[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. May 2000 18:03 (GMT+01:00)

Kompozitor Zoran Mulić uoči ciklusa koncerata "Umetnost tambure"

Simbol duše laloške

Došlo vreme da se u tamburi počne gledati istinski umetnički instrument, a ne samo običan kafanski rekvizit

NOVI SAD - Posle decenija uspeha u svetskim razmerama, pobeđivanja na brojnim međunarodnim festivalima, pritisnuti nerazumevanjem i nemaštinom, vojvođanski tamburaški orkestri su se našli na prekretnici - ili će i pored svega krenuti korak napred, ili će se vratiti negde na prapočetak.

Sa željom da se otvori novo, i to upravo svetlije poglavlje tamburaškog muziciranja u nas, desetak vrhunskih laloških tamburaša okupljenih oko novosadskog kompozitora i dirigenta Zorana Mulića, pripremila je seriju koncerata posvećenih instrumentu koji je za mnoge "simbol vojvođanske duše".

- Osnovna ideja ciklusa "Umetnost tambure" je da pokaže šta sve ovaj narodni instrument može. Prvi koncert, "Tambura u narodu", održaće se 14. maja u novosadskoj Sinagogi i na programu su poznate teme iz narodne baštine. Potom sredinom juna sledi veče evergrin muzike, a treći je posvećen umetničkoj muzici. Za kraj ciklusa, uoči Svete Petke, priredićemo koncert ciganske muzike - kaže spiritus movens projekta Zoran Mulić.

Kod nas je gotovo po pravilu tambura jedan od sinonima za kafanu.
- Tambura nosi velike izražajne mogućnosti i namera nam je da i kroz ovaj ciklus pokažemo kako ona zaslužuje mnogo veću pažnju. To prvenstveno znači da se mora drugačije tretirati u školama, kao i da strategijsko opredeljenje mora biti da se ona jednog dana izučava i na muzičkoj akademiji. Pored toga, neophodno je i formiranje svojevrsnog udruženja koje bi okupilo ne samo izvođače, nego i kompozitore, etnomuzikologe, publiciste... Nadam se, međutim, da je i kod nas ipak konačno došlo vreme da se u tamburi počne gledati istinski umetnički instrument, a ne samo običan kafanski rekvizit.

Tambura ima značajnu ulogu i u partiturama Vaših baleta "Večiti mladoženja" i "Izbiračica".
- U Novom Sadu postoji krug ne samo muzičara, nego i slikara, književnika... koji su veoma vezani za ovo tlo i koji ovdašnji identitet i veoma jaku vojvođansku tradiciju pokušavaju da utkaju u svoje stvaralaštvo. Zbog toga je i u mojim baletima toliko vojvođanskog melosa čiji je, opet, tambura nezaobilazni deo. Uostalom, "Vojvodina" se zove i jedna od prvih mojih kompozicija za tamburaški orkestar. No, motivi vojvođanskog folklora nikad nisu i ne smeju biti tek prosti citati iz narodne muzike, već tanane niti koje se provlače kroz delo sa namerom da kažu nešto novo o Vojvodini i Vojvođanima, naizgled pitomim, ali koji u sebi kriju i zamašnu dozu inata.

M. Stajić


vesti po rubrikama

^intervju

18:03

Kompozitor Zoran Mulić uoči ciklusa koncerata "Umetnost tambure"

     


     


FastCounter by LinkExchange