini grada kada su im čelnici zapretili oduzimanjem dozvola.

- U ponedeljak sam nekoliko puta od Tvrtka Gavranovića, gradskog sekretara za saobraćaj dobijao podršku, da bi me on istog dana u ponoć zvao na mobilni i zapretio sa oduzimanjem linija ukoliko ne počnemo sa radom. Nezvanično smo saznali u Sekretarijatu za saobraćaj da su otkazne ugovore dobile sve veće firme, ali mi ćemo i dalje ostati na Ušću - tvrdi Miloš Paunković.

Samo da počnu da rade

Tokom dana svoja vozila privatnici su morali da ih preparkiraju pošto bi uskoro baš na Ušću trebao da se postavi spomenik NATO žrtvama.
- Spomenik je trebao da se postavi u ponedeljak, ali kada je počeo štrajk odustali su na par dana, ali je juče ipak intervenisao MUP kako bi smo se pomerili sa mesta gde treba da stoji spomenik - kaže Miloš Paunković.
Inače, da bi prekratili vreme tokom jučerašnjeg dana privatni prevoznici na Ušću organizovali su i izbor najlepše kondukterke, igrali fudbal i bacali kamen s ramena.
- Ma samo da počnemo da radimo - odmahivali su rukama radnici u privatnog prevoza.

Prema njegovim rečima, po ugovoru koji su privatnici prošle godine potpisali sa Sekretarijatom u jednom od članova stoji da ova služba može raskinuti ugovor ukoliko privatnik na liniji ne radi pet dana uzastopno, ili osam dana ukupno.

- Mi smo do juče štrajkovali tri dana, a već su navodno počeli sa otkaznim ugovorima, iako ih do sada nismo videli - izjavio je Paunković.

Draško Ivković, direktor "BB kodeks" tvrdi da bi 90 odsto privatnih prevoznika prestalo s prevozom građana, ali da nemaju kome da prodaju autobuse.

- Grad je od nas tražio da ofarbamo vozila u istoj boji, platimo za plave table na kojima piše naziv i broj linija od 1.000 do 2.000 maraka u zavisnosti od kvaliteta linija, a sada nam je okrenuo leđa. S druge strane nadležni u Republici odobrili su nove cene karata svima koji su nas podržali - železnici, taksistima i "Lasti", samo nisu nama - kaže on.

Tokom srede, pored firmi "Luv - braća Šarac" na liniji 31, "Ogi trejda" na 7 i 65, "Palme" na 45 i 95, "Jančića" na 17 i 95, kao i "Sitija" na 95, štrajk je prekinuo i "Ru-Ko" na liniji 33p, koji je u sredu u Ulici Vojvode Stepe imao i nezgodu sa gumama, pošto je neko na sred puta postavio "ježeve".

- Ne znamo da li je to neko postavio od kolega u znak odmazde pošto smo počeli sa radom. Koliko znamo to su uradili mladići od 15 ili 16 godina, a sa radom smo počeli zbog građana koji su dolazili i molili nas da prekinemo štrajk, pošto više nisu mogli da pešače do grada - izjavila je Mirjana Simeunović, pomoćnik direktora u "Ru-Ko".

M. C.

 

Povećan broj "divljaka"

Zbog štrajka privatnih prevoznika na beogradskim ulicama pojavio se veliki broj divljih taksista. Kako smo saznali u gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove dosadašnji broj taksista povećan je za nekoliko stotina.
- Zbog povećanja broja taksista koji nemaju dozvole za rad pojačali smo kontrolu na terenu. Svi službenici su na ulici i prate šta se dešava - rečeno je u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

R. N.

Izašlo 170 vozila GSP

Na ulice Beograda u sredu ujutru izašlo je oko 170 vozila GSP. Pored ovog broja, u prevozu Beograđana pomagali su i privatnici koji se nisu priključili štrajku sa oko 50 autobusa. Zbog preopterećenja mnoga vozila kako GSP, tako i privatnih prevoznika tokom dana imali su kvarovi, zbog čega su morali da budu izbačeni iz saobraćaja. Privatni prevoznici koji štrajkuju sa ulica povukli su još u ponedeljak oko 600 autobusa.

K. V.


vesti po rubrikama

^društvo

17:12h

Beograd: Elektrotehnički fakultet od četvrtka u izolaciji?

17:21h

Predsednik UKS Rakitić povodom aktuelnih događaja na BU

17:27h

Privatni prevoznici štrajkuju i dalje, u Beogradu haos u saobraćaju

18:24h

Dr Avramov, rektor Univerziteta u Novom Sadu: Nema vanrednog stanja

18:31h

Uoči junskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji

19:12h

Banja Luka: Od jeseni međunarodni telefonski razgovori s RS

19:18h

Novi postupak po Zakonu o informisanju za list "Danas"

19:25h

Apel GSS vlastima: Odobrite uvoz papira

   


     


FastCounter by LinkExchange