[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. May 2000 17:50 (GMT+01:00)

DRUGI PIŠU "THE DAILY TELEGRAPH" - London

Bosna raj za Srbe iz siromašne Srbije

Mnoge izbeglice, koje su verovale u parole o srpskoj solidarnosti koju je zagovarao Beograd, s razočaranjem su otkrile da su u zemlji koju su smatrale svojom maticom tretirane kao građani drugog reda. Sada se kolo sreće okrenulo

Hiljade očajnih radnika i stručnjaka beže od siromaštva u Miloševićevoj Srbiji, tražeći posao na crno u susednoj Bosni. Ratom opustošena Bosna jedna je od najsiromašnijih evropskih zemalja u kojoj je teško naći posao, ali novi ekonomski migranti kažu da uspevaju da prežive kao ulični prodavci ili radnici na crno.

Srbi tradicionalno gledaju na svoju braću iz Bosne kao na siromašne i nekulturne. Tokom rata u Bosni, Srbija je nevoljno primila stotine hiljada Srba iz Hrvatske i Srbije koji su ostali bez ičega, ali im je ponudila samo nižerazredne poslove.

Mnoge izbeglice, koje su verovale u parole o srpskoj solidarnosti koju je zagovarao Beograd, s razočaranjem su otkrile da su u zemlji koju su smatrale svojom maticom tretirane kao građani drugog reda. Sada se kolo sreće okrenulo. Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995, pomoć Zapada neprestano stiže u Bosnu. Privreda jeste uništena, ali životni standard nadmašuje onaj u Srbiji. Gotovo svi novi ekonomski migranti odlaze u Republiku Srpsku, i to većina u područje oko Banjaluke.

Za vreme rata u Bosni, Banjaluka je prozvana "tamnim vilajetom" zbog tvrdokornih rukovodilaca i nacionalizma. Gotovo svi muslimani i Hrvati iz ovog grada bili su proterani, a mnogi su pobijeni ili internirani u surovim zatvoreničkim logorima. Čuvena džamija u ovom gradu podignuta je u vazduh. Čak su se i lokalni Srbi žalili da Banjalukom vladaju kriminalci i pripadnici paravojnih snaga.

Međutim, za ovih pet godina posle rata, grad se promenio do neprepoznatljivosti, prevashodno zahvaljujući umerenim liderima, međunarodnoj pomoći i zapadnim funkcionerima. Na strateškom položaju između Zagreba i Sarajeva, Banjaluka je postala magnet za muslimanske i hrvatske biznismene iz Bosne koji obnavljaju stare trgovinske veze.

Zoran, koji je rođen u Banjaluci i uspešno vodi malo preduzeće u gradu, kaže: "Srećan smo zbog toga. Kada su bosanski Srbi bežali u Srbiju bez ičega, morali su da plaćaju pet maraka za veknu hleba. Sada se sve preokrenulo. Nemoguće je tačno proceniti koliki broj Srba radi na crno u Bosni. Nijedna organizacija ih ne evidentira, ali meštani procenjuju da ih samo u Banjaluci ima preko 10.000.

Darko Vuješević, bivši portir iz Novog Sada, doselio se u Banjaluku u oktobru prošle godine. Za iznajmljivanje stana mesečno plaća 200 maraka, a bavi se prodajom knjiga, skulptura i slika na tezgi. Kada mu dobro ide, može mesečno da zaradi 600 maraka. "Ovaj grad nije privredni raj, ali je u njemu bolje nego u Srbiji. Tamo je užasno. Čak i ako ste na papiru zaradili platu, niste mogli da znate kada ćete je dobiti. Ovde postoji sloj novobogataša i nešto stranaca koji kupuju slike i skulpture. I knjige dobro idu. Sviđa mi se to što postoje dinamičnost i optimizam. U Srbiji su mi govorili da su bosanski Srbi glupi, ali ja to ovde ne vidim. Kod kuće nema ničega i situacija se stalno pogoršava. Milošević je katastrofa, a ni opozicija nije mnogo bolja."

Nedaleko od Darkove tezge još jedan čovek iz Srbije prodaje nakit. Žena iz Čačka radi u kancelariji blizu trga. Prodavačica cveća iz Banjaluke kaže: "Sve je više Srbijanaca u gradu. Prepoznajem ih po specifičnom naglasku."

Bosanska Gradiška je grad na granici sa Hrvatskom, udaljen pola sata vožnje severno od Banjaluke. Kao i većina bosanskih gradova, ima nesrazmerno veliki broj kafića.

Miroslav Batak (20) sedeo je u jednom od njih sa svojom devojkom. On kaže: "Bio sam državni prvak u hip-hop plesu, a pre četiri godine osvojio sam četvrto mesto na svetskom takmičenju u plesu u Mađarskoj. Ali, posla nije bilo i bio sam prisiljen da odem. Ovde učim decu da plešu. Mogu da zaradim 200 do 300 maraka funti mesečno, što je dovoljno za život. Ako budem mogao da nastavim sa ovim poslom, ostaću. Naravno, bilo bi bolje u Kanadi ili Australiji, ali to nije bilo moguće. Bosna je bila moj jedini izbor."

Džulijus Štraus
Prevela J. P.


vesti po rubrikama

^politika

15:10h U Kosovskoj Mitrovici žene pritvorenika najavljuju štrajk glađu
15:15h Uoči lokalnih izbora u glavnom gradu Crne Gore
15:20h Udruženje porodica kidnapovanih na Kosmetu najavilo
15:30h Na sednici Predstavničkog veća Parlamentarne skupštine BiH

15:35h

Oliver Ivanović o politizaciji povratka Srba

17:00h Podgorica "preuzela" petoro bivših službenika SMIP-a
17:30h Ko je ovaj čovek: Bratislava - Buba Morina
17:50h Drugi pišu "The Daily Telegraph": Bosna raj za Srbe iz siromašne Srbije
18:00h U Požarevcu miting udružene opozicije Srbije "Stop teroru, za demokratske izbore"
18:15h "Glas"daje kratko objašnjenje šta je fašizam
23:30h USS pristupila SZP
     


     


FastCounter by LinkExchange