[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. May 2000 16:22 (GMT+01:00)

"Glas" sa ženama koje štrajkuju glađu ispred Okružnog zatvora u Kosovskoj Mitrovici

Očekujemo malo ljudskosti i od Kušnera

Od 9. maja traje štrajk glađu na koji su se odlučile žene, majke, sestre i ćerke pritvorenih Srba

Tu na desetak metara od kapije Okružnog zatvora u Kosovskoj Mitrovici garaža. Metalna vrata širom otvorena. U garaži umesto automobila četiri kreveta na kojima sedi petnaestak starica, sredovečnih i mladih žena. Ispred garaže ih je bar još toliko; sede, šetaju i tiho pričaju… Među njima ima i gošći - komšinica, koleginica, rođaka - došle da im prave društvo, daju podršku, podele brigu i nadu… Tu preko puta njih su i deca, preskaču lastiš. Prašina koju tom prilikom dižu kao da nikome ne smeta, čak ni stražarima na zatvorskoj kapiji.

U četvrtak 11. maja, trećeg dana štrajka glađu, ženama u garaži priključila se Stanija Stanojević (63) iz Starog Grackog. Čula preko radija za štrajk i krenula autobusom, koji je tog dana prvi put počeo da saobraća na relaciji Gračanica - Kosovska Mitrovica, da im se pridruži. Tog 11. maja Stanija je videla sina Zorana. Prvi put posle sedam meseci!

- Sina su mi uhapsili 14. avgusta prošle godine, a pre sedam meseci iz lipljanskog zatvora prebacili ga u mitrovački. Molila sam Kfor da mi omoguće posetu, ali uzalud. Iz Starog Grackog slali su me u Lipljan, iz Lipljana u Guštericu, iz Gušterice u Batuse… - priča kroz sude Stanija Stanojević.

Uzbuđena majka kaže da njen Zoran (32) još nije video ćerku koja se rodila samo nekoliko dana posle njegovog prelaska u mitrovački zatvor. Ponude ostalih žena iz Kosovske Mitrovice da ode kod njih kući i odmori se odbija: "Došla sam da vidim sina i da ostanem sa vama".

Najstarija među onima koje štrajkuju glađu je Tomislava - Tomka Jovanović (72). Zaboravila na reumu, pritisak, bolove u nogama… Živi samo da njen jedinac Dragan-Čulja Jovanović dođe kući. Poručio joj iz zatvora da bar ona ne štrajkuje, ali ne vredi.

- Ostajemo ovde dok se njihovi zahtevi ne ispune. Žao mi je samo što i mi nismo kad i oni započeli štrajk.

Pored nje snaha Ljilja, unuke Ivana i Aleksandra - Saška koja kaže:

- Tu sam zbog tate. Htela bih da što pre izađe, da bude sa nama, da ponovo budemo porodica…

Mitra Joksimović i Jagodinka Milić, supruga i sestra pritvorenika Slobodana Joksimovića, kažu kao i ostale: "Ne pomeramo se odavde. Dok oni štrajkuju, i mi ćemo. Znamo da su nevini!"

Iz Niša, gde živi kao raseljeno lice, stigla je i Zlata, supruga pritvorenika Ljubiše Mladenovića iz Devet Jugovića.

- Imamo četvoro dece i svi smo izbegli u Niš, ali je naš 16-godišnji sin ostao u selu. Neće iz rodne kuće. Tamo su mu ostali baba i deda, žive u svojoj kući. Šta da vam kažem, teško je, strahujem, ali verujem u pravdu. Ostajem do daljeg.

Milka Simić je majka pritvorenika Igora (23), apsolventa Pravnog fakulteta.

- Moj Igor nije bio na odsluženju vojnog roka, nikada nije rukovao oružjem, a uhapšen je 9. avgusta 1999. godine i osumnjičen za genocid. Gde sve nisam išla, kome se sve nisam obraćala. Svi samo obećavaju i - ništa - kaže Milka i priseća se da je njen Igor uhapšen na prevaru. Pozvali ga u žandarmeriju da mu isplate naknadu za štetu u saobraćajnom udesu, a umesto para dobio je lisice. Četiri dana i noći držali su ga u Vučitrnu, maltretirali ga, pretili mu UČK, koji su šetali naokolo… Nebrojeno puta sam u potrazi za pravdom prelazila u južni deo grada, bez pratnje. Samo se javim, da znaju, ako se ne vratim, ili su me kidnapovali ili uhapsili. Zaklela sam se - ne idem nikud dok moj sin štrajkuje glađu.

Majka Milka, narušenog zdravlja, živi za dan kada će Igor biti na slobodi, kao i njen suprug, invalid koji svakog dana dođe ispred zatvora. "Čuvajte se, trebaćete mi kasnije" - piše im Igor s one strane zatvorske kapije.

Tu je i supruga pritvorenika Branislava Popovića iz Kosovske Mitrovice, Dragica. Troje dece (dvoje maloletne) provodi sa njom veći deo dana. Izbeglice su u sopstvenom gradu jer im je sve što su imali ostalo s one strane mosta. Ali, neka, samo da Branislav ponovo bude sa njima.

- Ostajem do kraja i nadam se kao i sve ostale žene, majke, sestre… - kaže Dragica.

Zora Vučković, supruga pritvorenika Tomislava, kaže:

- Znamo da su nevini i zato smo ovde. Ako oni mogu da izdrže, i mi ćemo.

I Milena Milivojević, sestra Radovana Apostolovića, tu je od prvog dana štrajka.

- Kad oni posle toliko meseci u tamnici mogu da gladuju mesec i više dana, zašto bi nama bilo teško da štrajkujemo. Očekujemo malo ljudskosti od predstavnika međunarodne zajednice, pa i samog Bernara Kušnera, ako je uopšte ima.

Bilo ih je još, neke su dremale sklupčane na ivici kreveta, druge u naručju držale decu. Svakog dana do ponoći obilaze ih prijatelji i rodbina. Počaste ih onim što imaju - kafom, sokovima i vodom. Hrane ovde nema jer tu su da gladovanjem podrže opravdane zahteve svojih najmilijih koji su utamničeni. Pred ponoć, deca i posetioci odlaze jer počinje policijski čas. One onda zatvaraju vrata garaže, naslone se jedna pored druge na četiri kreveta i čekaju novi dan. Možda baš on donese ono što čekaju - pravdu!

N. S.


vesti po rubrikama

^reportaža

18:19h

Beogradske bašte kafića dale su neizbrisiv pečat našoj sumornoj svakodnevici

16:22h "Glas" sa ženama koje štrajkuju glađu ispred Okružnog zatvora u Kosovskoj Mitrovici
17:24h Ruska mafija preuzela primat u svetskom narko biznisu
18:12h Na pomolu stvaranje jedne veštačke tvorevine - crnogorskog jezika
     


     


FastCounter by LinkExchange