[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 20. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. May 2000 16:40 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Mihalj Kertes

(Ko se boji Srba još?)

Početak - rođen je 29. avgusta 1947. u Bačkoj Palanci. Dobio je ime po ocu Mihalju koji je "s igle i konca" hranio porodicu. Majka Olga bila je domaćica.

Detinjstvo - "Odrastao sam na bari u Bačkoj Palanci, najlepšem gradu na svetu", seća se Mihalj, za prijatelje Braca, poltrone Bracika.

Nacionalnost - Mađar. "Ako se ja kao Mađar ne bojim Srbije, zašto bi se Srbin bojao iste", izjavio je u žaru "jogurt revolucije" 1988. u Vojvodini, i katapultirao sebe u vrh srpske politike.

Verska opredeljenost - podatak kojeg nema u dostupnoj biografiji.

Obrazovanje - osnovnu, srednju i Višu upravnu školu - smer za socijalni rad završio je u rodnom gradu.

Karijera - počeo je kao referent za socijalnu zaštitu u Bačkoj Palanci. Potom je radio i u SIZ-u za socijalnu i dečju zaštitu u lokalnoj opštini. Posao referenta za ONO i DSZ obavljao je u vodoprivrednom preduzeću "Dunav". Tad (1981) ušao je i u političku strukturu SO Bačka Palanka, a 1986. bio je sekretar OK SK. Baš s ove funkcije, zahvaljujući angažmanu u "antiautonomaškoj" revoluciji, stigao je do Predsedništva Srbije (1989).

Usledilo je i poslaničko mesto (biran je u Grockoj uz osporavanje opozicije i podršku Vrhovnog suda) i položaj načelnika SDB saveznog SUP. "Želeo sam da SDB i čitav SSUP dovedem u red. Bila je to kuća alkoholizma i leglo antisrpstva usred Beograda... Tad sam pronašao i svoj dosije s ocenom "srbočetnički nastrojen", priznao je Kertes.

Kad su ga izabrali za šefa Komisije za žalbe građana, proglasio se ministrom za narod, tvrdeći da mu radni dan traje više od 16 sati. Izvesno vreme manje je prisutan javno, više tajno. Da je 1992. bio pomoćnik tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Petru Gračaninu, široke narodne mase saznale su kad je Mihalj smenjen s ove dužnosti posle Londonske konferencije. Smenio ga je ondašnji savezni premijer Milan Panić. Šuškalo se da je Panić otkrio spravicu za prisluškivanje koju mu je postavio Kertes, zvanično objašnjenje bilo je "suprotstavio se vladinom planu o sprečavanju etničkog čišćenja". Kartes se branio: "Kako ja ko Mađar mogu da učestvujem u etničkim čišćenjima".

Zbog ovog "slučaja" Mihalj je sledećih osam meseci bio bez posla i bez plate, pa je ispalo da je jedini platio ceh Panićevog smenjivanja (Kertes je uzvratio i tužio Panića sudovima u Americi i Jugoslaviji). Sreća mu se ponovo osmehnula 4. maja 1995. kad su ga postavili za direktora Savezne uprave carina. Odmah je obelodanio: "Nisam zadovoljan zatečenim. Vladala je opuštenost, aljkavost i šaren moral kod mnogih pripadnika službe". Potom je, s istog mesta, poručio: "Teško je biti blizu meda, a ne osladiti se. Upravo zbog toga dozvolio sam da svaki radnik uzme po dva boksa cigara i flašu viskija".

Stranački angažman - u SK ušao je 1975. "Do oktobarskih događaja 1988. stalno nam se osipalo članstvo, sad se stari vraćaju u Partiju", govorio je 1988. Sledeće godine obukao je dres SPS-a.

Zanimljivosti - Kertes slovi za čoveka opčinjenog Slobodanom Miloševićem. Na početku karijere, za Slobodana je rekao: "On je vanzemaljac". Omiljena izreka mu je: "Ako smaknu Miloševića, odoh u šumu, u hajduke, boriću se za njega dok u meni ima kapi mađarske krvi". Šta za njega znači dužnost prvog carinika možda ilustruju njegove reči: "Carina je oslonac države". Prijatelji navode da Bracika voli da kaže da je čovek koji danas duvani, hrani, napija, oblači i vozi Jugoslovene". Zli jezici su mu prišivali nadimke "šerif s Kelebije", "haračlija".

Kako je svojevremeno javno ispričao da je prisluškivao i prevodio razgovore Andraša Agoštona iz DZVM-a, dobio je nadimak "balkanski špijun" (Mihalj se, kad ga je iskritikovala partija, branio da se šalio, uz komentar: "Niti sam ja Ranković, niti je Agošton Broz, inače bismo sve to raspravili na Brionima"). Da nije lako biti najodgovorniji u carini, odavno je shvatio (malo-malo pa ga neko pita gde je lova). Jednom je odgovor tražila crnogorska "Pobjeda", drugi put crnogorska vlast. Upućeni tvrde da su i Mađari, Bugari, Nemaci, Sirijci i ostali kojima je na granici oduzet novac zatražili svoje pare natrag.

Ipak, sve ga to ne zabrinjava i kaže: "U životu nisam imao žirante, nisam smeo da pogrešim. Zameraju mi sve i svašta, kažu, blizu sam vrha i to me opterećuje. Ali, moram da pamtim. Uvek sam se trudio da ne obećavam mnogo, što obećam to ispoštujem". Skromnost poznaje i u varijanti: "To mi nimalo ne smeta. Nemam potrebu da idem u inostranstvo. Čovek sam sa sela i zadovoljavam se onim što imam u svojoj zemlji" (ovako je odgovorio na pitanje smeta li mu što je na crnoj listi EU).

Oženjen je Mirom, imaju Sanju i Draganu.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Srpski zatvorenici u Mitrovici uslovili Kušnera

15:25h Unmik pokušava da popiše Srbe na Kosovu
15:45h Nastavljeno privođenje protivnika režima: Na udaru Otpor i opozicija
16:00h Čačanski Otpor poručio gradskoj opoziciji: Obrukali ste građane
16:10h Bulatović: Stvara se patriotski građanski front
16:20h NATO će razmotriti odgovor na represiju režima u SRJ
16:40h Ko je ovaj čovek: Mihalj Kertes
17:40h

Pukovnik Strugar, bivši komandant luke Golubovci: Vojni aerodrom za savezne funkcionere

17:15h "The Washington post": Udar na medije jeste ili "čin panike" ili znak da se Milošević oseća sigurnijim
17:50h Beograd: Brutalno pretučen glumac Dejan Tončić
18:15h Ivanov tražio da dođu Drašković, Đinđić i Koštunica
22:25h Zoran Đinđić: Milošević je u nama
22:27h Ubijen srbin na administrativnoj granici sa Kosovom
22:29h Italija odustala od ukidanja sankcija SRJ
22:30h Protest DHSS zbog proterivanja "Glasa": Iz mraka u apsolutnu tamu
22:31h Živadin Jovanović: Nastavak agresije
22:32h Protestno okupljanje u Novom Sadu
22:33h Protestno okupljanje u Prokuplju
22:25h EU o pomoći srpskim medijima
22:37h Četvrto protestno okupljanje Beograđana: Duh slobode ne može se uništiti
22:41h Princ Karađorđević poziva na ujedinjenje
22:43h Bez predstavnika Srbije na skupu u Ankoni
22:46h Protest Anem-a zbog proterivanja "Glasa"
22:47h Rusija demantuje "bilo kakve kontakte" sa Draškovićem
22:49h Protestno okupljanje u Kraljevu
22:51h Policija blokirala prilaz TV Mladenovac
     


     


FastCounter by LinkExchange