[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. May 2000 16:36 (GMT+01:00)

Poezija Flore Brovine, zatočenice požarevačkog zatvora, na srpskom jeziku

Nazovi me mojim imenom

Sudbina pesnikinje pitanje naše savesti. U svetu pokrenuta peticija da se Brovina predloži za Nobelovu nagradu

U Medija centru nedavno je predstavljena nevelika zbirka pesama Flore Brovine "Nazovi me mojim imenom" koja je objavljena u biblioteci "Samizdat Free B 92". Knjigu je prevela Nalije Malja Imami koja je, sa pesnikinjom Radmilom Lazić, načinila izbor iz poezije prištinske pesnikinje koja piše na albanskom.

O Flori Brovini i zbirci govorili su Veran Matić u ime izdavača, Biljana Srbljanović u ime Foruma pisaca, i pesnikinje Radmila Lazić i Dubravka Đurić. Flora Brovina izdržava dvanaestogodišnju robiju u Požarevcu, bez mogućnosti i prava čak i na korišćenje obične, grafitne olovke.

- Sudbina Flore Brovine pre svega je pitanje naše savesti i odgovornosti jer je Flora Brovina osuđena u ime naroda, a to znači i u moje i svakog od nas pojedinačno ime. Nije dovoljno potpisivati peticije i klimati glavom u znak osude, čemu smo mi salonski skloni, već ne treba dozvoliti da delimo krivicu koje nismo ni svesni, kao što nismo znali za mnoge stvari koje se dešavaju, tu oko nas, rekla je Biljana Srbljanović.

Ona je dodala da Forum pisaca smatra da je to što se dešava deo naše lične odgovornosti i da su svi dužni da pomognu svakom pojedincu koji se nađe u tragičnoj i nepravednoj životnoj situaciji, kao što se našla Flora Brovina, pesnikinja, lekar, protiv koje su, kao krunski dokaz terorističke aktivnosti, poslužili zavoj i vunica za pletenje.

Radmila Lazić, pesnikinja sklona "razbijanju" tabua kako u poeziji, tako i inače, prisustvovala je suđenju u ime srpskog PEN-a. Na pitanje u čemu je bila razlika između saopštenja srpskog PEN-a i njenog izveštaja sa suđenja, Radmila Lazić je primetila da je "srpski PEN taktizirao" uz napomenu da se još "dobro poneo", za razliku od Udruženja književnika koje je "odavno mrtvo". Na insistiranje da objasni to "taktiziranje", Radmila Lazić je rekla:

- Inicirala sam odlazak kod Flore Brovine u ime srpskog PEN-a. Smatrala sam da je bitno da se srpski PEN pojavi na tom suđenju. Nažalost, kako to već u Srbiji biva, neki članovi su insinuirali da sam to sve uradila zbog lične promocije. U stvari, srpski PEN je prvi put posle deset godina dobio pozitivne poene od međunarodnog PEN centra.

Radmila Lazić je obavestila prisutne novinare da su Marek Edelman i Jacek Kuronji pokrenuli peticiju koju je potpisalo već 880 uglednih ljudi iz sveta nauke, umetnosti (Andžej Vajda, Dubravka Ugrešić...) da Flora Brovina bude predložena za Nobelovu nagradu. U Solunu se takođe održava skup žena koji protiče u znaku osuđene pesnikinje, na koji će otići i jedan od njenih sinova.

O poeziji Flore Brovine govorila je Dubravka Đurić, označivši njeno pesništvo kao moderno i urbano. Ona je skrenula pažnju da je ovo prvo objavljivanje poezije Flore Brovine na srpski jezik, da o nekim drugim pesnicima koji žive daleko od nas znamo mnogo više, a o poeziji čija "domovina je tamo / gde se čitaju moje pesme" kako je napisala Flora Brovina, tek sada nešto saznajemo.

Olivera Đurđević


vesti po rubrikama

^kultura

16:36h Poezija Flore Brovine, zatočenice požarevačkog zatvora, na srpskom jeziku
16:57h Specijalno za "Glas" iz Kana: Hekmen i Frimen zaustavili saobraćaj
17:07h Otvorena Majska izložba članova ULUPUDS
17:18h Izložba Milana Tucovića u Modernoj galeriji u Valjevu
17:23h Posle "skandala" na snimanju "Do poslednjeg daha" na TV Pink
17:44h

Glas saznaje: Tešić i Klajn kandidati za SANU

17:57h Izložba u Matici srpskoj o Svetozaru Ćoroviću
18:14h Srđan Gojković Gile o privođenju i suđenju u Zagrebu
18:55h Ćirilov na Aristotelovom univerzitetu
19:09h Jezičkim stazama Desanke Maksimović
     


     


FastCounter by LinkExchange