[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. May 2000 16:14 (GMT+01:00)

FBI tvrdi da među stranim dopisnicima akreditovanim u Stejt departmentu ima prikrivenih obaveštajaca

Novinar ili špijun, izjasnite se molim!

Olbrajtova svim svojim službenicima sugerisala da budu na oprezu sve dok se ne obave konsultacije s kolegama iz CIA

Federalni istražni biro SAD (FBI) tvrdi da se u američkom Stejt departmentu, među stranim akreditovanim novinarima, nalaze prikriveni špijuni i da zbog toga američko ministarstvo spoljnih poslova nije dovoljno bezbedno, javlja Rojters.

"Ako bi se pitao FBI, mi bismo ispitali vlasnike stalnih novinarskih propusnica za Stejt department i identifikovali one koji obavljaju špijunske aktivnosti, tako da bi njihov pristup bio ograničen, a njihove posete praćene", izjavio je jedan od šefova FBI Timoti Bereznaj.

On je, pred Komitetom za međunarodne odnose, rekao da izuzeće od pravila da se prate svi strani državljani koji posećuju Stejt department, koje se odnosi na strane dopisnike, predstavlja ozbiljan bezbednosni problem. "To zloupotrebljavaju mnoge strane obaveštajne službe", dodao je Bereznaj.

S propusnicom 56 stranih novinara

U Stejt departmentu akreditovano je 467 novinara, uključujući TV ekipe i tehničare. Među njima 56 ih radi za strane medije.
Uprkos tome što strani novinari ne uživaju diplomatski imunitet, u poslednjih 15 godina ni jedan od njih nije proglašen nepoželjnim zbog nedozvoljenih aktivnosti.

Filijala u Pragu

Direktor FBI Luis Fri izjavio je da otvaranje filijala njegove organizacije u Istočnoj i Srednjoj Evropi ne ograničava suverenitet tih zemalja, već da je to jedini efikasni put u borbi protiv organizovanog kriminala.
Prilikom prekjučerašnje posete Pragu, kada je najavio otvaranje filijale FBI u roku od godinu dana, Fri je podsetio da "FBI nema nikakve ingerencije van teritorije SAD osim dozvole i saradnje sa vladom zemlje domaćina". On je još rekao da FBI tesno sarađuje sa svojim kolegama u Moskvi i da Rusi u centrali FBI u SAD imaju svoje predstavnike.

Njegove izjave odmah su u toj instituciji podigle veliku prašinu. U pokušaju da potkrepi optužbe, on je objasnio da se stranim novinarima ne sme dopustiti da se slobodno kreću po zgradi, naročito na prva dva sprata.

On je dodao i da ne postoji konkretna veza između njegove optužbe da se među stranim novinarima kriju špijuni i nedavnog nestanka lap-topa s vrlo poverljivim podacima. Na pitanje da li trenutno u Stejt departmentu ima špijuna među novinarima, on je uopšteno odgovorio "da ima." Pri tome nije naveo ni iz kojih su zemalja niti za koje medije rade.

Državni sekretar Medlin Olbrajt sugerisala je oprez. "Naredila sam da se preduzmu određeni potezi da bi se poboljšala bezbednost i mi sarađujemo s FBI u cilju rešavanja ovog problema. No, moramo biti oprezni i ne smemo zaboraviti kakvo smo zapravo mi društvo", naglasila je Olbrajtova. "Još nisam dobila izveštaj o tome. Kad ga budem dobila konsultovaću se sa kolegama iz FBI i CIA, kao i s diplomatskim obezbeđenjem", dodala je .

Neki od američkih zvaničnika nisu propustili priliku da se našale na račun novinara. Predsednik Klinton je izjavio: "Pomislio bih da možda imate poslušne špijune maskirane u neprijateljski raspoložene reportere".

Olbrajtova je dobacila okupljenim novinarima: "Mi svakako ne želimo da u ovoj sali imamo špijune koji se pretvaraju da su novinari. Zato, ako ih ima ovde, molim ih da se otkriju".


vesti po rubrikama

^svet

16:14h FBI tvrdi da među stranim dopisnicima akreditovanim u Stejt departmentu ima prikrivenih obaveštajaca
16:19h Pakistanski Vrhovni sud odredio trogodišnji rok za obnovu demokratije
17:16h Odgovor Kremlja na upad specijalaca u "Media most"
17:33h Javna prepirka između bivšeg predsednika i šefa MIP Rumunije
18:26h

Bela kuća za povećanje broja viza za stručnu radnu snagu

19:01h Zemljotres u Turskoj
     


     


FastCounter by LinkExchange