[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


10. May 2000 18:10 (GMT+01:00)

U petak u organizaciji Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

Agonija zdravstva - kako dalje?

Biće govora o uticaju krize, rata i nemaštine na zdravlje naroda, o porastu broja pojedinih oboljenja i uzrocima psihosomatskih poremećaja

BEOGRAD (Beta) - Stanje u zdravstvu i stanje zdravlja naroda biće glavne teme savetovanja "Agonija zdravstva Srbije - kako dalje?", najavili su u sredu predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, organizatora tog skupa.

Na savetovanju će biti predstavljeni referati o organizaciji zdravstva, modelima zdravstvene zaštite i proizvodnji, prometu i nestašicama lekova, najavio je na konferenciji za štampu u Skupštini grada Beograda predsednik tog sindikata Boško Jovićević.

Biće govora i o uticaju krize, rata i nemaštine na zdravlje naroda o porastu broja pojedinih oboljenja i uzrocima psihosomatskih poremećaja, a izlaganja će imati i gosti skupa, sociolog kulture Ratko Božović i klinički psiholog Jelena Vlajković.

Božović je najavio, kako je rekao, krajnje sumornu temu - "Od siromaštva do bede". On je naveo da je "srednji sloj, kao pokretač društvenih promena kažnjen siromaštvom", te da je 90 odsto stanovništva Srbije siromašno, a čak 60 odsto "izrazito siromašno".

- Ne radi se o klasičnom siromaštvu, već o degradiranju ljudskog postojanja, gde se gubi smisao egzistencije, rekao je Božović.

Vlajkovićeva je najavila istraživanje o stresnim reakcijama Beograđana tokom bombardovanja.

Gradski sekretar za zdravstvo Radmilo Rončević je ocenio da bi, "i sa ovo malo novca", uz dobru organizaciju i kadrovsku politiku i kontrolu nad farmaceutskom industrijom, zdravstvo u Srbiji moglo dobro da funkcioniše. Kao preduslov za "izlazak iz agonije" on je naveo radikalne promene u društvu.

- Postoje pripremljena zakonska rešenja, konkretni predlozi, koji su davno upućeni skupštini i Srpskom lekarskom društvu, ali aktuelna politika ne želi ništa da menja, rekao je Rončević.

Neuropsihijatar Milan Popović je izjavio da ne mentalno zdravlje nacije ugroženo zbivanjima u poslednjih deset godina. On je ocenio da se "ispod vrha ledenog brega" nalazi "psihopatologija svakodnevnog života".

- Društvo živi u strahu, ljudi su puni agresije i ispoljavaju je horizontalno - prema komšijama, prodavcima, kondukterima, u porodici. Konačna posledica je apatija, posebno izražena kod izbeglica koje čine osminu stanovništva, rekao je Popović.

Slobodan Zelenović je izneo podatke o smanjenju nataliteta i povećanju mortaliteta u Srbiji u poslednjih 10 godina, kao i o broju abortusa, koji prevazilazi broj rođene dece.

Rončević je još dodao da su denatalitet i mentalna destrukcija nacije "ono s čime ćemo ući u 21. vek".

Skup "Agonija zdravstva Srbije - kako dalje?" počeće u petak u 10 sati u velikoj sali Skupštine grada Beograda i biće otvoren za sve lekare i zainteresovane građane.


vesti po rubrikama

^društvo

16:12h U valjevskoj bolnici ugrožen život bolesnika na dijalizi
16:39h Pred Vladom Srbije konkursi za upis srednjoškolaca i studenata
16:57h

Dr Mirosinka Dinkić o tome kuda luta penzionerski dinar

18:10h U petak u organizaciji Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
18:32h Ministar turizma Crne Gore: Srbi će naše more plaćati dinarima
19:10h Konzulat u Rijeci zatrpan zahtevima hrvatskih državljana za put u SRJ
23:27h Blokirane "viza" kartice
   


     


FastCounter by LinkExchange