[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. May 2000 18:00 (GMT+01:00)

U utorak miting udružene opozicije Srbije "Stop teroru, za demokratske izbore"

Požarevac nije ničija prćija!

Drašković pod znakom pitanja. Dolaze sveštenici SPC-a iz Braničevske eparhije

BEOGRAD - Čelnici opozicionih partija u Srbiji govoriće azbučnim redosledom na mitingu u utorak u Požarevcu, zakazanom za 15 sati. Na protestu "Stop teroru, za demokratske izbore" govoriće Vladan Batić (DHSS), Dragan Veselinov (Koalicija Vojvodina), Vuk Drašković (SPO), Zoran Đinđić (DS), Rasim Ljajić (Koalicija Sandžak), Miodrag Isakov (RDSV), Žarko Korać (SDU), Vojislav Koštunica (DSS), Dušan Mihajlović (ND), Dragoljub Mićunović (DC), Vuk Obradović (SD), Momčilo Perišić (PDS), Milan St. Protić ("Nova Srbija"), Nenad Čanak (LSV) i Nebojša Čović (DA).

DS: Za drugačiju Srbiju

- U Požarevac idemo da bismo osudili nasilje kojem su izloženi Požarevljani. Iza nas je stotine mitinga i ni na jednom nismo ni pomislili, a kamoli pokušali da politiku vodimo na način koji je karakterističan za Slobodana Miloševića. Nasilje je nešto što je nerazdvojno i, na žalost, najbliže današnjem režimu - rekao nam je Čedomir Jovanović, šef Izbornog štaba DS. - Ukoliko se sutra nešto desi za to će isključivu krivicu snositi isti oni koji su nam u petak poručili da u ovaj grad ne dolazimo. S tim se ne možemo pomiriti i na to nećemo pristati. Požarevački miting samo je jedan u dugom nizu i na njemu ćemo se ponašati baš kao što smo se ponašali 14. aprila u Beogradu. Sve naše simpatizere iz Srbije i građane Požarevca DS poziva na protest, uz najčvršće uveravanje da ćemo na njemu predstaviti drugačiju Srbiju od one u kojoj trenutno živimo - dodao je Jovanović.

N. M.

SPS: Među otporašima i patriota!

NOVI SAD - Nas brine pokušaj destabilizacije zemlje preko mladih, i to što neko organizuje omladinu na fašističkim principima, umesto da ih vaspitava na elementima patriotizma - rekao je portparol GO SPS u Novom Sadu Dušan Bajatović. On je dodao da razume da je mladima teško, ali da za aktivnost po fašističkim metodama nema razumevanja. "Među aktivistima Otpora ima onih koji su od nekog plaćeni, neki rade iz ubeđenja, a ima među njima i istinskih patriota", smatra Bajatović. Na pitanje "Glasa" ko plaća "Otpor", Bajatović je odgovorio: "Znam, ali neću da vam kažem jer može neko da me tuži po Zakonu o informisanju".

B. O.

Okupljenima će se obratiti i jedan predstavnik "Otpora" i predsednik IO Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Momčilo Trajković.

Agencija Beta nezvanično je saznala da predsednik SPO Vuk Drašković verovatno neće govoriti na mitingu "jer je sprečen", kao i da je predloženo da umesto njega govori gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Potvrdu ili demanti ove informacije u ponedeljak poslepodne nismo mogli da dobijemo u SPO-u. Kako nam je rečeno, odluka je trebalo da bude doneta do ponedeljka uveče.

- Sve je spremno za miting opozicije na centralnom gradskom Trgu, od ozvučenja do postavljanja bine i obezbeđenja - rekao nam je Meho Omerović, generalni sekretar Socijaldemokratije.

- Kad je reč o dolasku građana u Požarevac iz Beograda i ostalih gradova Srbije, nije organizovan zajednički prevoz na nivou udružene opozicije, već su se stranke dogovorile da pojedinačno organizuju prevoz svojih članova, pristalica i ostalih građana - dodao je Omerović.

Koalicija Vojvodina pozvala je građane iz svih krajeva Srbije da dođu na miting opozicije u Požarevac. "Miting smo zakazali na 9. maj, na dan pobede saveznika nad nacističkom Nemačkom 1945. godine jer želimo da pojačamo borbu protiv terora države jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju Koalicije Vojvodina.

"Požarevac nije porodična prćija nijedne familije, ničijih sinova i kćeri, niti je poligon za vežbanje bezakonja i izazivanja građanskog rata", navodi se u saopštenju Koalicije. Demokratska alternativa pozvala je građane Srbije da odlože sve poslove i dođu u Požarevac. "Više niko nema pravo na strah, ćutanje i apstinenciju. Ako se sad ne izborimo za mirnu smenu požarevačkih vlastodržaca, osudićemo svoju zemlju i svoju decu na još veću tragediju", navodi se u saopštenju DA.

I Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" pozvali su svoje članove na protest. U saopštenju UGS "Nezavisnost" navodi se da je radnicima Srbije "dosta tlačenja i poniženja koje već deset godina doživljavaju od nenarodne i antiradničke vlasti".

Starešina Saborne crkve Svetih arhangela Mihajla i Gavrila u Požarevcu Zoran Janković izjavio je da će sveštenici SPC-a iz Braničevske eparhije prisustvovati mitingu. Janković je rekao da nijedna partija nije pozvala sveštenike, ali su dolazak najavili samoinicijativno i u mantijama.

Požarevački miting u utorak organizovan je u znak protesta zbog hapšenja trojice Požarevljana pod sumnjom da su pokušali da ubiju Sašu i Milana Lazića, radnike preduzeća "Madona".

Nenasiljem na nasilje

- Incident u Požarevcu režim želi da iskoristi za proglašenje diktature i tako sačuva vlast. Kao da socijalisti i tzv. demokrate iz Vašingtona žele nekim vidom građanskog rata da sačuvaju trenutnu situaciju u našoj zemlji - rekao je na konferenciji za novinare predsednik DSS Vojislav Koštunica. Prema njegovim rečima današnji miting u Požarevcu jedan je u nizu mitinga protiv nasilja vladajuće koalicije.
- Nikako ne bi bilo dobro da stvari stanu na požarevačkom slučaju. Takođe nije dobro da reagujemo na sve provokacije režima. Međutim, zadatak demokratske opozicije, ali i svih naših građana, jeste da osudi nasilje i da mu se svim sredstvima suprotstavi. Opozicija mora da se susdrži olako datih izjava. Na nasilje režima ne sme se odgovoriti nasiljem. Nadam se da ovakvih povoda za održavanje zajedničkog mitinga opozicije neće više biti - rekao je Koštunica naglašavajući da bi, kad ne bi bilo nasilja EU u vidu sankcija, opozicija lakše savladala "unutrašnje nasilje".

V. Đ.

"Dvosmerne" batine

NOVI SAD - Predstavnici novosadskog odbora DS ići će u utorak na miting u Požarevac i primeniće sve metode da uđu u ovaj grad - izjavio je predsednik GO DS u Novom Sadu Borislav Novaković. On je dodao da je primena sile od policije "za očekivati", da su predstavnici GO DS spremni da dobiju batine, "ali i da ih vrate".

B. O.

Blokada auto-puta?

- Na mitingu u Požarevcu govoriće svi opozicioni čelnici koji su govorili na beogradskom mitingu 14. aprila, osim Jožefa Kase, predsednika SVM - izjavio je Vladan Batić, predsednik DHSS.
On je na konferenciji za novinare ocenio da su izjave ministra policije Vlajka Stojiljkovića, portparola JUL-a Ivana Markovića i predsednika SO Požarevac Dušana Antića o zabrani kretanja i okupljanja - "čist fašizam".
- Ukoliko bude pokušaja blokiranja, odgovorićemo blokadom auto-puta - rekao je Batić.
Predsednik DHSS pozvao je sve čelnike SPS-a, JUL-a i SRS-a na televizijski duel "gde kod hoće i kad god hoće", a taj duel može da bude i sa "zavezanim rukama i očima".

P. P.

EKIPA "GLASA"


vesti po rubrikama

^politika

15:10h U Kosovskoj Mitrovici žene pritvorenika najavljuju štrajk glađu
15:15h Uoči lokalnih izbora u glavnom gradu Crne Gore
15:20h Udruženje porodica kidnapovanih na Kosmetu najavilo
15:30h Na sednici Predstavničkog veća Parlamentarne skupštine BiH

15:35h

Oliver Ivanović o politizaciji povratka Srba

17:00h Podgorica "preuzela" petoro bivših službenika SMIP-a
17:30h Ko je ovaj čovek: Bratislava - Buba Morina
17:50h Drugi pišu "The Daily Telegraph": Bosna raj za Srbe iz siromašne Srbije
18:00h U Požarevcu miting udružene opozicije Srbije "Stop teroru, za demokratske izbore"
18:15h "Glas"daje kratko objašnjenje šta je fašizam
23:30h USS pristupila SZP
     


     


FastCounter by LinkExchange