[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. May 2000 17:24 (GMT+01:00)

Ruska mafija preuzela primat u svetskom narko biznisu i proizvela novu stravičnu drogu - fentanil

Smrtonosno zrnce "šećera"

Novi sintetički narkotik, do sto puta jači od heroina, izaziva trajnu zavisnost posle prvog uzimanja

Vreme kada su kolumbijski narkokarteli zarađivali milijarde dolara trgujući drogom je iza nas. Nedavni "poslovni" kolaps koji je zadesio tamošnje proizvođače i trgovce kokainom otvorio je put ruskoj mafiji koja je za samo nekoliko meseci postala broj jedan u tom unosnom poslu.

Još koliko prošle nedelje, činjenicu da je "biznis" prešao iz kolumbijskih u ruske ruke s neskrivenim zadovoljstvom i osmehom na licu potvrdio je i šef kolumbijske nacionalne policije general Roso Hoze Serano.

Za razliku od kolumbijskih čuvara reda koji sada lakše dišu, evropski policajci su već počeli da se hvataju za glave i razmišljaju kako bi ruskoj mafiji mogli da stanu na put.

Da će njihov posao biti težak, svedoče i podaci da je većina zemalja bivšeg SSSR gotovo preplavljena postrojenjima za brzu i jeftinu preradu droge, ali i proizvodnju najnovijih sintetičkih narkotika.

Rusi koji su u posao ušli mešajući loš "kupovni" heroin sa još lošijim sintetičkim drogama, u međuvremenu su shvatili da mogu mnogo više da zarade ukoliko se pored trgovine bace i na sopstvenu proizvodnju.

Vremenom su postali najveći proizvođači veštačkih droga - amfetamina, ekstazija i LSD - i u cilju širenja svog biznisa otvorili na desetine tajnih postrojenja i laboratorija širom istočne Evrope.

Pozivajući se na višedecenijsko iskustvo u hvatanju krijumčara i dilera, kolumbijski general Serano tvrdi da su ruski mafijaši čvrsto povezani s kolegama iz drugih zemalja, naročito albanskim, i da su toliko razvili biznis da bilo kom kupcu u zapadnoj Evropi, u roku od samo nekoliko časova, mogu da dostave bilo koju količinu i vrstu droge koju zatraži, bila ona prirodna ili sintetička.

Istraživanja govore da su Nemci i Finci najčešće i najvernije ruske mušterije kojima moskovsko podzemlje uglavnom dostavlja kanabis. Ostatak Evrope uglavnom je zainteresovan za "ekstazi" i amfetamine koji se proizvode skoro na celoj teritoriji nekadašnjeg SSSR.

Iako ruska mafija zauzima prvo mesto po količinama proizvedenog heroina, noćnu moru Interpola predstavlja sasvim nov "proizvod" koji se tek nedavno pojavio na tržištu. U pitanju je droga pod nazivom fentanil, sintetički proizvedena supstanca koja je sto puta jača od heroina. Nekoliko ruskih policijskih laboratorija, koje su uspele da dođu do uzorka, potvrdile su da do sada nisu videle tako opasnu drogu koja trajnu zavisnost stvara već posle prvog uzimanja. Prema podacima moskovske policije, samo u tom gradu ima nekoliko desetina hiljada mladih koji su podlegli njenom uticaju.

Dejstvo fentanila je toliko razorno i moćno da je moguće samo iz 100 grama te droge "izvući" skoro dva miliona jednokratnih doza.

Oni koji se bave izradom fentanila mogu da ga naprave u takvoj proporciji da njegovom glavnom sastojku daju dejstvo hiljadu puta jače od heroina.

Koliko je taj narkotik jak govori i podatak da je količina fentanila jednaka jednom jedinom zrncu šećera dovoljna da kod onog koji je uzme odmah izazove prekid disanja i gotovo trenutnu smrt, toliko brzu da su predozirani pokojnici najčešće nalaženi s iglom u ruci.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^reportaža

18:19h

Beogradske bašte kafića dale su neizbrisiv pečat našoj sumornoj svakodnevici

16:22h "Glas" sa ženama koje štrajkuju glađu ispred Okružnog zatvora u Kosovskoj Mitrovici
17:24h Ruska mafija preuzela primat u svetskom narko biznisu
18:12h Na pomolu stvaranje jedne veštačke tvorevine - crnogorskog jezika
     


     


FastCounter by LinkExchange