[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 30. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. May 2000 17:39 (GMT+01:00)

Tribina u Medija centru o zatvaranju univerziteta

Režim ogolio svoju nasilnu prirodu

Ne reagujemo na pravi način na ovo što se zbiva, smatra prof. dr Zagorka Golubović

BEOGRAD - Skloni smo da pojave kao što su oduzimanje Studija B ili ukidanje B292 tumačimo kao incidente i reagujemo na njih incidentalno, ograničeno, cehovski. Iz tih razloga nema pravog efekta, jer ne reagujemo na pravi način na ono što se zbiva, prećutno uvođenje vanrednog stanja i ukidanje oaze civilnog društva.

Još nismo došli do artikulacije bunta protiv opšteg stanja. Moramo da se suočimo s pojavama kakve jesu i zato kažem ukidanje a ne zatvaranje univerziteta, jer univerzitet u koji je upala policija, ukinut je - rekla je prof. dr Zagorka Golubović na Tribini u Medija centru u ponedeljak.

Brzopleti zaključci

- Često se brzopleto kaže da sa svim ovim potezima vlast dokazuje da je na izdisaju. Nažalost, znam da su mnogi diktatorski režimi godinama trajali. Kod nas postoje okolnosti koje idu na ruku režimu, a to su izolacija Srbije i SRJ i strah. Sva istraživanja pokazuju da zbog straha ne može da se ustalasa javno mnjenje. Građani su zabrinuti zbog svakodnevnih ubistava na ulici i zbog toga što ne znaju kako će preživeti naredni dan - upozorila je dr Zagorka Golubović.

Na ovoj sesiji se debatovalo o zatvaranju univerziteta, dometima studentskih i građanskih protesta, političkoj artikulaciji energije promena, te kolebljivosti i konfuziji političkih aktera u usmeravanju građanskog nezadovoljstva.

Za dr Nebojšu Popova "deluje komično ili apsurdno da se samo u dva slova razlikuje ime sadašnjeg ministra prosvete Janjića od ministra u Nedićevoj vladi Jonića".

- Obojica univerzitet vide kao mesto gde se samo polažu ispiti, a kritičko mišljenje vide kao banditizam i terorizam. Kao što je Beogradski univerzitet pod Jonićem bio ogoljeni instrument Nedićevog režima, tako je i sadašnji ministar ogolio status univerziteta, koji postaje sprovodnik vladajuće volje koja se sve više pokazuje kao ogoljeno nasilje i sila. I režim je ogolio svoju nasilnu prirodu, što tera i njegove protivnike da nastupaju ogoljeno. Režim se pri tom nada da u toj nudističkoj tuči ima veću silu i da može da pobedi - kazao je dr Popov.

Prema njegovom obrazloženju vlast je uverena da će pobediti, uprkos ratova koji su izgubili, jer se "nada da će u petom ratu koji će voditi protiv sopstvenog naroda kompenzovati sve vlastite poraze".

Dr Popov je podvukao da je univerzitet u tradiciji Srbije samo u pojedinim etapama imao visok status na samim počecima veka i između dva svetska rata, kada nije bilo ni vladara, ni ministra ni rektora koji se usuđivao otvoreno da guši akademske slobode.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

17:00h

Uredba ministra Jevrema Janjića uglavnom se ne poštuje, fakulteti ipak otvoreni

17:49h

Tribina u Medija centru o zatvaranju univerziteta

17:49h

Poseta i pomoć iz Maribora Kraljevu

17:49h

Na pravcu Beograd - Novi Sad, izgradnja druge trake autoputa

17:49h

"Britiš Ervejz" nudi novu povoljnost našim putnicima

22:48h

Privatni prevoznici u ponedeljak stupili u štrajk do ispunjenja zahteva za poskupljenjem prevoza

22:59h

Različite reakcije na prevoz u Beogradu

23:02h

Beograd: Ljudi se bacali pod taksi

   


     


FastCounter by LinkExchange