[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. May 2000 23:18 (GMT+01:00)

Predsednik SRJ Slobodan Milošević u Novom Sadu otvorio most Boška Peroševića

Za obnovu nagrađen februarskom platom

Na svakom ćošku vojvođanske prestonice pripadnici MUP-a, specijalci, saobraćajci, obični "plavci", rečna policija

NOVI SAD - "Ej, pa gde si ti. Kakav si mi... Ko bog... Kako ti je žena... Kuburi s pritiskom, ali dobro je. Nije mogla i ona da dođe... Kol'ko se nismo videli, još od Beške, razgovarala su dva sredovečna gospodina, svaki sa po transparentnom "Za Srbiju", dok su se kroz gužvu probijali ka zmijolikoj koloni koja je puzila k centralnoj bini.

S nje će predsednik SRJ Slobodan Milošević ("dolazi, sigurno, vidiš koliko je policije") u 11 časova otvoriti privremeni montažno-demontažni drumsko-železnički prekodunavski most u Novom Sadu, najveću dosadašnju investiciju Direkcije za obnovu zemlje, tešku oko 1.500 tona i 140 miliona dinara.

Na svakom ćošku vojvođanske prestonice pripadnici MUP-a. Specijalci, saobraćajci, obični "plavci", rečna policija... "Koliko li je tek onih u civilu, kad je ovih ovoliko", komentariše jedan momak "u prolazu". Nešto posle 10 časova stiže prva tura funkcionera. Najavljuju ih sirene motociklista, a za njima džip sa zatamnjenim staklima, vojna policija i dvadesetak crnih limuzina. Nekako u isto vreme zaustavlja se i šest autobusa iz Bačke Palanke.

Slobodan Milošević, predsednik SRJ: Nezabeleženo brza obnova

NOVI SAD (Tanjug) - Prošle godine je u ovo vreme bio rat protiv Jugoslavije. Agresija NATO-a. To je bilo jedno od najvećih nasilja nad ljudima u drugoj polovini 20. veka i jedini rat u Evropi posle Drugog svetskog rata. Priroda tog rata bila je zaista neobična. Taj rat su vodile najveće i najjače evropske zemlje. Doduše, pod komandom vanevropske zemlje, SAD, najmoćnije zemlje našeg doba, protiv jedne prilično male evropske zemlje i prilično iscrpljene dugogodišnjim ekonomskim sankcijama koje su im zavele te iste zemlje. U ovoj su zemlji, otkad se rat završio pa do danas, neprospavane mnoge noći zato što su provedene u velikom stvaralačkom radu. Za nepunu godinu dana, bombardovana zemlja obnovljena je brzinom koja verovatno nije zabeležena u iskustvu savremene Evrope.

Vrbašani, Zrenjaninci, "socijalisti iz Braničevskog okruga", Mladenova, Vračara... odavno su već stigli. Autobusa jedno stotinak, ako ne i više.

Nadomak mosta već se tiskaju desetine hiljada ljudi. "Čik neka opozicija skupi ovolko sveta..." Vijore se zastave SRJ, Srbije, SPS ali i bivše SFRJ s petokrakom. Tu su i nezaobilazne parole: "Izgradnja za mladost", "Korak u novi vek", "Samo se graditelji pamte", "Iz ratnih u radne pobede"... i stotine fotografija Slobodana Miloševića. Golemi aplauz prati lokomotivu, koja prolazi oko 10.40.

S druge strane, ispred baraka, koje su pola godine bile jedini dom radnika "Mostogradnje", neimari komentarišu: "Dolaze!... Evo ga, ide voz... A, voz k'o Titov! E, neka je, i most je Titov. Kako Titov? Pa lepo, gradili su ga u Titovo vreme, trebalo je da ga pošalju u Irak, pa nisu... Dobro što nisu... Čim ovo prođe, već popodne idemo na "Dugu", treba da bude gotova do novembra... Teraj dalje, radi i noću i danju, po kiši i vetru, nema spavanja, od mosta do mosta... Udarnički... A, kada dođe da se plati, cvrc".

Zadovoljni što su uspeli - most je to... grdosija... Tapšu ih po ramenu - i to je sve. Platu niko i ne pominje..."Ja sam tu od prvog januara, a dobili smo prvi deo februarske plate, 500 dinara! Podvig je ovo napraviti za tako kratko vreme. Radili smo minimalno 12 sati na dan - i za Uskrs i za 1. maj. Kad smo ga završili, samo zbog "šminke" nismo spavali 48 sati! Osamnaest tona farbe smo potrošili. Sve ručno ofarbano".

"... Dok je Boško Perošević bio živ, donosio nam je i cipele i odeću... Žao mi je tog čoveka... Da je on tu, sad bi se ovde pek'o vo. Obećao je, i to bi bilo tako", priča Jakov iz Rakovca.

S novosadske strane ne priča se samo o mostu: "Gledaj kako se oblaci kreću. Biće kiše... Valjalo bi, ubi nas ova suša. Ali neće. A i nije red baš sad da padne. Nek sačeka popodne..."

S osamnaestospratnih vojnih kula na Beogradskom keju, odakle je najbolji pogled na most, budno motri obezbeđenje. U 10.53 oglasila se sirena najavljujući uglancanu putničku kompoziciju s 10 vagona, ukrašenu jugoslovenskom zastavom.

Iz voza izlazi predsednik SRJ praćen skandiranjem "Slobo, slobodo". Prate ga Momir Bulatović, Mirko Marjanović, Gorica Gajević, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Mihalj Kertes, Milutin Mrkonjić... Nasmejani predsednik Milošević otpozdravlja s mosta, rukuje se s domaćinima.

Prvi se obraća predsednik Skupštine AP Vojvodine Živorad Smiljanić: "Ovaj veličanstveni skup je izraz podrške Vojvođana politici i borbi našeg predsednika".

"Dragi građani", započinje govor Slobodan Milošević i odmah ga prekidaju skandiranje i aplauzi...

Predsednik SRJ je potom predložio da novi most dobije ime tragično stradalog predsednika vojvođanske vlade mr Boška Peroševića, što su okupljeni aklamacijom prihvatili.

B. Opranović, M. Stajić
foto: M. Čubranović

 

Provera

Kad je most bio gotov, trebalo je isprobati njegovu izdržljivost i prevesti jednu lokomotivu. Problem je nastao kada niko nije hteo da sedne za upravljač! Na jedvite jade je pronađen penzionisani mašinovođa... Radnici "Mostogradnje" listom kažu da nisu sumnjali da će most izdržati. To je, vele, najbolja firma, al' je zbog plate, koja se retko i "tanko" isplaćuje, napuštaju stručnjaci, inženjeri i dobri majstori.

Koridor

Privremeni drumsko-železnički most dug je 433,5 i širok oko šest metara, dok njegova niveleta obezbeđuje normalnu plovidbu (mada ne zadovoljava maksimalne uslove Dunavske konvencije). Predviđeno je da preko mosta prvenstveno ide železnički saobraćaj (očekuje se da ga dnevno pređe devedesetak kompozicija), mada će u pauzama između prolaska dva voza moći da ga koriste putnička vozila i teretnjaci. Puštanjem ovog mosta u saobraćaj, ponovo je "proradio" međunarodni železnički koridor koji vodi od Grčke do Budimpešte, Beča i Moskve.

"Loš" primer

BEOGRAD (FoNet) - Jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević izjavio je u ponedeljak da primer SRJ pokazuje kako je sloboda osnovni faktor privrednog razvoja, navodeći da o tome svedoči i "katastrofalna situacija u zemljama u našem okruženju", uprkos pohvalama i pomoći koje one dobijaju iz zapadnih prestonica.

"Mi smo pokazali da je jedna slobodna zemlja u stanju da se razvija brže i bolje nego one zemlje koje su svoju slobodu izgubile čak i ako dobijaju kredite, imaju sve druge vrste podrške i ako im se aplaudira svuda i na svakom mestu.

Zato smo mi za njih 'loš' primer", rekao je Milošević u razgovoru sa političkim rukovodstvom Vojvodine i predstavnicima vojvođanskih privrednih preduzeća.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Stravičan zločin u srpskom selu Cernica: Šiptar ubio tri Srbina

15:20h

Kosovska Mitrovica: Zatočeni Srbi najavljuju novi štrajk glađu

15:25h

Trgovina belim robljem na Kosovu uzela maha

15:30h

"Izvestija": Rusija je verna Miloševiću

15:40h

Zvečan: Novi zločin nad Srbima

15:50h

Ko je ovaj čovek: Rasim Ljajić

16:10h

Čović: Opozicija bez odgovora u pravom trenutku

16:20h

Predsednik DHSS, Batić: SZP ide sam ako izostane dogovor!

17:00h

Kako su počeli stranački sukobi u Srbiji(6): Ukras srpske demokratije

17:30h

G17 Plus o političkom opredeljenju građana Srbije: Glasači vlasti prelaze u opoziciju

23:18h

Predsednik SRJ Slobodan Milošević u Novom Sadu otvorio most Boška Peroševića

23:45h

"Glas" zove Moskvu: Lideri srpske opozicije na razgovorima u Rusiji

     


     


FastCounter by LinkExchange