[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. May 2000 17:33 (GMT+01:00)

Javna prepirka između bivšeg predsednika i šefa MIP Rumunije

Ko je oprao 100 miliona dolara?

BUKUREŠT (Beta) - Da li je bračnom paru Valentini i Adrijanu Kostei, protiv kojih se vodi krivični postupak u Francuskoj i Rumuniji, diplomatske pasoše 1996. godine izdalo ministarstvo inostranih poslova "na svoju ruku" ili po nalogu tadašnjeg predsednika Rumunije Jona Ilijeskua, pitanje je koje postavljaju gotovo svi rumunski mediji.

Dnevnici "Romania libera", "Adevarul" i "Ziua" na prvim stanicama sučeljavaju izjave nekadašnjeg ministra inostranih poslova a sada lidera stranke Savez za Rumuniju, Teodora Meleškanua i bivšeg rumunskog predsednika a sada lidera najveće opozicione stranke, Partije socijalne demokratije, Jona Ilijeskua uz pitanje: "Ko laže?".

Lično ili zvanično

Na početku afere, lideri prethodne administracije su tvrdili da nemaju nikakve veze s Adrijanom Kosteom i njegovom suprugom. Kasnije, kako je štampa počela da iznosi sve pikantnije detalje, čelnici prethodne administracije su naveli da su njihove veze sa sada osumnjičenim bračnim parom imale samo lični, a ne i zvanični karakter.

Naime, dvojica političara koji su se u međuvremenu politički razišla, iznose dijametralno suprotne stavove o tome ko je naredio da se bračnom paru Kostea izdaju diplomatski pasoši. Ilijesku tvrdi da je odluku o izdavanju diplomatskih pasoša Valentini i Adrijanu Kostei doneo po sopstvenoj proceni tadašnji ministar inostranih poslova Meleškanu; ovaj to negira i ističe da je odluku o dodeljivanju diplomatskog pasoša ministarstvo donelo na izričiti zahtev bivšeg šefa rumunske države.

Protiv bračnog para Kostea vodi se krivični postupak u Francuskoj a grupa islednika iz te zemlje doputovala je u Bukurešt kako bi saslušala rumunske čelnike iz perioda 1992. do 1996. godine, kada je inkriminisani bračni par, oslonjen na privilegovan položaj koji je uživao, izvršio više krivičnih dela "pranja novca" u vrednosti od preko 100 miliona dolara.

Svoje operacije bračni par Kostea je obavljao posredstvom najistaknutijih ličnosti tadašnjih vlasti, a pre svega preko kasnije bankrotirane državne banke "Bancoreks" za koju se procenjuje da je raznim zloupotrebama i neekonomskim poslovanjem oštetila rumunsku državu za više milijardi dolara.


vesti po rubrikama

^svet

16:14h FBI tvrdi da među stranim dopisnicima akreditovanim u Stejt departmentu ima prikrivenih obaveštajaca
16:19h Pakistanski Vrhovni sud odredio trogodišnji rok za obnovu demokratije
17:16h Odgovor Kremlja na upad specijalaca u "Media most"
17:33h Javna prepirka između bivšeg predsednika i šefa MIP Rumunije
18:26h

Bela kuća za povećanje broja viza za stručnu radnu snagu

19:01h Zemljotres u Turskoj
     


     


FastCounter by LinkExchange