[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. May 2000 17:30 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Bratislava - Buba Morina

("Leva" Srpkinja)

Početak - rođena je 4. marta 1947. u Nišu. Otac Milan Banjac bio je Srbin iz sela Drinić, kod Bosanskog Petrovca. U Drugom svetskom ratu je, u jednom danu, sahranio 22 člana svoje porodice. Kao oficir izbegao je u Niš, upoznao Jelenu, takođe izbeglicu, iz Istoka s Kosova (poreklom od Radovića s Cetinja). Venčali su se i dobili kćerku Bratislavu (bio je to Milanov drugi brak).

Detinjstvo - rasla je svuda pomalo, kao oficirska kći, ali u nemaštini. Porodica Banjac selila se od Niša, preko Suve Reke i Dragaša, do Prizrena i Prištine, da bi se ponovo vratila Nišu. "Prvo sam naučila da, ma gde bio, domovinu nosiš u srcu", seća se Bratislava.

Nacionalnost - Jugoslovenka, kako sama kaže, Srpkinja levičarske orijentacije.

Verska opredeljenost - detalj koji joj, kako tvrdi, nikad nije bio bitan.

Obrazovanje - školovanje je počela u Prištini u osnovnoj školi "Aca Marović" (tu su, mnogo godina kasnije, znanje počela da stiču i njena deca). Potom se vratila u rodni Niš gde je maturirala 1968. i studirala prava. Stigla je do treće godine, onda se zaposlila u niškom SUP-u, upoznala Rahmana Morinu i - udala se. Diplomu je stekla u braku, na Pravnom fakultetu u Prištini.

Karijera - počela je u niškom SUP-u. Tad je, 1973, upoznala budućeg supruga Rahmana Morinu, tadašnjeg načelnika Opštinskog SUP-a u Prištini. "Postoje te ljubavi na prvi pogled… znate, a i srodnost službi gde smo radili, naravno. Prvo što mi se dopalo kod njega bilo je njegovo jugoslovenstvo, objasnila je kasnije Bratislava, napominjući da je njen suprug bio moderan čovek, te da mu nije smetalo što je već imala iza sebe jedan brak i sina (kad je prvi put video, Rahmanov deda Tahir je rekao: "Za takvu ženu bih išao i u drugu državu, a ne samo u veru, i dobro je, bogami, platio"). Prelazi da radi u SIV, a potom na mesto savetnika u Predsedništvu SFRJ.

Sledećih godina gradi "pokrajinsku karijeru", radi kao savetnik za narodnu odbranu u Vladi SAP Kosovo, savetnik u Predsedništvu SAP Kosovo i u MUP-u Srbije. Bile su to teške godine za srpski živalj na Kosmetu, pa i za porodicu Morina. Bratislava tvrdi da su joj deca, kćer Vera i sin Kohan, išla u odvojena obdaništa - Vera u srpsko, Kohan u albansko, a da je direktor bila rođena sestra Fadilja Hodže kome je otvoreno rekla na jednom prijemu da to nema smisla, te da se naljutio.

U ovom periodu pisala je pisma (ne obaveštavajući supruga) najvažnijim funkcionerima u zemlji i stekla nadimak "žena s britkim jezikom". Potom je ostala bez supruga (bliskog saradnika Slobodana Miloševića i osnivača SPS za Kosmet), za koga i dalje misli da je ubijen, iako je zvanično saopšteno da je imao srčani udar. Nastavlja dalje, u "političkom vrhu" je od 1991, kad je s grupom žena protestovala u Beogradu, ispred Palate pravde, protiv tadašnjeg saveznog premijera Ante Markovića. Napada Markovića da je "pročitan", da mu blefiranje nije prošlo.

Njegove pristalice uzvraćaju da to govori "žena u bundi, odnosno bundašica", a ovaj nadimak prati je do danas. Godine 1994. premijer Mirko Marjanović imenovao je za republičkog komesara za izbeglice (zvanična verzija, mada je sama obelodanila da se nadala da će postati ministar, ali su se neki drugovi iz GO SPS-a usprotivili zbog njenog prezimena). Ministarka je postala 1997. kad je Pokret žena, čiji je osnivač i predsednik, inicirao osnivanje Ministarstva za brigu o porodici "jer je veoma važan uticaj žena na ukupan razvoj društva". Potom je usledila funkcija u Saveznom ministarstvu za izbeglice, interno raseljena lica i humanitarnu pomoć.

Stranački angažman - "Mada je nisam odabrala za svoju partiju, ne osećam nikakvu odbojnost prema njoj (SPS, prim. a.), naprotiv, ali su moja razmišljanja bliža JUL-u. Sve ono što JUL zagovara bliže je mom srcu i mojim opredeljenjima i sigurna sam da će se pre realizovati sve ono za šta se zalažemo, nego ono za šta se zalaže SPS".

Zanimljivosti - Ostala je privržena južnjačkom mentalitetu, prvu kafu pije s komšinicom, narodski se izražava, kao onomad na televiziji: "Ako imaš dokaze, rokni mi ih na sto". Trenutno brine, kako sama kaže, o dva miliona ljudi. "S humanitarnog aspekta prava tih stradalnika na život i rad toliko su degradirana da kao čovek ne mogu da ne mislim o Dostojevskom i zločinu i kazni", ističe Morina koju su februara 1997. žestoko isprepadali studenti kad su naleteli na nju dok je bila u službenom automobilu i kad su joj zapevali "ajmo, ajde, svi u napad". Ubeđena je da su to bili članovi SPO-a a osećala se, kako je rekla, kao učesnik najgorih vestern filmova koga treba da linčuju. Valjda je zato žestoko i uzvratila, tužeći "Dnevni telegraf" što je objavio stisnutu pesnicu, simbol "Otpora".

Privrženost levičarskoj ideji i tradiciji - "žena s nemalim i specifičnim političkim iskustvom" odnosno "vlasnik iskustva koje je retko"(nadimci koje su joj nadenuli državni mediji) pokazala je i pre dva dana optužujući lokalnu vlast da je sarađivala s okupatorom.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:10h U Kosovskoj Mitrovici žene pritvorenika najavljuju štrajk glađu
15:15h Uoči lokalnih izbora u glavnom gradu Crne Gore
15:20h Udruženje porodica kidnapovanih na Kosmetu najavilo
15:30h Na sednici Predstavničkog veća Parlamentarne skupštine BiH

15:35h

Oliver Ivanović o politizaciji povratka Srba

17:00h Podgorica "preuzela" petoro bivših službenika SMIP-a
17:30h Ko je ovaj čovek: Bratislava - Buba Morina
17:50h Drugi pišu "The Daily Telegraph": Bosna raj za Srbe iz siromašne Srbije
18:00h U Požarevcu miting udružene opozicije Srbije "Stop teroru, za demokratske izbore"
18:15h "Glas"daje kratko objašnjenje šta je fašizam
23:30h USS pristupila SZP
     


     


FastCounter by LinkExchange