[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


15. May 2000 16:25 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Radmilo Bogdanović

(Pedagog s pendrekom)

Početak - rođen je 7. oktobra 1934. u Končarevu, kraj Svetozareva. Otac Jovan bio je poljoprivrednik, majka Desanka domaćica.

Detinjstvo - u igrama s drugom decom voleo da bude glavni.

Nacionalnost - Srbin.

Verska opredeljenost - nije zabeležena.

Obrazovanje - osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Potom je završio i Učiteljsku školu. Kasnije je vanredno studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, diplomirao je 1976. s tezom: "Vaspitno-obrazovni rad u ustanovama za maloletnike".

Karijera - počeo je kao učitelj u pešterskim selima, onda su ga, kako kaže, zbog vitalnosti drugovi pozvali da pređe u policiju: " Načelnik SUP Svetozarevo postao sam slučajno 4. februara 1966. kad je sklonjen Ranković. Vršene su promene kod svih načelnika SUP-a", obelodanio je Bogdanović, koji je pre toga bio sekretar u Opštinskom komitetu SK. Usledila je funkcija predsednika SO Svetozarevo, koju je obavljao sledećih osam godina. Zatim je sedam godina bio sekretar republičke Uprave za unutrašnje poslove, pa načelnik Uprave za strance, gde je kontrolisao prelaske granice i kretanje stranaca.

Onda je postao zamenik republičkog sekretara za ONO i DSZ, da bi se 1988. vratio policijskom zanatu, na funkciji ministra: " Nisam bio ministar-amater. Koliko sam samo prijava podneo i u patrolama prepešačio što u Jagodini, na Kosovu i svugde gde je trebalo", objasnio je Bogdanović. Zbog poznatih događaja od 9. marta 1991. s mesec dana zakašnjenja podneo je ostavku. Iako je penzionisan, dobija sijaset zaduženja - poslanik u republičkom i saveznom parlamentu, predsednik Odbora za saradnju sa Srbima van Srbije, pa Odbora za narodnu odbranu i bezbednost.

Predsedavao je u UO "Jugoeksport" i UO Fonda kapetan Dragan, član je Uprave "Crvene zvezde". Biran je i za člana Saveta Univerziteta u Kragujevcu, čemu se Savez studenata tog univerziteta žestoko usprotivio (zamerili su mu što je "jedini stisnuo petlju da marta 1991. digne palicu na srpsku mladost, inteligenciju i budućnost).

Stranački angažman -"SK me često "držao na nišanu, iako sam bio dobar član i nisam stigao da budem član CK", žalio se. U Glavnom odboru je SPS-a, a za Slobodana Miloševića tvrdi: "Mnogo je mekan u duši. Znam koliko je često svima opraštao greške, ja bih ih, brate, smenjivao". Govorio je i da je "Vuk Drašković pre na rumunski način jurišao na "TV Bastilju, a da je danas miran ko jagnje"... i da je "Šešelj čovek bez bontona, stalno me i za svašta napadao, ništa nije dokazao".

Zanimljivosti - upućeni tvrde da Bogdanovića na mesto ministra policije nije "lansirao" Milošević, već general Petar Gračanin. Iako tvrdi da nije krvolok, priznaje da ume da bude rigorozan, zato valjda i smatra: "Ima građanin da poštuje policajca. Svaki kamen u policajca može da se uzvrati metkom". Jednom je priznao, govoreći o 9. martu: "Druga je stvar da li je trebalo drugačije da reagujemo. Jer, ako narod tri puta juriša na Televiziju, ako narod neće Mitevića, onda on, j... ga, ima da podnese ostavku, bio kriv ili ne... Deveti mart nije moja rana. To je cena službe". Njegovo ime se dovodilo u vezu s mnogim događajima u RS (blokadom Banjaluke, izbora Milana Martića), kao i s uzimanjem para od Dafine. Sve je demantovao, baš kao i (1996) optužbe inspektora Dragana Mladenovića da je vrh policije glavni organizator kriminala, i tvrdnje Marka Nicovića, tadašnjeg člana Direkcije JUL, da su kriminalci veći profesionalci od policije.

Ustvrdio je: "Više nemamo oružanih pljački koje su najteža krivična dela, deci u školama više niko ne otima patike i jakne, što znači da je bezbednosna situacija bolja".

Oni koji ga ne vole tvrde da je njegova moć i dalje velika. Prijatelji ga znaju kao društvenog, komunikativnog tipa koji voli i razume šalu. I jedni i drugi sigurni su da Radmilo zna mnoge državne tajne.

Oženjen je Živkom, nastavnicom, a na česte napade da ima ogromnu kuću u Jagodini odgovorio je: "Nisam imao sreće ni da školujem decu, ni da ispraćam u vojsku, ni da pravim svadbe, to mi je sve."

O Radmilu, koji se jedino plaši starosti i prolaznosti, snimljen je i dugometražni dokumentarni film za njegov 60 rođendan kad je postao počasni građanin Jagodine kojom je dugo "vedrio i oblačio".

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:05h

Kosovska Mitrovica: Na protestnom skupu, najavljeni celodnevni protesti

15:10h

Patrijarhov apel Srbima koji štrajkuju glađu u Mitrovici

15:15h

Otpor odgovara Goranu Matiću, saveznom ministru za informisanje

15:20h

Pesnica - simbol Saveza komunista

15:25h

Požarevac: Posle određivanja pritvora aktivistima "Otpora"

15:30h

U utorak počinje kampanja Veća za demokratske promene

15:50h

Načelnik SUP Niš poručio: Ne nasedajte na pozive nedobronamernih

15:55h

Batić o optužbama na račun Otpora: Svi ćemo stati iza njih!

16:00h

Bilt i Kukan smatraju da Srbi treba sami da smene vlast

16:15h

Marjanović: Opozicija preti građanskim ratom

16:25h

Ko je ovaj čovek: Radmilo Bogdanović

16:30h

U Skupštini Vojvodine odat poslednji pozdrav Peroševiću

16:35h

Na komemoraciji Bošku Peroševiću predsednik vojvođanskih socijalista zapitao: Zašto ginu samo naši?

16:40h

Komemoracija u Skupštini Novog Sada

16:45h

Saučešće SNP-a povodom ubistva Boška Peroševića

16:55h

Funkcioner DS i otporovac na informativnim razgovorima

17:10h

Reagovanje SPO Novog Sada na saopštenje MUP-a: Hajka protiv SPO

17:15h

Dan žalosti u Odžacima

17:25h

Profesori BU, članovi Saveta Otpora, o optužbama iz vrha vlasti

18:00h

Demanti bivšeg sekretara predsednika Crne Gore

18:15h

Po tužbi Radmile Višić, Čedomir Jovanović opet na sudu

18:45h

Miting "Stop teroru - za demokratske izbore" pred više od 20.000 građana na Trgu Republike u Beogradu

19:00h

Moskva: Putin dolazi u Beograd?

23:15h

Više od dve hiljade ljudi na mitingu opozicije u Užicu: "Izdajnik sam, tim se dičim"

     


     


FastCounter by LinkExchange