GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI” d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
     

Glas javnosti 24 sata sa Vama..... najnovije vesti iz zemlje i sveta.....


PISMA

 


Utisak

Preslikana stvarnost

Iako je izuzetno stupidna, TV serija "Policijska akademija" ima nečeg subverzivnog u sebi. Priče plitke i nimalo zabavne, još manje smešne, ipak deluju kao metafora naše stvarnosti, pa me zato pomalo i čudi da uvek budni delatnici ispiranja naših mozgova dopuštaju emitovanje jednog takvog, u suštini neprijateljskog serijala. Ili misle, u svojoj zaslepljenosti, d toga ima samo u Americi.

Zar onaj mali tiranin, narednik Letbeter, pun patološke mržnje i prezira prema svojim podređenima, a beskrajno sujetan i zaljubljen u sebe, ne podseća ni na koga? Pa, njegova "uvlaka", nesposobnjaković koji karijeru gradi na bespogovornoj, psećoj odanosti i potkazivačkoj raboti… ili crno-beli (riđi) blizanci koji nisu u stanju ništa valjano da urade… komandant kome je najvažnije da se slika na televiziji i "ne meša se u svoj posao", jer ni sam ne zna u čemu se on sastoji… pa momak koji na razne, nečasne, načine, nastoji da stekne bogatstvo… debeli policaj, mentalno vezan za "mamu"… i, konačno, drugi narednik koji sprovodi "borbu protiv kriminala", a sam izvodi kriminalne radnje… - svi oni asociraju na našu malu (policijsku) zajednicu. A šta da se kaže o Letbeterovom "anđelu" zaštitniku, koji pokušava da ga promeni i opameti, ali diže od njega ruke čim "odnekud" dobije bogatu odeću i krila? (Obaška,, što se u samom imenu šefa krije podmukla aluzija, jer Let-better na engleskom znači "pusti boljega" (od sebe)!

Zbog svega gore navedenog, ne mogu da se otmem utisku d su autori te (na izgled) bezazlene serije preslikali našu stvarnost, pa preporučujem čuvarima naše patriotske čednosti d pod hitno zabrane njeno emitovanje, dok pučanstvo ne počne da shvata njene poruke.

Maks Stabal,
Novi Sad


Molba

Dopuna za gđu Morinu

U "Glasu" od 9. maja o.g. rubrika "Ko je ovaj čovek" objavljeni su potrebni podaci o gđi Morini, i u trećoj tački se doslovno veli:

"U Drugom svetskom ratu je, u jednom danu, sahranjeno 22 člana svoje porodice". (Misli se na oca B. Morine).

Dakle, ništa više se ne kaže o toj sahrani, pa ostaje da se nagađa šta se to dogodilo sa tih 22 člana porodice: jesu li prirodno od neke bolesti pomrli, ili su nasilno umoreni, ali od koga?

Zna se da je u toku Drugog svetskog rata bilo klanja i ubijanja srpskog naroda od Brozovih sunarodnika, muslimana, Šiptara i dr., pa ako je to tačno - to treba i glasno reći, bez straha od posledica, jer niti ima zajedničke države, niti njihovog štićenika Broza.

Jovan Jovanović,
Knjaževac


Obraćanje

Tražimo pravdu

Obnavljajući svoj apel od 21. decembra 1999. godine i javni predlog da Vrhovni sud Srbije ukine kaznu dr Flori Brovini, Srpski PEN centar pridružuje se akciji Međunarodnog PEN-a da se albanska pesnikinja pusti na slobodu.

Srpski PEN od početka smatra da je prenagljenim i loše vođenim postupkom protiv pesnikinje i lekarke Flore Brovine, kao i izrečenom drakonskom kaznom od dvanaest godina robije, nanesena ogromna šteta Srbiji, njenom pravosuđu, njenoj kulturi i ugledu SR Jugoslavije u svetu.

Centar ponovo poziva nadležne sudske i upravne organe da počinjene greške što pre isprave i da očiglednu štetu bar umanje.

Srpski PEN centar
Dr Predrag Palavestra, predsednik     


FastCounter by LinkExchange