[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. May 2000 17:44 (GMT+01:00)

Rada Selaković uz izložbu grafika u Galeriji "Glas"

Pamti se samo uspelo

Sada sam u geometrijskoj apstrakciji gde oblik i boja, oštri rezovi, imaju svoju priču

- Grafika je sastavni deo mog bavljenja likovnim problemima. To je disciplina koju sam volela i radila u školi, a potom nastavila da negujem - kaže slikarka Rada Selaković koja pored slika, crteža, objekata, mozaika, miksmedijalnih iskoraka, već godinama istražuje i u oblasti grafike.

Kulturnoj javnosti poznata je po čestim izletima u eksperiment. Mogućnost novog, neistraženog za ovu umetnicu predstavlja izazov koji je približava suštini likovnog.

Šta je to što grafika donosi vašem ukupnom umetničkom razvoju?
- U rešavanju likovnih problema upravo mi grafika ponudi prave odgovore. Linorez i drvorez ručno štampan, pomaže mi da hitrije rešim problem. To mi donosi pročišćenje, razrešenje mišljenja u sveukupnom smislu. Hitar postupak u grafici omogućuje mi energetsko punjenje koje posle prenosim i na sliku. Grafiku ne odvajam od ostalih izraza, nego to sve ide paralelno, simultano.

Kakve su novine koje predstavljate ovom izložbom grafika?
- Ovde se pojavljuje nekoliko grafika - laserskih otisaka. Za mene je bilo izazovno šta mogu da dobijem i koliko mogu da obogatim ideju u tradicionalnom smislu i šta dobijem kad praktično reprodukujem sama sebe. U likovnom smislu se dešavaju promene i to kompjutersko umnožavanje ide u beskraj. Tu se uvodi i socijalni momenat jer laserska kopija dopire do većeg broja ljudi, kojima je grafika u tradicionalnom smislu nedostupna.

Mislite li da takvi eksperimenti idu ka ili od umetnosti?
- Umetnost kao živ organizam zahteva obnovu i otvorenost. Mene svi iskoraci, pa i kompjuterski ili tehnološki, u stvari vraćaju suštini same slike. Nadam se da ću radoznalošću da učinim eksperiment, nešto lično novo i da će me to uputiti na jednu čistu disciplinu.

Koliko se vaš izraz promenio u formalnom smislu?
- Početkom devedesetih pokušavam da iz figuracije pređem u apstrakciju, što je krajnje logično. Još nisam iscrpela sve što želim da istražim u sferi čulnog, spiritualnog. Apstraktno je konkretno. Sada sam u geometrijskoj apstrakciji gde oblik i boja, oštri rezovi, imaju svoju priču. Moja želja je da taj likovni deo svedem na minimalna sredstva, a da time iskažem sadržaj čiste likovnosti.

Često kažete da je umetnost zapravo elitistička. Da li to znači da kao deo posvećene manjine imate posebno utočište u ovim vremenima?
- Jedino lepotom se možete braniti u okolnostima koje su surove. Mi i na emocionalnom planu doživljavamo velika ograničenja, a ovo čime se ja bavim je jedini deo gde vi zaista donosite odluke. Neke životne situacije prevazilazim upravo umetničkim bavljenjem i likovnim sadržajem. Za mene je u ovom trenutku svaka umetnost angažovana, iako je u smislu duhovnog i stvaralačkog elitistička. Umetnik je uvek reagovao na društvene okolnosti i ja ne želim da odustanem od svog programa, čak i ako neko to ne smatra angažovanim. Moja hrabrost se može iskazati samo mojim radom. A hrabrost mojih kolega je uporno istrajavanje na tom putu. Umetnost je spora i na kraju se pamti ceo opus i ono što je uspelo.

G. Jovanović
Foto: Z. Mrđa


vesti po rubrikama

^intervju

17:44h Rada Selaković uz izložbu grafika u Galeriji "Glas": Pamti se samo uspelo
18:02h

Književnik Branko Kukić o negativnoj kulturi, ulozi opozicije u tome i mogućim rešenjima: Klima predaje i niskih strasti

     


     


FastCounter by LinkExchange