[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


10. May 2000 16:12 (GMT+01:00)

U valjevskoj bolnici ugrožen život bolesnika na dijalizi

Stanje između užasnog i jezivog

Nema lekova i osnovnog sanitetskog materijala. Aparati rade u tri smene

VALJEVO - Stanje na odeljenju za nefrologiju (veštačkom bubregu) valjevske Bolnice, kreće se između užasnog i jezivog - rekao je u obraćanju novinarima Milan Savić, predsednik Podružnice hroničnih bubrežnih bolesnika, čovek koji je četiri godine na dijalizi.

- Nema lekova i osnovnog sanitetskog materijala, aparati ionako izraubovani rade u tri smene kako bi odslužili 75 pacijenata, za četiri boksa u kojima je sada osnovni komfor manji od onoga pre adaptacije bolničke zgrade ima samo po jedan "nean" ili aparat za merenje krvnog pritiska...

Činimo sve

- Činimo sve da trenutno neispravne aparate što pre osposobimo, a za nabavku novih bez pomoći sponzora teško ćemo obezbediti sredstva - rekao je za Radio Patak prim. dr Radivoje Krstivojević, načelnik internog odeljenja valjevske bolnice.
- Bilo je zastoja u nabavci dijalizatora od "Hemomeda" i "Zdravlja", ali smo situaciju uspeli da poboljšamo - dodala je mr dr Angelina Tanasković, načelnik Službe za bolničko snabdevanje medikamentima i sanitetskim materijalom.

Savić je dodao da se ljudi međusobno pomažu, dele najneophodnije medikamente onima kojima su najpotrebniji, od pojedinih firmi prikupljaju novac za nabavku osnovnih reagensa za bolničku laboratoriju kako bi neodložne analize uopšte mogle da budu urađene, na sličan način nabaviće i jedan novi aparat, ali drugi koje bi trebalo da nabavi Zdravstveni centar su" na dugom štapu"...

Tokom prošle nedelje, zbog ovih nedaća, bolesnici su umesto tri puta na dijalizi bili u ponedeljak i petak. Po Savićevim saznanjima, lako se može desiti da se broj dijaliza generalno smanji na dve sedmično "pa ko preživi".

Uz to, svojevremeno je, zbog izlivanja fekalne kanalizacije po nalogu Sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga, morala biti uništena kompletna zaliha skupe tečnosti (proizvodi je "Hemofarm" iz Vršca) neophodne za rad "veštačkih bubrega" koja se ionako teško nabavlja.

Za situaciju u kojoj se nalazi 75 valjevskih hroničnih bubrežnih bolesnika, pojedini od njih (u pitanju su deca) voze se sanitetom tri puta nedeljno u Beograd, Milan Savić je prozvao opštinsko rukovodstvo, upravo bolnice i sve valjevske poslanike smatrajući pritom da novca ima, ali da se nekritično koristi za novi malter i fasade da bi se pokazalo kako se gradi na sve strane. Pritom se ne vodi računa o ljudima kojima je dijaliza uslov da prežive.

B. V.


vesti po rubrikama

^društvo

16:12h U valjevskoj bolnici ugrožen život bolesnika na dijalizi
16:39h Pred Vladom Srbije konkursi za upis srednjoškolaca i studenata
16:57h

Dr Mirosinka Dinkić o tome kuda luta penzionerski dinar

18:10h U petak u organizaciji Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
18:32h Ministar turizma Crne Gore: Srbi će naše more plaćati dinarima
19:10h Konzulat u Rijeci zatrpan zahtevima hrvatskih državljana za put u SRJ
23:27h Blokirane "viza" kartice
   


     


FastCounter by LinkExchange