[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. May 2000 18:15 (GMT+01:00)

Leksikon

Fašizam

U utorak je 9. maj Dan pobede nad fašizmom. Tim, i povodom učestalih optužbi nekih pozicionih stranaka na račun opozicije i studentskog pokreta "Otpor" da su fašistički elementi, "Glas"daje kratko objašnjenje šta je fašizam

Nastanak: Pojavio se u Italiji kao ideološko-politički pokret i sistem vladavine kojim se, prema objašnjenju iz naših starih udžbenika, pokušavao zaštiti i učvrstiti kapitalizam na poslednjoj, imperijalističkoj etapi njegovog razvitka (tačnije kad je počela da ga ugrožava nagla plima radničkih revolucionarnih pokreta).

Glavna karakteristika: Najizrazitija osobina mu je, kako je navedeno u "Maloj enciklopediji Prosveta", surova, teroristička, često zverski-neljudska likvidacija građanskih sloboda, uz istovremenu demagogiju, težnja za idejno-političkim monopolom i agresivna spoljna politika u cilju pripreme rata.

Ekonomska osnova: Čine je interesi najkrupnijeg kapitala i njegove težnje za monopolom na državnu vlast, ali i ideološku, gde nastoji da stvori masovnu bazu. Pri tom, ide se na uzdizanje životnih, nacionalnih, verskih i drugih predrasuda i produbljivanje niskih instikata, koji se pretvaraju u "nove istine", a kakvi su rasizam, antisemitizam, kult autoriteta, nasilja, pljačkaškog rata, svakojake samoživosti).

Baza: Masovnu bazu fašizma činili su, kako je u istoriji zabeleženo, deklasirani, očajničko-pustolovni i idejno dezorijentisani politički, kolebljivi elementi.

Pojavni periodi: Plodno tle fašizam je nalazio u društvima pogođenim posledicama uzrokovanim Prvim svetskim ratom, i Oktobarskom revolucijom. Fašizam je tad bio na vlasti u Mađarskoj, Italiji, Bugarskoj, Španiji, Poljskoj, Rumuniji...

Specifičnosti: U svakoj "zemlji - domaćinu" fašizam je poprimao forme u skladu s njenim nacionalno-istorijskim osobinama, tradicijom i njenim trenutnim ekonomskim stanjem.

Nemački fašizam: Hitlerov fašizam poznat kao "nacionalsocijalizam" uspeo je da okupi i sebi(tokom drugog svetskog rata) potčini sve fašističke pokrete koji su se pojavili posle Prvog svetskog rata. Predstavljao je najveću opasnost po čovečanstvo.

Kraj: Fašizam je razbijen materijalno i ideološki tokom Drugog svetskog rata. Mada, upućeni tvrde da opasnost od njegovog "povampirenja" postoji svuda gde se neguje njegova tradicija, tamo gde je bio na vlasti, poput Španije (isti navode da Jugoslavija ne spada u rizičnu zonu).

Z. V.


vesti po rubrikama

^politika

15:10h U Kosovskoj Mitrovici žene pritvorenika najavljuju štrajk glađu
15:15h Uoči lokalnih izbora u glavnom gradu Crne Gore
15:20h Udruženje porodica kidnapovanih na Kosmetu najavilo
15:30h Na sednici Predstavničkog veća Parlamentarne skupštine BiH

15:35h

Oliver Ivanović o politizaciji povratka Srba

17:00h Podgorica "preuzela" petoro bivših službenika SMIP-a
17:30h Ko je ovaj čovek: Bratislava - Buba Morina
17:50h Drugi pišu "The Daily Telegraph": Bosna raj za Srbe iz siromašne Srbije
18:00h U Požarevcu miting udružene opozicije Srbije "Stop teroru, za demokratske izbore"
18:15h "Glas"daje kratko objašnjenje šta je fašizam
23:30h USS pristupila SZP
     


     


FastCounter by LinkExchange