[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. May 2000 16:19 (GMT+01:00)

Uz drugu fazu obnove "HIP - Azotare", direktor obećava

Dovoljno đubriva za jesenju setvu

Uslov za to je da pogoni koji sada rade tako i nastave

PANČEVO - Za nepunih tri meseca od pokretanja pogona za proizvodnju amonijaka, teško oštećenog u NATO agresiji, "HIP Azotara" proizvela je 104.000 tona mineralnih đubriva (KAN i UREA) i oko 200.000 tona amonijaka, azotne kiseline, amonijačne vode, AN-rastvora i drugih hemikalija, saopštio je Miralem Džindo, generalni direktor ove firme, na konferenciji za novinare u petak.

- Ovaj poslovni i proizvodni poduhvat ostvaren je zahvaljujući velikim zalaganjima i odricanjima 1.800 radnika i stručnosti fabričkog inženjerskog tima. U toku desetomesečne prve faze obnove svi zaposleni su primali samo 230 dinara mesečno, a ovom uspehu doprineli su i naši dugogodišnji poslovni partneri, koji su svojim uslugama kreditirali obnovu ovih naših postrojenja. Inače, obnova fabrike amonijaka i pogona na tzv. azotnoj liniji, koštala je 80 miliona dinara i 1,5 milion maraka, a finansijska pomoć Vlade Srbije bila je 29,5 miliona dinara, napomenuo je Džindo.

Ovih dana je, raščišćavanjem ruševina nekadašnje fabrike kompleksnih đubriva dodao je direktor Džindo, počela druga faza obnove u HIP "Azotari".

Prema usvojenom programu, u ovoj fazi je planirana obnova svih postrojenja koja su NATO bombama do temelja srušena, fabrike NPK đubriva i mazutne stanice, nastavak izgradnje pogona "Karbamid 2" i proširenje i modernizacija pogona za proizvodnju amonijaka.

- Uz već odobrene komercijalne kredite, kineske Ekskim banke, u iznosu od 34 miliona američkih dolara, za sve ove radove treba obezbediti još 537 miliona dinara. Te pare nema "Azotara", pa je njihova realizacija jedino moguća uz pomoć Vlade Srbije, banaka i poslovnih partnera - upozorio je Džindo.

Odgovarajući na pitanje novinara, Džindo i njegovi najbliži saradnici su najavili da će, doduše, samo ako obnovljeni pogoni "Azotare" budu kontinuirano radili u narednim mesecima, biti dovoljno svih vrsta đubriva iz domaće proizvodnje za jesenju setvu.

Govorili su i o razlozima zašto do sada nije bilo đubriva u slobodnoj prodaji, a posebno su zamerili Vladi Srbije što je kasnila sa određivanjem maloprodajnih cena đubriva. Naime, prema rečima Džinda, nove maloprodajne cene đubriva Vlada je utvrdila tek početkom maja, pa sada jedna tona KAN košta 5.500, a UREE 7.400 dinara.

Ovih đubriva, prema tvrdnji direktora Džinda, već od naredne nedelje biće u slobodnoj prodaji, odnosno "Azotara" neće ubuduće, kao što je to bio slučaj do sada, sve proizvedene količine đubriva isključivo isporučivati Republičkoj direkciji za robne rezerve.

M. Mihajlov


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:19h Uz drugu fazu obnove "HIP - Azotare", direktor obećava: Dovoljno đubriva za jesenju setvu
17:02h Odnos broja zaposlenih i penzionera drastično pogoršan
17:35h Turisti iz Srbije u Crnoj Gori mogu da plaćaju bilo kojom valutom
19:10h Brzinom svetlosti širi se kineska četvrt u Beogradu
     


     


FastCounter by LinkExchange