[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


10. May 2000 16:57 (GMT+01:00)

Dr Mirosinka Dinkić o tome kuda luta penzionerski dinar

Penzije kasnile bez razloga

Ukupna suma za penzije nije tako velika i novac se mogao namaći iz socijalnih fondova

BEOGRAD - Prema finansijskim pokazateljima nije bilo razloga da se poslednja isplata drugog dela februarske penzije za neke penzionere otegne kao gladna godina. Prema podacima NBJ o prilivu sredstava iz doprinosa u januaru, kada je bila isplaćena polovina penzije, Fond PIO zaposlenih Srbije je čak imao suficit od 250 miliona dinara.

U februaru je nedostajalo oko 376, a u martu oko 220 miliona dinara, što znači da je u prva tri meseca ukupni deficit u odnosu na rashode Fonda iznosio 600 miliona dinara, objašnjava dr Mirosinka Dinkić iz Ekonomskog instituta.

Po njenim rečima, to nije velika stavka i taj deficit se mogao nadoknaditi iz sredstava koja se prikupljaju na poseban račun za socijalne programe, a jednim delom su namenjena i popuni penzijske kase. U prva tri meseca po ovom osnovu prikupljeno je ukupno 3,1 milijarda dinara i u toj sumi deficit za penzije od 600 miliona dinara učestvuje sa 19,4 odsto. Drugim rečima, uz korišćenje ovih dodatnih izvora trebalo je da bude dovoljno para i za redovnu isplatu penzija i za pokriće troškova samog Fonda, objašnjava dr Dinkić.

Pošto u Fondu tvrde da su sredstva za isplatu penzija bila osigurana i uplaćena, a problema u njihovoj distribuciji je bilo, onda se, po njenom mišljenju, može pretpostaviti da su ih neke banke zadržavale da bi izmirile neke druge obaveze, naravno na uštrb penzionera. Može se pretpostaviti i da se sredstva koja se prikupljaju na poseban račun za socijalne programe upotrebljavaju za druge svrhe, jer su i potrebe države u obnovi prilično velike, upozorava dr Dinkić.

- Imajući u vidu martovski rast zarada u Srbiji, gde je prosečna plata u tom mesecu iznosila 1841 dinar, i martovski ček za penzionere trebao bi da bude za 15 odsto viši. To naravno znači veći ukupni obim potrebnih sredstava za penzije, ali mislim da ne bi trebalo da bude problema u njihovom obezbeđivanju, jer povećane plate treba da prate i povećani doprinosi, naravno ukoliko se ne širi krug preduzeća koji se od njih oslobađaju i ukoliko se dopunska sredstva ne troše za druge namene, smatra dr Dinkić. Iz istih razloga, po njenom mišljenju, ne bi trebalo da bude ni novog kašnjenja u isplati penzija, niti izgovaranja da ono iz prethodnog meseca otežava prikupljanje para za predstojeći prvi martovski ček.

B. Jager


vesti po rubrikama

^društvo

16:12h U valjevskoj bolnici ugrožen život bolesnika na dijalizi
16:39h Pred Vladom Srbije konkursi za upis srednjoškolaca i studenata
16:57h

Dr Mirosinka Dinkić o tome kuda luta penzionerski dinar

18:10h U petak u organizaciji Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
18:32h Ministar turizma Crne Gore: Srbi će naše more plaćati dinarima
19:10h Konzulat u Rijeci zatrpan zahtevima hrvatskih državljana za put u SRJ
23:27h Blokirane "viza" kartice
   


     


FastCounter by LinkExchange