[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. May 2000 16:04 (GMT+01:00)

Održana godišnja skupština Književne opštine Vršac

Izaći iz geta provincije

Kako za knjigu zainteresovati i one nezainteresovane

VRŠAC - U Sterijinoj kući u Vršcu u petak uveče održana je godišnja skupština KOV- a na kojoj je predsednik Petru Krdu podneo izveštaj o radu.

Za novog člana Upravnog odbora KOV-a izabrana je književni kritičar i profesor književnosti Simonida Jurić, a jednoglasno je prihvaćena i odluka da se uputi zahtev predsedniku opštine Vršac za finansiranje dela Jovana Sterije Popovića iz opštinskog budžeta.

Kako je istakao Petru Krdu u izdanju KOV-a do sada su objavljene četiri Sterijine knjige, a u pripremi za štampanje su i istorijske drame "Žalosna pozorja", kao i zbornik stranih pisaca koji su vodili imaginarne razgovore sa Sterijom, istorijom Vršca, Vojvodine i Srbije pod nazivom "Put za Vršac".

- O radu KOV-a između dveju skupština ne bih govorio onim jezikom kojim se govori o proizvodnji kukuruza ili žita. Uvek sam, sa ne malim ponosom, voleo da istaknem ne koliko već koje knjige godišnje štampamo, pogotovo u ovo vreme kada vlada anemija kriterijuma. Kada bi se Sterija vratio iz predela večnosti i prošetao ispred knjižare koja u rodnom gradu nosi njegovo ime, verujem da bi oduševljeno zastao ispred izloga u kojem se nalaze knjige poput "Sabrane pesme" Konstantina Kavafija, "Nemačka i Nemci" Tomasa Mana, Antologija Jovana Ćirilova "Najkraće drame na svetu". Da smo štampali samo ove pisce, mogli bismo da budemo zadovoljni utoliko više što smo u 1999. godini 79 dana bili zasipani bombama - rekao je Krdu podsećajući da je KOV u toku prošle godine imao rekordan broj nastupa čak 48 promocija, performnasa, hepeninga u Vršcu, Beogradu, Budvi, Kikindi, Pančevu, Prištini, te da su izdanja KOV-a promovisana u fijakerima, na vrhu kule Đurđa Brankovića, u poslastičarnicama, u zatvoru...

Važno pitanje ostaje kako za knjigu zainteresovati i one nezainteresovane. Pitao sam se i pitaću se kako izaći iz opskurnog geta provincije, kako primati nove književne goste u kuću i kako KOV i Sterijinu kuću uključiti u svet. Biti "kovovac" znači služiti jednoj ideji, jednom konceptu, jednoj kulturnoj startegiji duhovnih vrednosti, zaključio je Petru Krdu.

B. D. M.


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h Objavljena knjiga Milivoja Jugina "Večni trag"
16:04h

Održana godišnja skupština Književne opštine Vršac

17:56h Ivan Švager, saksofonista i kompozitor, o četiri decenije karijere, džezu
18:18h Dodeljena nagrada "Đura Jakšić": Laureat Novica Tadić
18:38h Premijera monodrame "Fudbalski navijač" u "Modernoj garaži"
     


     


FastCounter by LinkExchange